2013. május 30., csütörtök

Eperlekvár befőzés



Nem volt ma betervezve a lekvárfőzés, csak tegnapról megmaradt a boltunkban 2 láda eper, és nem szerettem volna ha kárba vész. Ettől az esős időtől vizes az eper és nem áll el másnapra. Befőzéshez még elég szép volt, és most már nagyon boldog vagyok, hogy az üvegekben van.
Nem mondom, hogy nem kell vele dolgozni és mosogatni utána, de megéri a fáradozást, mert a házi dzsem  nem hasonlítható a készen vett lekvárokhoz. Igazából én dzsemnek főzöm, mert hagyok benne nagyobb sőt egész darab epreket is, csak egy részét turmixolom el. Olyan jó, főleg télen, amikor egész szem epreket talál az ember a palacsintájában.😍
Tervbe van még véve levendulás, gyömbéres, és bazsalikomos eper dzsem, ha az időjárás is úgy akarja és lesz érett eper.
Általánosságban elmondhatom, hogy minden lekvárnál a cukortakarékosságra törekszem, és csak annyi cukrot használok fel amit a gyümölcs megkíván. Amit a különféle zselésítőkön írnak, hogy 350-500g cukor, én azt nagyon soknak tartom, max. 200-250g-ot használok/ 1 kg gyümölcshöz, de ha nagyon jó érett, édes a gyümölcs, akkor még 150g is elég, persze ez ízléstől is függ. Most először próbálom ki a mi boltunkban is kapható Kaldeneker-féle természetes sűrítőanyagot a pektint, eddig a Dr. Oetker féle dzsemfixet használtam, abból is a 3:1 cukortakarékos változatot. Citromsavat ( Haas féle befőzéshez ) mindig teszek bele a szín stabilizálásához, így megmarad az eper szép élénk színe, nem barnul meg.




Hozzávalók  :
(1 kg-hoz írom le, nálam 8 kg-ból készült)

1000g eper
200-250g cukor
1 kk.citromsav (nekem Haas féle )
6g pektin (sűrűbb, keményebb állaghoz a duplája)





Elkészítés :

Először az epret jól megmossuk, és lecsumázzuk. Megmérjük a tiszta súlyát, és abban a lábasban/fazékban amiben főzni fogjuk ráöntjük a megfelelő mennyiségű cukrot, citromsavat és pár órára állni hagyjuk.



Utána botmixerrel kissé elturmixoljuk, úgy hogy azért maradjanak benne nagyobb ( egész) szemek is, és 5-10 percig főzzük, amíg felforr, majd kevés cukorban elkeverve hozzáöntjük a sűrítőt és még további pár percig főzzük. Az esetleges habot szűrőkanállal leszedjük, majd tisztára mosott üvegekbe szedjük. 




A betöltött üvegeket tetővel lezárjuk, majd 5-10 percre fejre állítjuk, így kiszorítjuk a levegőt, és nem fog megromlani. Utána száraz dunsztban hagyjuk másnapig kihűlni.




Jó étvágyat hozzá ! :-)
















2013. május 26., vasárnap

Töltött gömbcukkini kaporszósszal

A múlt héten láttam először gömbcukkinit, és annyira megtetszettek, hogy ez lett a vasárnapi ebédünk. Darált húsos töltelékkel készítettem a tetején tejföllel, sajttal és egy karika paradicsommal. Ízre ugyanolyan mint a hosszúkás testvére, de látványra nekem sokkal jobban tetszenek a kis sapkájukkal.:)

HOZZÁVALÓK :

6 db gömbcukkini ( vegyesen zöld, sárga )
50-60 dkg darált hús ( nálam most disznócomb, de lehet csirke, pulyka stb... )
10 dkg bacon szalonna ( kockára vágott )
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só, bors, majoranna, pirospaprika
1 bögre rizs
1 kis pohár tejföl
10 dkg reszelt sajt

A szószhoz :

2 nagy csokor kapor
250ml tejszín
1 pohár tejföl
5 dkg vaj
liszt
só, kevés cukor, kevés ecet, pici bors


ELKÉSZÍTÉS :

A cukkinik tetejét levágjuk, belsejét karalábévájóval kikaparjuk és enyhén besózzuk. Egy kivajazott jénai tálba rakjuk, ( a kalapokat mellé ) kevés vizet öntünk alá és sütőben előpároljuk.
Közben elkészítjük a tölteléket : bacont lepirítjuk, hagymát apró kockára, majd üvegesre pároljuk, utána a darált húst fehéredésig sütjük, befűszerezzük és kevés vízzel készre főzzük.
A rizst külön edényben a szokásos módon megfőzzük, majd a kész darált húshoz keverjük. Ezzel a masszával megtöltjük a félig megpárolt cukkiniket.




A tetejükre egy-egy evőkanál tejfölt teszünk, majd egy karika paradicsomot és a reszelt sajtot. Vissza tesszük a sütőbe és készre sütjük, amíg a sajt a tetején szép piros lesz.


Ha elkészült vissza tesszük s tetejére a kalapkákat és kaporszósszal tálaljuk.

Kaporszósz :

Vajon világos rántást készítünk, beleszórjuk az apróra vágott kaprot, majd felengedjük a tejszínnel elkevert tejföllel, majd ízesítjük. Só, pici bors, kevés cukor, kevés ecet ..... ízlés szerint.

