2012. április 7., szombat

Húsvéti fonott kalács




KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET !


Először sütöttem fonott kalácsot, a tésztája nagyon finom foszlós lett, a négyes fonást még bevallom gyakorolnom kell.

Hozzávalók :

1 kg finomliszt
10 dkg porcukor
10 dkg olvasztott vaj
500 ml langyos tej
50 gr friss élesztő
4 tojássárgája
kevés só

Elkészítés :

Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk.  Beletesszük egy tálba a lisztet, cukrot, sót, olvasztott vajat, tojássárgáját, végül az élesztőt és addig dagasztjuk amíg jó levegős lesz és elválik a tál falától. Utána kicsit megszórjuk liszttel, és letakarva kb. 30 percig kelesztjük. Amikor a duplájára nőtt, kicsit átgyúrjuk, kiveregetjük belőle a levegőt  és újra kelesztjük ( ettől lesz foszlós ).
Amikor másodszor is megkelt, először kétfelé vesszük , utána annak megfelelően hányas fonásban szeretnénk elkészíteni , annyi rudacskát sodrunk, és összefonjuk. Nagyon sok videót lehet a neten találni, ami bemutatja a különféle fonásokat, de a sima 3-as ( hajfonat ) is nagyon szép. Én megpróbálkoztam a 4-es fonattal, de végére kicsit elvesztetettem a fonalat , de azért így is szép lett.



Sütőpapíros tepsibe tesszük a két kalácsot, és egy egész tojással megkenjük. Még hagyjuk a tepsiben is kb. 10 perct kelni, és utána szép pirosra sütjük.


Jó étvágyat hozzá ! :-)

3 megjegyzés:

  1. Szerintem elsőre tökéletes lett:) További jó időtöltést, kellemes ünneplést kívánok:)

    VálaszTörlés
  2. Szia meddig kell sütni. Elomelegitett sutobe? Köszi

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...