2012. október 28., vasárnap

Narancsos túrótorta - Lucusnak :)



Lánykám barátnőjének Lucának a szülinapjára sütöttem ezt a tortát. A túrókrémtől könnyű, a narancstól kissé savanykás illatos, a piskóta puhán omlós.... érdemes megsütni ...nagyon finom ! :)




Hozzávalók : ( 26 cm-es kerek kapcsos formához)

4 db tojás
6 evőkanál melegvíz
20 dkg cukor
20 dkg liszt
fél csom. sütőpor

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral és a vízzel kézi robotgéppel kikeverjük. A fehérjét kevés cukorral habbá verjük. A liszthez hozzákeverjük a sütőport. A sárgájás krémhez óvatosan apránként szórva hozzákeverjük a lisztet, majd beleforgatjuk a tojáshabot.
A kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, az oldalát nem szoktam semmivel bekenni, mert akkor magasabb marad, jobban tapad a piskóta. ( de lehet vajazni-lisztezni )
180 fokra előmelegített sütőben kb. 5 percig , majd 160 fokon ( közepes hőfokon) további 10-15 percig
tűpróbáig megsütjük. Fokozatosan nyitjuk ki a sütőt, először csak kitámasztani, aztán kinyitni a sütőajtót és 5-10 perc múlva kivenni, mert különben visszaesik.

Krém :

75 dkg tehéntúró
1 csom. vanilia pudingpor
4 dl tej
15-20 dkg porcukor ( ízlés szerint)
1 narancs héja +leve
1 narancs a díszítéshez





A túrót krumplinyomón áttörjük, hogy simább legyen. A pudingporból a 4 dl tejjel sűrűbb pudingot főzünk, és hagyjuk kihűlni. A narancsot jól megmosva a héját lereszeljük, majd a levével együtt a túróhoz adjuk.
Ha a puding kihűlt ( nem baj ha csomós ) beleöntjük a túróhoz és a porcukorral, narancslével, narancshéjjal együtt robotgéppel habosra keverjük. Lehet 50 dkg túró és 25 dkg margarinnal is készíteni, de én most direkt spóroltam ki a vajat, és így könnyebb lett a krém.
A piskótát ketté vágjuk és megkenjük a túrókrémmel, úgy hogy maradjon kívülre is, majd narancsszeletekkel díszítjük.






 Jó étvágyat hozzá ! .-)




2012. október 23., kedd

Narancsos édeskömény-saláta



Zsuzsi barátnőmtől kaptam ezt a saláta receptet, amit innen is köszönök neki. :) Kicsit féltem tőle, hogy nem fog ízleni mert még soha nem ettem édesköményt, de ezentúl fogok, mert nagyon finom lett !






Hozzávalók :
 
1 db édeskömény
1 db narancs
1 db lilahagyma
4 evőkanál olivaolaj
1 evőkanál citromlé
2 evőkanál balzsamecet
só, frissen őrölt bors
 
 
Az édesköményt félbevágjuk és felszeleteljük, a narancsot kifilézve feldaraboljuk, a hagymát negyed cikkelyekre vágjuk, majd az egészet egy tálba rakjuk.
Összekeverjük az olivaolajat, citromot, balzsamecetet, kevés só ,bors  ..... vagyis vinaigrettet készítünk és ráöntjük a salátára.


 
Tálalás előtt hűtőbe tesszük, hogy jól összeérjenek az ízek.A végén még tekerhetünk a tetejére egy kevés szinesborsot. Bármilyen natúr,-sült,-grillezett húshoz kiválóan illik.
Jó étvágyat hozzá ! :-)

Tejszínes-sajtos csirkemell - krémlevesporral fűszerezve




Annyira szép idő volt  ezen a hosszú hétvégén, hogy igyekeztem gyorsan elkészíthető ételeket főzni, és minél több időt a levegőn tölteni. Erre a csirkemellre mondhatjuk, hogy pofon egyszerű  nem lehet elrontani, pillanatok alatt kész és mégis nagyon finom. A lényege egy zacskós krémlevespor, ami az alapízesítést adja,  most karfiol-brokkoli levesport használtam, de szoktam spárgakrém-, gombakrém-,csirkekrém,- ami éppen otthon van - levesporral is készíteni. Ezen kívül tejszín és sajt kell hozzá, és egy finom omlós sajtos húst tudunk készíteni belőle.