Jó étvágyat hozzá ! :-)







2013. május 18., szombat

Epres-túrókrémes torta





Szandikám névnapjára készült ez az epertorta, és szerintem annyira szépre sikerült, hogy alig volt szívem felvágni, ..... de végül azért elpusztítottuk!😉 Kakaós tortalap,  mascarponés citromos túrókrém, és a friss eper együtt, mennyei ízkombináció, érdemes kipróbálni!

HOZZÁVALÓK :

(26 cm-es tortaformához)

20 dkg vaj
15 dkg cukor
2 csom. vaníliáscukor
4 db tojás
30 dkg rétesliszt
1 csipet só
1 csom. sütőpor
5 dkg kakaópor ( cukrozatlan, Holland )
2,5 dl tej

Krém :

50 dkg túró
25 dkg mascarpone
1 citrom reszelt héja és leve
1 csom. vaníliáscukor
15 dkg porcukor
1,5 dl tejszín

50 dkg friss eper

Díszítéshez :

citromfű- ( vagy menta ) levél
durvára darált pisztácia


 ELKÉSZÍTÉS :

A vajat a cukorral habosra keverjük, majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat. A lisztet összekeverjük a kakaóval, sütőporral, csipet sóval, és a tejjel együtt a tojásos krémhez keverjük.
Vajazott, lisztezett tortaformába öntjük és közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt készre sütjük.




Közben elkészítjük a krémet :


A túrót krumplinyomón áttörjük, hozzáadjuk a mascarponét, citromhéjat, levet, porcukrot, vaníliáscukrot és robotgéppel simára (habosra keverjük). Közben apránként hozzáöntjük a tejszínt és azzal is tovább keverjük. Így egy könnyű, selymes krémet kapunk, ami kissé citromosan pikáns, de mégis elég édes.



Ha kihűlt a tortalap ketté vágjuk, és az alját visszatesszük a kapcsos tortaformába. Megmosott és félbevágott eprekkel kirakjuk az oldalát, majd a közepébe öntjük a túrós krémet, ( kicsit félreteszünk a krémből a tetejére ) erre következik egy réteg friss eper, majd a másik tortalap.
A torta tetejét megkenjük egy kis túrókrémmel és kidíszítjük eperrel, citromfűlevéllel és pisztáciával.
Egy kis időre betesszük a hűtőbe, mielőtt leszednénk a kapcsos formát, hogy jól megszilárduljon a krém.

Jó étvágyat hozzá ! :-)












2013. május 14., kedd

Epres-csokis amerikai palacsinta




Eperszezonban amit csak lehet mindent eperrel készítek, mert annyira szeretjük, kedvenc gyümölcsünk.
Várom, hogy olcsóbb legyen és akkor indul a lekvárfőzés. Ma amerikai palacsintát sütöttem a lánykám kedvére, aminek a készítését már ITT részletesen leírtam.
Ami különlegessé teszi, hogy 75 %-os fekete csokiból és tejszínből vízgőz felett csokiöntetet főztem, és az eperrel rétegezett palacsintákat ezzel öntöttem le.  Az arány attól függ milyen sűrűségűre szeretnénk az öntetet, nálam 20 dkg csokihoz 2,5dl tejszínt tettem. A friss gyümölcs és a krémes csoki együtt, különleges édesen savanykás ízt ad, érdemes kipróbálni !:)



Jó étvágyat hozzá ! :-)

2013. május 1., szerda

Csokis brownie


Kedvenc sztárszakácsnőm Nigella Lawson receptje alapján készült ez a mennyei brownie. Nigellában a szuper receptjein kívül azt szeretem, hogy olyan szenvedélyesen főz, és imád enni. Örömmel készíti a legegyszerűbb hétköznapi fogásokat is, és annyira jóízűen fogyasztja el, hogy az ember rögtön nekilát sütni-főzni. :)
Ez a csupa csoki brownie nyugodtan megérdemli a tökéletes jelzőt, olyan amilyennek lennie kell, kívül roppan, belül kicsit tömören lágy ( nem nyers ). Érdemes kipróbálni, nagyon finom !

HOZZÁVALÓK :

( 33x22cm-es tepsihez )

37,5 dkg vaj
37,5 dkg jó minőségű ( min 70% ) étcsoki
37,5 dkg porcukor
22,5 dkg liszt
6 egész tojás
1 ek. vaníliakivonat
1mk. só


1. A sütőt előmelegítjük, egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
2. A csokit a vajjal együtt vízgőz fölött felolvasztjuk, jól elkeverjük.
3. A tojásokat a porcukorral és a vaníliakivonattal habosra keverjük.
4. A lisztet összekeverjük a sóval.
5. A felolvadt csokit kicsit hagyjuk hűlni, majd a tojásos keverékhez öntjük és elkeverjük.
6. A lisztet is hozzáadjuk, simára keverjük, majd a sütőpapíros tepsibe öntjük.



7. Kb. 25 perc alatt készre sütjük.


Akkor jó, ha kívül világos matt a színe, belül pedig kicsit ragacsosabb sötét. Fagyival vagy lekvárral tálaljuk.  Kis kocka elég belőle, mert tömény édesség !


Jó étvágyat hozzá ! :-)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...