2012. szeptember 18., kedd

Macaron - első próbálkozás :)





Vasárnap sütöttem először Macaront.....de az is lehet, hogy egyben utoljára is ...:-) Bevallom nem kis vállalkozás, és nem is sikerültek tökéletesre. Nem lett rossz, a képeken látszik talán, mert van talpa és sima lett a teteje, de túl kicsik és laposak lettek, és az ételfestéket is bátrabban kellett volna használnom, mert eredetileg rózsaszínnek szántam őket. Hát ez lett belőle...:(.... van még hová fejlődni !
Nagyon sokat olvasgattam Macaron ügyben, végül két receptnél kötöttem ki. Az eredeti Pierre Hermé macaron alapreceptje, melyet ITT olvashattok, és találtam  egy sokkal egyszerűbb változatot  Latsia blogjában. Én most az utóbbival próbálkoztam, kisebb eltéréssel. Az eredeti recept ITT olvasható. Annyit változtattam, hogy a tojásfehérjét 1 napig szobahőmérsékleten pihentettem (öregítettem), mert ezt majdnem minden recept így írja.










Hozzávalók:
12,5 dkg mandulaliszt
25 dkg porcukor
12,5 dkg tojásfehérje 

0,75 dl  kristálycukor = 7,5 - 8dkg kristálycukor.
pár csepp ételfesték





A csokis ganache krémhez:
10 dkg jó minőségű étcsokoládé
0,5 dl rum
0,5 dl tejszín
3,6 dkg vaj


Előkészítés :


A tojásfehérjéket  1 napig szobahőmérsékleten vagy 5 napig hűtőben pihentetni kell.
Az eredeti macaronok mérete kb. 50 Ft-os nagyság, ezért célszerű egy sütőpapírra előrajzolni a köröket, amolyan sablonnak.


Elkészítés :

Egy tálban összekevrjük a mandulalisztet ( finomra darált mandula) a porcukorral. A tojásfehérjét elkezdjük robotgéppel felverni, és amikor félig kész óvatosan hozzáöntjük a kristálycukrot és tovább verjük addig, amíg ha kiemeljük belőle a habverőt csúcsot hagy.




Utána hozzákeverjük az ételfestéket, vagy bármilyen por alakú természetes színezéket ( levendula, zöldtea , kakaó stb.), majd óvatosan hozzáforgatjuk a porcukros mandulalisztet.




Most következik ( szerintem ) a legnehezebb rész, habzsákba szedjük a masszát és az előkészített sütőpapíros tepsikre köröket nyomunk. A sablont lehet a ceruzás oldalát megfordítva használni, vagy egy másik sütőpapírt rátenni és a végén óvatosan kihúzni.
Bevallom nem mindegyik tepsim lett ilyen szép, volt amelyik megfolyt egy kicsit, de "házi használatra" azok is jók lettek.







Sütés előtt kb. 45 percet pihentetni kell szobahőmérsékleten, hogy a tetejük száradjon, majd 160 fokos sütőben 8-10 perc alatt kisütjük. Nem szabad, hogy megbarnuljon, és a sütőpapíron kell hagyni kihűlni.











A macaronok amikor kihűltek megtöltjük, illetve összeragasztunk 2 db-ot a csokikrémmel.  Akkor jó, ha egy kívül roppanós, belül krémesen omlós süteményt kapunk.





Jó étvágyat hozzá ! :-)

6 megjegyzés:

  1. Szerintem nagyon jók első nekifutásra! Guszták! Ezt a süteményt még én sem készítettem, de eléggé macerás úgy látom így még nem állok neki!:-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva ! Igen elég macerás, de egyszer próbáld ki ha ráérsz.... a szín és ízvariáció határtalan. :-)

      Törlés
  2. :) most találtam a blogodra! Nagyon tetszik,ezért feliratkoztam hozzád..

    http://beautyandfashion-makeup.blogspot.hu

    puszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen :) ...én is feliratkozom hozzád, mert pont szükségem van egy "majdnem dietetikusra" :-)

      Törlés
  3. Szerintem tökéletesek lettek elsőre!! Én is megpróbáltam, de az enyémek nem lettek ilyen szép fényesek. Nagyon ügyes vagy, gratulálok:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Janka ! Nagyon jól esik a biztatás ! :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...