2012. január 30., hétfő

Narancsos desszert

Ez egy nagyon egyszerű gyümölcsös édesség, pillanatok alatt össze lehet dobni. Babapiskótából készül, és ami megfogott benne, hogy a krémje tejfölből.
Az eredeti receptet fogom leírni, de én magamnak a cukorból kicsit elcsaltam, és a tejhez is édesítőszert használtam ....., mert "életmódváltásban" vagyok :-(( !!!

Hozzávalók :

  • 1 nagy pohár ( 5dl) tejföl
  • 3 db narancs
  • 10+ 3 dkg porcukor
  • 0,5 dl narancslikőr vagy rum
  • 1 csomag ( kb. 20 dkg ) babapiskóta
  • 2 dl tej




 Egy mély tálban összetörjük a babapiskótát, és ráöntjük a felforralt cukros, likőrös tejet. Annyit, hogy éppen elázzon a piskóta, de ne locsogjon benne.
A tejfölbe belereszelünk 1 db narancs héját, és a 10 dkg porcukorral összekeverjük. A narancsok húsát cikkekre vágjuk, és elkezdjük a tálba rétegezni. Babapiskóta- narancshús- tejföl .....  a tetejét naranccsal zárjuk.
1-2 órára hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek. Tálaláskor még lehet rá tejszínhabot is tenni, és egy szelet naranccsal díszíteni.
A narancshéjtól  kicsit pikáns, fanyar íze lesz , de nagyon finom könnyű édesség.

2012. január 28., szombat

Ázsiai pirított tészta



Egy kedves ismerősömtől kaptam ezt az ázsiai receptet, illetve tőle kóstoltam először, és nagyon ízlett. Azóta sokszor elkészítettem, mert a családunk kedvence lett. A zöldségeket lehet variálni, kicserélni, vagy még több félét bele tenni, néha szoktam cukkinivel, gombával is kiegészíteni, attól függően mi van éppen itthon. 

Hozzávalók :


-  spagetti tészta (nálam Barilla)
-  csirkemellfilé
-  fehér káposzta
-  újhagyma vagy póréhagyma
-  fokhagyma
-  sárgarépa
-  szójababcsíra
-  szójaszósz (sötét)
-  kevés chili paprika
-  só, kevés bors, étolaj

-  egy kis db friss gyömbér reszelve 




Elkészítés:

1.  A spagettit kifőzzük.


2.  Vékony csíkokra vágjuk a húst és a káposztát. Lereszeljük a répát, karikára vágjuk a hagymát, és péppé zúzzuk a fokhagymát, gyömbért.

3. Forrósítsuk fel a wokot, öntsünk bele annyi olajat amiben megsül a hús (de nem tocsog ).

4. Süssük át a húst, adjuk hozzá a hagymát, fokhagymát, erős paprikát, és a szójaszószt.

5. Adjuk hozzá a zöldségeket, és pároljuk át pici víz hozzáadásával. Közben ízlés szerint tovább fűszerezzük, só, bors, szójaszósz.

6. Az átpárolt-átsütött alapba tegyük bele a kifőtt spagettit, és jól átsütjük az egészet.

7. Kész, lehet tálalni !

Jó étvágyat hozzá ! :-) 
 
*Az utóbbi időben a répát is inkább julienre vágom, mert szeretjük ha kicsit roppan, és jobban látszik benne.

2012. január 24., kedd

Spenót .... egy kis ZÖLD

Ebben a szürke, borongós időben, arra gondoltam, hogy egy kis tavaszi hangulatot idézek a konyhámba. Éppen ezért a mai ebédünk, ez az egyszerű, de annál finomabb szép zöld spenót lett.  A mirelit paraj elkészítésével nem szeretnék senkit untatni, de azért elárulom én mivel szoktam kicsit felturbózni.
Egy zsömlét tejben megáztatok, és botmixerrel pépesítem. A fokhagymás rántás után ezzel engedem fel a spenótót. Tálaláskor parmezánnal szoktam megbolondítani, ettől pikánsabb lesz az íze. Mi még a főtt tojást is szeretjük hozzá, de hallottam, hogy van aki bundás kenyérrel fogyasztja.


Remélem Mindenkire jó hatással lesz ez a kis ZÖLD színterápia! :-)
Jó étvágyat hozzá !

