Lajos Mari receptje alapján készítettem ezt a tetszetős ünnepi tortát. Nem a hagyományos értelemben vett torta, mert kelt tésztából készül, inkább a formája miatt, mert kapcsos tortaformában sütjük, és tortaszerűen szeleteljük. Az illata is mennyei .... :-) ... reszelt citromhéj és a fahéjas szilva keveréke.
Hozzávalók :
40 dkg finomliszt
1 csom. instant élesztő
10 dkg + 1 ek. kristálycukor
1 csom. vaniliás cukor
1 csipet só
1 citrom reszelt héja
2 dl langyos tej
7,5 dkg vaj
1 egész tojás
Töltelékhez:
40 dkg szilva
5 dkg zsemlemnorzsa
fél kk. őrölt fahéj
Elkészítés:
A liszthez hozzákeverjük a cukrot, élesztőt, citromhéjat, vaniliás cukrot. A vajat felolvasztjuk a tejben, és a tojással együtt a liszthez adjuk, majd hólyagosra dagasztjuk. Egy konyharuhával letakarjuk és 45 percig kelesztjük. Közben a töltelékhez a szilvát kimagozzuk és gerezdekre vágjuk.
Lisztezett deszkán kb. 30x35 cm-es lapra kinyújtjuk a tésztát. Megszórjuk zsemlemorzsával, ráterítjük a szilvát, megszórjuk fahéjjal és a rövidebb oldalánál fogva feltekerjük.
Egy kb. 26 cm-es kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral ( vagy vajjal kikenjük), A tésztát 10-12 db csigára szeljük és a vágott felükkel lefelé a formába rakjuk, majd letakarva ismét 20-25 percig kelesztjük.
Összekeverünk 1 evőkanál kristálycukrot egy fél kk. fahéjjal és a tészta tetejére szórjuk, majd előmelegített sütőben kb. 45-50 perc alatt megsütjük.
Tetejét porcukorral megszórjuk és tortaszerűen szeleteljük.
Jó étvágyat hozzá ! :-)
Benne van a nők lapjába is ez nem valami jo igy sztem na csá mek játsznai
VálaszTörlésKedves Alexandra ! Úgy kezdtem a bejegyzést, hogy LAJOS MARI receptje alapján ... nem értem mi a gond ezzel ? :-)
TörlésMariann, imádom a kelt tésztákat! Nagyon jól néz ki, elviszem a receptet, ha nem bánod!
VálaszTörlés/A "figyelmes és kedves" hozzászólókkal nem kell törődni!/
Köszönöm szépen Roza :) ...ilyet még nem tapasztaltam, meg is lepődtem kicsit. Örülök, ha elviszed, érdemes kipróbálni, finom lett. :)
Törlés