2015. december 6., vasárnap

Mézeskalácsos forró csokoládé - gasztroajándék




Minden évben készítek karácsonyra gasztroajándékokat, bonbonokat, kézműves lekvárokat, kekszeket, írókás mézeskalácsokat .....stb. Az idén is készülök több mindennel, az egyik kedvencem ez a kis üveges mézeskalácsos forró csokoládé, egy-egy csokival kiöntött fakanállal mellé csomagolva. A forró csokoládénál az a lényeg, hogy minőségi alapanyagokból, jó minőségű kakaóporból és csokoládéból állítsuk össze, az ízesítés már egyéni ízlés kérdése. Mennyiséget azért nem írok, mert az üveg nagyságától függ, illetve, hogy hány személyre készítjük.

Hozzávalók : 

1,5-2 dl-es kis csavaros üveg

holland kakaópor (cukrozatlan)
mézeskalács fűszerkeverék
tejpor
porcukor
vaníliaőrlemény ( vagy vaníliáscukor)
belga csokoládé pasztilla ( tej,-ét,-fehér vegyesen lehet)
fehér pillecukor

csokis kanálhoz:

csokoládé
cukorgyöngyök
fa kanál

Először összekeverjük a hozzávalókat. A kakaóport a mézeskalácsfűszerrel, a tejport a porcukorral és a vaníliával. 
A kisüveg aljára először a fűszeres kakaóporból teszünk kb. 5 púpos teáskanállal, és egyenletesen eloszlatjuk benne. Ezután következik a fehér tejpor réteg, ugyanolyan vastagságban, majd szintén simára eloszlatjuk, úgy hogy a tenyerünkhöz ütögetjük az üveg alját.
Erre a rétegre rakjuk a csokoládépasztillát, lehet vegyesen ét,-tej,- és fehércsoki, egy-egy üvegbe kb. 3-5 dkg. Az üveg tetejét kitöltjük fehér pillecukorral, nálam 10-10 db fért egy üvegbe. 


A cukorgyöngyös csokikanalakhoz a csokoládé 2/3-ad részét vízgőz fölött felolvasztjuk, a maradék 1/3-ad csokit a végén belekeverjük ( így temperáljuk), és a fa kanálkát kitöltjük az olvadt csokoládéval, majd rögtön díszítjük a cukorgyöngyökkel. Amikor a csoki megdermedt a kanalakban, hozzákötjük kis szalaggal az üvegekhez, egy ajándékkísérő kártyával együtt. Gusztusos, finom és személyre szóló ajándékot adhatunk szeretteinknek. :)


Fogyasztáskor forró tejjel összemelegítjük, hogy a pillecukor is elolvadjon benne.

Kellemes adventi készülődést kívánok!

3 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...