2016. november 7., hétfő

Reszelt túrós - cukormentesen



Biztos sokan ismeritek a Reszelt túrós süteményt, ami nálunk is nagy családi kedvenc. Ma ennek a régi receptnek hoztam az egészségesebb, cukormentes változatát. Teljes kiőrlésű tönkölyliszt és fehér tönkölyliszt keverékéből készült, eritrittel és fruktózzal édesítve. A túrókrémhez és általában a tejtermékekhez, azt tapasztaltam nem annyira jó az eritrit, kicsit érződik a hűsítő mellékíze, ezért a tölteléket fruktózzal készítettem. A tésztájába tökéletes az eritrit, semmi különbséget nem lehet érezni.
A tésztája annyiban tér el az eredeti recepttől, hogy egy egész tojás van benne, mert a teljes kiőrlésű lisztek kicsit több folyadékot vesznek fel, így csak a tojássárgájával nem állt volna össze. Érdemes kísérletezgetni, mert minden süteménynek el lehet  készíteni a diétásabb verzióját, úgy hogy közben ugyanolyan finom legyen. :-)


Hozzávalók:

Tésztához:

20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
20 dkg fehér tönkölyliszt
10 dkg por eritrit*
fél csomag sütőpor
1 teáskanál vaníliaesszencia
25 dkg vaj/margarin
3 evőkanál holland kakaó (cukrozatlan)
1 egész tojás

Túró töltelék:

75 dkg tehéntúró
15 dkg fruktóz
4 tojás
1 citrom reszelt héja
1 teáskanál vaníliaesszencia

Elkészítés:

A tésztához egy tálba mérjük a kétféle lisztet, összekeverjük a sütőporral, majd elmorzsoljuk benne a kockára vágott hideg vajat. Hozzáadjuk a kakaót, a vaníliát, és az egész tojást, majd jól összegyúrjuk. Kissé nehezen fog összeállni, de nem kell hozzá semmi más folyadék, mert ha túl lágy a tészta, akkor nem tudjuk lereszelni. Két cipóba osztjuk, és fóliába csomagolva 3 órát a  hűtőbe tesszük (lehet akár egy éjszaka is).
A túrótöltelékhez krumplinyomón áttörjük a túrót, hozzáadjuk a fruktózt, a tojások sárgáját, a citromhéját, vaníliát, végül beleforgatjuk a habbá vert tojásfehérjéket.
A tepsit sütőpapírral kibéleljük, nagy lyukú reszelőn belereszeljük az egyik cipót, villával eligazítjuk egyenletesen a tésztát a tepsi alján. Erre ráöntjük a túrótölteléket, majd ráreszeljük a másik cipót. 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.




Jó étvágyat hozzá! :-)


* Az eritritet és más édesítőt is elektromos kávédarálóval szoktam porrá őrölni.

2016. november 5., szombat

Zabpelyhes keksz - eritritttel





A régi jól bevált  Zabpelyhes kekszemet alakítottam át, kicsit egészségesebb változatra. Eritrittel készítettem, aminek gyakorlatilag nulla a szénhidráttartalma, ezen kívül teljes kiőrlésű zabpehely és tönkölyliszt van benne, ami lassú felszívódású. Cukorbetegek és inzulinrezisztensek  szénhidrát diétájába is jól beilleszthető, mivel a kis mennyiségű aszalt áfonyával együtt is, nagyon alacsony a  szénhidrát tartalma. 
Egészséges tízórai vagy uzsonna lehet, egy kávé/ tea mellé. :-)

Hozzávalók:

150 g aprószemű tk. zabpehely ( nálam Kölln)
150 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
100 g eritrit por
50 g aszalt vörös áfonya (apróra vágva)
50 g durvára darált dió
1 tk. fahéj
150 g olvasztott vaj
2 egész tojás
fél tk. sütőpor
fél tk. szódabikarbóna
1 csipet só
1 tk. vaníliaesszencia


Elkészítés:


A száraz alapanyagokat összekeverjük az aszalt áfonyával és a dióval együtt, majd a kissé felvert tojásokat és az olvasztott vajat is belekeverjük. Fél órát pihentetjük a masszát, míg megduzzad kicsit a zabpehely, és formázható tésztát kapunk. Utána diónyi golyókat formálunk belőle, majd a kezünkkel, vagy mint én sütipecséttel ellapítjuk. Sütőpapíros tepsire rakjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük. Vigyázni kell, mert hamar megég, inkább csak az alján lehet látni amikor már jó. Még puha amikor kivesszük a sütőből, de ahogy hűl úgy lesz kissé ropogósabb.


Jó étvágyat hozzá! :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...