2012. január 22., vasárnap

Máglyarakás

Hozzávalók :

10 db kifli
0,5 liter tej
6 db tojás
10 evőkanál cukor
2 csom. vaníliáscukor
2 teáskanál őrölt fahéj
5 dkg mazsola (opcionális)
1-1,5 kg alma
15 dkg vaj
10 dkg darált dió
baracklekvár
zsemlemorzsa


Elkészítés:

Az almát meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk, és 5 dkg vajon megpároljuk. Hozzáadunk 3 evőkanál cukrot, és a fahéjat. A tojások sárgáját kikeverjük 6 evőkanál cukorral, a vaníliás cukorral, és lassan hozzákeverünk fél liter langyos tejet és kb. 5 dkg olvasztott vajat. Ebbe a masszába beleforgatjuk a felkarikázott kifliket. Kivajazott, zsemlemorzsázott tepsibe öntjük a felét, erre jön az almatöltelék, utána megszórjuk darált dióval és egy pár pötty baracklekvárral. Utána betakarjuk  a kiflis massza másik felével, és a sütőbe tesszük. Amíg sül felverjük a tojások fehérjét egy kis cukorral, és belekeverünk 2 evőkanál baracklekvárt. Amikor már majdnem kész, kivesszük a sütőből, rásimítjuk a tojásfehérjehabot, és pár perc alatt készre sütjük.




Jó étvágyat hozzá ! :-)


2012. január 19., csütörtök

Brokkolis-paradicsomos penne




Az egyik Vacsoracsata adásában láttam ezt az olasz receptet. Azóta sokszor készítettem, kicsit a mi ízlésünkre alakítva. Gyorsan elkészül, fél óra alatt össze lehet dobni, akár vacsorára is egy könnyű mégis tápláló zöldséges étel.

Hozzávalók:

500g friss brokkoli
500g penne tészta (Barilla)
1 dob. kockázott paradicsom konzerv (vagy friss paradicsom)
2 dob. sűrített paradicsom (vagy 1l házi paradicsomlé)
3 db Camping tejszínes krémsajt
3-4 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
bazsalikom, oregánó, bors, só ..... ízlés szerint
vaj a tepsi kikenéséhez
reszelt parmezán tálaláskor

Elkészítés :

A brokkolit rózsáira szedve, sós vízbe odatesszük főni. Amikor felforrt a víz hozzáöntjük a pennét is, és együtt készre főzzük. Amire a tészta megfő pont jó a brokkoli is.
Közben megcsináljuk a paradicsom szószt (sugót): olívaolajon megfuttatjuk a zúzott fokhagymát, ráöntjük a kockázott paradicsomot és a paradicsompürét, fűszerezzük és összerottyantjuk. Mi sok fokhagymával, sok oregánóval, bazsalikommal szeretjük, ezért írtam hogy mindenki ízlése szerint fűszerezze.
Leszűrjük a tésztát a brokkolival, és egy vajjal kikent tepsibe (jénai, vagy porcelán sütőtál is lehet) öntjük. Rákanalazzuk a paradicsom szószt, elosztjuk rajta " pöttyökben" a tejszínes krémsajtot, amitől  olyan finom krémes az állaga, majd mehet a sütőbe.


15-20 perc alatt készre sütjük, igazából csak össze kell melegíteni amíg a sajt ráolvad és teteje kissé megpirul.



Tálaláskor parmezánt adunk hozzá, vagy más reszelt sajtot.
Jó étvágyat hozzá ! :-)

2012. január 17., kedd

Túrós boci szelet


A boci túrós süti, egy egyszerű kevert kakaós tésztából áll, és egy túrókrémből, amit belepöttyözünk. Viszonylag könnyen elkészíthető, mégis nagyon finom, krémesen omlós süti.
A gyerekek is imádják, mert ízében a Túró Rudira hasonlít. A kakaós tésztában a fehér túrópöttyök, bocimintára sülnek össze, így játékosan mutatós is. :)

Hozzávalók :

Kakaós tésztához:

18 dkg liszt
15 dkg kristálycukor
4 db tojás
1 dl tej
1 dl olaj
3 evőkanál kakaó
1 csom. sütőpor

Túró töltelékhez:

50 dkg túró
20 dkg porcukor
1 egész tojás
1 csom. vaníliáscukor
1 citrom reszelt héja
5 dkg búzadara

Elkészítés :

1. A tojások sárgáját a cukorral kikeverjük, utána hozzáadjuk a tejet, olajat, kakaót, és végül a sütőporos lisztet. Utána a felvert tojásfehérjéket is óvatosan hozzáforgatjuk a kakaós masszához.

2. A túrós részhez összekeverjük a hozzávalókat.

3. Egy közepes méretű tepsibe sütőpapírt teszünk, és beleöntjük a kakaós tésztát.

4. A túró tölteléket egy kávéskanállal a barna tésztára pötyögtetjük, ettől lesz tarka.



4. 170 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.




