2013. december 19., csütörtök

Diós és mákos bejgli




Időben szerettem volna megírni ezt a bejegyzést, hogy akinek megtetszik, még karácsonyra el is tudja készíteni. Évek óta próbálgatom és alakítgatok ezen az eredetileg Lajos Mari féle recepten, nálunk ez a változat ízlett a legjobban. Szép aranybarna, márványos bejglik süthetők belőle, nem reped meg, jól szeletelhető, finom puha a tésztája, krémes a tölteléke, amit persze ízlés szerint lehet változtatni. Általában az a szabály, hogy amennyi a tészta súlya, annyi töltelék kell bele. Ebben az esetben a tészta súlya 28-29 dkg lesz darabonként, és ugyanennyi lesz a töltelék súlya. Ennél többet azért nem érdemes beletenni, mert akkor kireped a tészta, és az a bizonyos kanállal ehető bejglink lesz.:)
Sokan félnek a bejgli készítéstől, hogy nagyon bonyolult feladat, de minden az előkészítésen múlik, és persze a jó recepten. Bátran bíztatok mindenkit, hogy nyugodtan álljon neki, mert a házilag kézzel-szívvel készített bejglinél nincsen finomabb ! :-)



Hozzávalók  2-2 rúdhoz :

60 dkg finomliszt
25 dkg vaj/margarin (vagy 15 dkg margarin+10 dkg zsír)
5 dkg porcukor
1 csipet só
2 dkg élesztő + 1kk. porcukor a felfuttatáshoz
1,5 dl tej
2 tojás + 1 a kenéshez

Diótöltelék :

20 dkg darált dió
15 dkg porcukor
5 dkg mazsola 3 ek. rumban áztatva
1 csom. vaníliás cukor
1 narancs reszelt héja
1/2 kk. fahéj
1 dl tej

Máktöltelék :

20 dkg darált mák
15 dkg porcukor
5 dkg mazsola 3 ek. rumban áztatva
1 csom. vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1/4 k. őrölt szegfűszeg
1dl víz + 3-4 evőkanál citromlé
1-2 ek. baracklekvár

Elkészítés :

Egy tálba kimérjük a lisztet, sót és elmorzsoljuk benne a vajat, majd a porcukrot is hozzámérjük. Az élesztőt felfuttatjuk a 1,5 dl cukros langyos tejben.  A tojásokat felütjük és kissé villával felverjük. Ha az élesztő felfutott, akkor a tojással együtt a lisztes tálba öntjük és jól összegyúrjuk a tésztát.



Akkor jó a tészta, ha teljesen elválik az edény falától, és a kezünktől. Utána fóliába csomagolva a hűtőben pihentetjük 2 óra hosszat. ( a fólia vagy folpack fontos, mert különben kérges lesz a tészta, és nem tudjuk jól kinyújtani)

Amíg a tészta pihen a hűtőben, elkészítjük a töltelékeket :



Mindkét tölteléknél először a mazsolát ( kiválogatva, megmosva) beáztatjuk 3 evőkanál rumba.  Az összes többi hozzávalót ( tejen  és vízen kívül) belemérjük egy tálba, hozzáreszeljük a citrom/narancs héját.
A legvégén hozzákeverjük a lecsöpögtetett mazsolát és a diónál a felforrósított tejet, a máknál a felforralt vizet a citromlével. Mindkét tölteléknél ha túl lágynak ( hígnak) érezzük, lehet korrigálni 1-2 evőkanál zsemlemorzsával, mert ne legyen száraz, de folyósnak sem szabad lennie.



A pihentetés után 4 egyenlő részre osztjuk a tésztát ( én meg szoktam mérni), ami 28-29 dkg lesz darabonként.


Egyenként kinyújtjuk a cipókat ( kb. A/4-es lap nagyságra ), és megtöltjük a töltelékkel. A gyúrótáblát nem kell lisztezni, mert elég zsíros a tészta, nem fog odaragadni, és nem szabad, hogy plusz lisztet vegyen fel.



A tölteléket úgy simítjuk rá a tésztára, hogy körben maradjon 1-2 cm-es üres tészta, amit majd behajtunk, hogy ne tudjon kifolyni a töltelék belőle.

A következőképpen :





A feltekert bejgliket sütőpapíros tepsibe ( sütőlapra) fektetjük és két részletben megkenjük a tetejét, hogy szép márványos legyen. Először csak a tojássárgájával kenjük meg és hűvös helyen 30 percig pihentetjük, majd amikor megszáradt rajta a máz, akkor behozzuk a konyhába és megkenjük a tojásfehérjével és szintén pihentetjük 30 percet.



Ami nagyon LÉNYEGES, hogy sütés előtt megszúrkáljuk, hogy a felesleges levegő távozni tudjon, és ne repedjen meg tőle a tészta. Villával szoktam végig megszurkálni a tetejét, és pár helyen az oldalát is bambusz hurkapálcával.
A sütőt előmelegítjük 170- 180 fokra, és kb. 30 perc alatt szép aranybarnára sütjük. A hőfokot és perceket mindig félve írom le, mert mindenkinek ki kell tapasztalnia a saját sütőjét, tehát csak tájékoztató jelleggel tudom megadni. Nálam pl. felül kicsit jobban éget a sütőm, ezért a vége felé ráterítek lazán egy alufóliát, hogy ne piruljon meg a teteje annyira, de belül se maradjon nyers.




A bejglit csak másnap lehet szépen szeletelni amikor teljesen kihűlt.



Nagyon jó sütögetést, szép adventi készülődést !:)


Áldott, békés, csodákkal teli Karácsonyt kívánok Mindenkinek !




5 megjegyzés:

  1. Mariann csodásak lettek a beiglijeid és biztos vagyok benne, hogy isssteni finomak is. Jó, hogy ilyen részletesen leírtad és lefényképezted, idén talán én is megpróbálkozom vele. Amióta a nagyi nincs - 3 éve - nem is készült nálunk beigli, addig meg mindig ő sütötte.

    Békés, boldog, szép karácsonyt kívánok Neked és kedves családodnak!

    VálaszTörlés
  2. Drága Nea ! A Te ügyességeddel nem okoz problémát, nyugodtan állj neki, főleg a Nagyikád receptje szerint ! Köszönöm szépen a kedves szavakat ! :)

    Nagyon boldog, szeretetben gazdag ünnepeket kívánok Nektek !

    VálaszTörlés
  3. Mariann, nagyon finomak lehetnek ezek a csodák. Én megszállottan raktam az enyéimbe sk.kandírozott narancshéjat, attól is nagyon finomak lettek.

    Áldott, szeretetteljes, szép ünnepet, sikeres, boldog új esztendőt, jó egészséget, bőséget kívánok Nektek szeretettel!!

    VálaszTörlés
  4. Drága Mártika , köszönöm szépen a jókívánságokat ! :) Nagyon jó ötlet a kandírozott narancs ( még volt is itthon ), kár, hogy előbb nem beszéltünk róla ......

    Szép karácsonyt, és nagyon jó egészséget kívánok Nektek, sok szeretettel ! puszi :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szépek és biztosan fincsik is a beiglik,a kérdésem az hogy ha előtte megsutom mennyi ideig lehetne eltartani száradás nélkül
    karácsonyig?

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...