2013. február 9., szombat

Farsangi szalagos fánk



Ritkán sütök fánkot, de a farsangi időszakban nem lehet kihagyni, kötelező.:) Jó szívvel ajánlom ezt a receptet, mert tényleg finom foszlós a tészta, és szép szalagosra lehet sütni a fánkokat. A lényeg, hogy jól kidolgozzuk a tésztát, hólyagosra, és a sütésnél figyelni kell, hogy ne túl forró olajban süssük (kb.170-180 fok), mert akkor csak kívülről megég, és belül nyers marad. 

Hozzávalók :

70 dkg finomliszt
5 púpos evőkanál porcukor
7 dkg olvasztott vaj
1 egész tojás
3 tojássárgája
3 dl tej ( liszttől függően több is lehet 3,5-4 dl)
0,5dl rum
1 vaníliarúd kikapart belseje
1 narancs reszelt héja ( lehet citrom is)
3,5 dkg friss élesztő

a sütéshez : 1l olaj
tálaláshoz: porcukor, és baracklekvár


Elkészítés :

Az élesztőt felfuttatjuk, langyos cukros tejben. A lisztet, porcukrot, tojásokat, vaníliát, rumot és a narancshéjat egy tálba tesszük, ehhez öntjük a felfutott élesztős tejet, és jól kidagasztjuk, végül az olvasztott vajat is bele dolgozzuk. Sima tésztát kapunk, ami szinte elválik az edény falától. Letakarva 40-50 percet pihentetjük, amíg a duplájára megkel.

 


Utána lisztezett deszkára borítjuk, kb. 1,5 ujjnyi vastagságra kinyújtjuk, vagy inkább a kezünkkel ellapogatjuk, és fánkszaggatóval (nálam 6,5 cm-es) kiszúrjuk. Mindegyik közepébe az ujjunkat benyomjuk, és letakarva a deszkán még 40 percet pihentetjük.


A szaggatás után a maradékból két kis fonott fánkot csináltam.

Az olajat felforrósítjuk kb. 170-180 fokra, a fánkokat majd csak mérsékelt lángon süssük, mert akkor belül nyers marad. Először a lyukas felükkel lefelé tesszük az olajba, és letakarjuk az edényt, (ettől jön fel, és lesz szép szalagos) majd kb.1-1,5 perc múlva megfordítjuk és akkor már nem kell rátenni a fedőt, és szintén 1-1,5 percig sütjük amíg szép piros lesz.






A kisült fánkokat papírtörlőre szedjük, hogy leitassuk róluk a felesleges olajat.






 Porcukorral és kissé felmelegített baracklekvárral tálaltam. 
 Jó étvágyat hozzá ! :-)


 Az eredeti recept Mohától származik.

A Facebook-on ITT TUDTOK csatlakozni hozzám ! :)

4 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...