Jó étvágyat hozzá ! :-)

2012. január 15., vasárnap

Tiramisu




A Tiramisu az Olaszok legkedveltebb desszertje, magyarul azt jelenti "dobj fel" , ami valószínű a koffeintartalmú alapanyagokra utal. Az eredeti recept így szól, nyers tojással, amitől sokan idegenkednek, de mivel nekem biztos helyről van a tojás, így nyugodt szívvel készítem. Szoktam torta változatban is készíteni, annak a krémjében hőkezelt a tojás, gőz fölött kikevert tojáskrém van benne és mascarpone, egyrészt a tartása miatt, másrészt úgy tovább eláll. Szeretjük még a gyümölcsös változatokat is, eperrel, málnával, de most az eredeti mascarponés-kávés receptet osztom meg, ahogy én készítem.


Hozzávalók:

30-40 db babapiskóta
500 gr mascarpone
4 db tojás
4+1 evőkanál kristálycukor
1 csom. vaníliáscukor
2-3 dl tej
2 teáskanál nescafé ( vagy erősebb feketekávé)
3 evőkanál narancslikőr vagy Baileys
kakaópor (cukrozatlan Holland)

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájákat  4 evőkanál cukorral és a vaníliáscukorral habosra keverjük (robotgéppel, fehéredésig). Hozzáadjuk a mascarponét, 1 evőkanál likőrt és habos krémmé keverjük.
A tojásfehérjét egy pici sóval, és kevés cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan a sárgájás krémhez adjuk.
A felmelegített tejet összekeverjük a nescafé-val ( lehet tej nélkül is, erősebb feketekávéval), cukorral és a 2 evőkanál likőrrel. Egy jénai/kerámia tál alját kirakjuk sorban a babapiskótával, és meglocsoljuk a kávéval. Utána a krém felét rásimítjuk, és újabb sor kávés babapiskóta következik. A tetejére kerül a mascarponés krém másik fele, és végül megszórjuk a kakaóporral.
A kész Tiramisut 2-3 órát hűtőbe tesszük.




Jó étvágyat hozzá! 

Gyros, zöldsalátával és fűszeres burgonyával

Ma gyorsan elkészíthető ebédet választottam, mert délelőtt dolgom volt a kis családi zöldségboltunkban. Miután lekerült a karácsonyi dekoráció, nagyon kopárnak találtam az üzletet, és reggel bementem kicsit feldíszíteni ,,,,, már a tavaszt várva :-))

Előző nap bepácoltam a csíkokra vágott húst, olaj és Knorr gyros alap keverékébe és a hűtőbe tettem.
A saláta alapot a Zöldkonyhából  hoztam haza, csak kiegészítettem lilahagymával, és kígyóuborkával.

Szóval amikor hazaértem:
1. Egy serpenyőben odatettem a bepácolt husit sülni, kiegészítve még egy-két tekerés friss borssal és 2-3 gerezd préselt fokhagymával, pici vízzel.
2. Összekevertem a saláta öntetet, ami natúr joghurt, pici majonéz, Knorr fokhagymás dresszing alap.
3. A burgonyát nagyobb cikkekre vágtam, olívaolaj-sprayvel megszórtam ( jobban rátapad a fűszer), és rozmaringgal, kakukkfűvel, sóval megfűszereztem. A mikróban ( crisp funkció) szoktam megsütni.


Amikor a hús megpuhul, szép pirosra sütjük, és lehet tálalni.

2012. január 12., csütörtök

Tejfölös gombapaprikás - Bogi kedvére

 

Szandikám barátnője kért meg, hogy írjam le a gombapaprikás receptemet, mert nagyon ízlett neki amikor nálunk evett, és szeretné elkészíteni. Kedves Bogi, most eljött az alkalom, mert ma ez lesz a menü nálunk.

Hozzávalók:

50-60 dkg gomba
1 nagyobb fej hagyma
1 kisebb paprika ( vagy darált pritaminpaprika)
1 kisebb paradicsom
pirospaprika, tarkabors, vegeta, majoranna
1 poharas (kis) tejföl
1 csapott evőkanál liszt

Elkészítés:

Az apróra vágott hagymát kevés olajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a darált paprikát vagy a felszeletelt paprikát, paradicsomot,.....tűzről levéve a pirospaprikát ( vagyis pörköltalapot készítünk), utána beletesszük a felszeletelt gombát, fűszerezzük (vegeta,bors, majoranna) és kevés vizet öntünk hozzá. Fedő alatt puhára pároljuk. Közben egy tálkában kikeverjük a  tejfölt a liszttel, kevés hideg vizet is öntünk hozzá ( így nem lesz csomós), és a majdnem kész gombapörkölthöz adjuk. Kicsit összerottyan, és kész !



Házi galuskával a legfinomabb, de ma csak kagylótésztát főztem ki hozzá.


Szerintem így is finom lett. :) 
Jó étvágyat hozzá!



2012. január 11., szerda

Rizsfelfújt - házi baracklekvárral

Hozzávalók:

1 liter tej
1 bögre rizs ( kerek szemű)
1 csom. vaníliás cukor (vagy 1 teáskanál vaníliaesszencia)
7 db tojás
7 evőkanál kristálycukor
5 dkg mazsola (opcionális)
1 citrom reszelt héja
2 evőkanál búzadara ( opcionális)
vaj és zsemlemorzsa a tepsi kikenéséhez

Elkészítés :

1 liter tejből és 1 bögre rizsből kevés cukorral, vaníliás cukorral tejberizst főzünk. A mazsolát megmossuk és beáztatjuk meleg vízbe. Amíg a rizs hűl, a tojásokat ketté választjuk és a sárgájához 7 evőkanál cukrot teszünk. Robotgéppel jól kikeverjük ( fehéredésig), utána a tojások fehérjét is csipetnyi sóval kemény habbá verjük. A tojássárgájás krémbe belereszelünk egy kisebb citrom héját, és beleöntjük a lecsöpögtetett mazsolát, majd a langyosra hűlt tejberizst. Jól összekeverjük, ha kicsit hígnak érezzük, akkor mehet bele egy kevés búzadara, és végül beleforgatjuk a tojásfehérje habot. Megkenjük a tepsit vajjal,  megszórjuk zsemlemorzsával, és jöhet bele a rizskoch massza.
Közepes hőfokon (180 fok), kb. 30 perc alatt készre sütjük, amíg szép piros lesz a teteje.


Porcukorral és házi baracklekvárral szoktam tálalni.
Jó étvágyat hozzá ! :-)

2012. január 10., kedd

Tonhalsaláta - ahogy én szoktam

Hozzávalók: ( 2 főre)
1 kisebb jégsaláta
1 fél  fejessaláta
2 db lilahagyma
2-3 db paradicsom
2 dob. Rio Mare tonhal
1 marék pirított kenyérkocka
Kotányi saláta fűszermalom

Öntethez:
olívaolaj
citromlé
só,bors

A salátákat és a lilahagymát összevágjuk és egy tálra halmozzuk. A tetejére kerül a cikkekre vágott paradicsom a kenyérkocka, 1-2 tekerés fűszermalom, és végül a tonhaldarabok. Az öntethez 2:1 arányban, olivaolaj-citromlé pici só bors, jól összekeverjük és a salátára öntjük. Picit állni hagyjuk, hogy jól összeérjenek az ízek.

2012. január 9., hétfő

Sajtos csirkemell, zöldséges rizzsel



Hozzávalók:

2 db ( egész) csirkemellfilé
1 csom. krémlevespor ( brokkoli, gomba, spárga stb.)
2-3 dl tejszín
25 dkg trappista sajt ( lehet füstölt is vegyesen )
kevés vaj vagy olaj
só, bors

Körethez :

1 db cukkini
1 nagyobb sárgarépa
1 bögre rizs
petrezselyem
zöldfűszeres ételízesítő ( ízlés szerint, én Provence-t szoktam)

Egy tepsi alját kikenünk vajjal ( vagy olajjal), és a felszeletelt csirkemellet lerakjuk. Kicsit sózzuk (vigyázni kell, mert a levespor sós!), borsozzuk és utána rászórjuk az egész zacskó levesport, utána nyakon öntjük a tejszínnel, és alufóliával letakarva mehet a sütőbe.
Amíg sül, lereszeljük a zöldségeket, és kevés olajon elkezdjük párolni egy serpenyőben, hozzáadjuk a fűszereket, petrezselymet és végül a készre főzött rizzsel összeforgatjuk.
Közben a csirkemell ha félig kész levesszük róla az alufóliát, ráreszeljük a sajtot és pirosra sütjük.

Jó étvágyat hozzá!

Bemutatkozás - Kedves Mindenki ! :)



Régi álmom volt, hogy egyszerű háziasszonyként, legyen egy saját sütős/főzős blogom. Mivel ma szobafogságra kényszerültem (a náthának hála), így  elkezdtem megvalósítani az álmomat.
Nagyon szeretek sütni-főzni, új ételeket, recepteket kipróbálni, és persze jóízűeket enni is. A gyengéim a sütemények, és az édességek.
A családomtól és a barátaimtól nagyon sok biztatást és elismerést kapok. Az ételfotózás szinte a hobbim lett, ugyan van még mit ezen a téren fejlődni, de a Facebook-on  így is lelkes közönségre leltek az ételeim.
A blogomban az általam elkészített ételek és sütemények receptjeit szeretném megosztani, saját készítésű fotókkal.
Nem titkolt célom, hogy a lánykám is kedvet kapjon a konyha rejtelmeit megismerni, és egy csokorban megtalálja a kedvenc receptjeit. 
Örülnék, ha Ti is velem tartanátok! Mindenkit szívesen látok a konyhámban!

Üdvözlettel,

Mariann
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...