Hozzávalók :

1 nagyobb csirkemellfilé
1 csom.krémlevespor ( Karfiol-brokkoli krémleves)
3 dl tejszín
15-20 dkg reszelt sajt
frissen őrölt bors
étolaj ( vagy vaj )








A csirkemellet felszeleteljük, és egy olajozott teflontepsi aljára lerakjuk. Kevés frissen őrölt borsot teszünk rá, majd megszórjuk a levesporral. Semmi más fűszert nem igényel, sót sem kell rá külön tenni, mert a levespor elég sós. Utána nyakon öntjük a tejszínnel és alufóliával lefedve a sütőbe tesszük. Amikor a hús már puha (25-30 perc), akkor levesszük a fóliát, rászórjuk a reszelt sajtot és pirosra sütjük.


Rizzsel és narancsos édeskömény-salátával tálaltam.


Jó étvágyat hozzá ! :-)








2012. október 21., vasárnap

Vadas marha zsemlegombóccal


Ritkán készítek vadast, inkább csak télen szoktam, pedig nagyon szeretjük. Most az eredeti recept szerint marhahúsból főztem, de csináltam már pulykacombból is, úgy is nagyon finom. Kétféle körettel készítem, mert a lányom csak makarónival/csőtésztával szereti, szerintem viszont zsemlegombóccal az igazi ! 😉Nem mondom, hogy kis vállalkozás, olyan két napos étel (a pácolás miatt ), de megéri a fáradozást!

Hozzávalók :

1 kg marhafelsál (vagy stefánia)
3 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
1 nagy fej vöröshagyma
3-4 db babérlevél
2 karika citrom
1 evőkanál cukor
1 evőkanál mustár
1 dl tejföl
1 evőkanál liszt
só, szemes bors, borókabogyó, pirospaprika
étolaj


Zsemlegombóchoz :

35-40 dkg finomliszt
3 db szikkadt zsemle
3 dl tej
2 db tojás
2 dl víz

1 ek. étolaj

Elkészítés :

A marhahúst ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, a répaféléket karikára, a hagymát cikkelyekre.
Kevés olajon üvegesre pároljuk a hagymát, rátesszük a hússzeleteket és fehéredésig sütjük mindkét oldalán. Így lezárjuk a rostokat és szaftosabb lesz belül a hús.



Hozzáadjuk a fűszereket, só, szemes bors, kevés pirospaprika, babérlevél, 3-4 szem borókabogyó, és kevés vízzel félig megfőzzük, majd hozzátesszük a karikára vágott répaféléket, a citromot,  pótoljuk a vizet, hogy majdnem ellepje, és készre főzzük.
Nyersen nem szoktam előre bepácolni a húst, de ebben a páclében tartom legalább egy éjszakát a hűtőben és csak másnap fejezem be a főzést.




Másnap kiszedjük a húst, és a zöldségeket botmixerrel pürésítjük. Előtte ne felejtsük el kiszedni belőle a babérlevelet, és amennyire lehet a szemes borsot is. Ezért jobb, ha a borsot és borókabogyót teatojásba rakjuk, úgy főzzük bele.



A visszamaradt lábasban kevés olajon 1 evőkanál cukrot karamellizálunk, ebbe tesszük a lisztet, vagyis rántást készítünk, majd ehhez öntjük vissza a zöldségpürét, beízesítjük egy kis mustárral és tejföllel. A végén visszatesszük a hússzeleteket és összeforraljuk.

Közben elkészítjük a zsemlegombócot:

- apró kockára vágjuk a zsemléket és sütőben megpirítjuk
- 3 dl tejet felforralunk és a zsemlekockákra öntjük, hogy jól beszívja
- tálba szórjuk a lisztet, sót, ráütjük a tojásokat, az 1 ek. étolajat és vízzel csomómentesre keverjük
- a nokedlitésztához hozzákeverjük a tejes zsemlekockákat
- bő lobogó sós vízbe gombócokat szaggatunk nagyobb evőkanál segítségével (vagy lisztezett kézzel gombócokat formálunk)
-miután feljöttek a víz tetejére még 5-10 percig főzzük ( nagyságtól függően).













Ahogy már említettem nálunk kétféle körettel készül, csőtésztával is nagyon finom, de hagyományosan zsemlegombóccal tálaljuk.

Jó étvágyat hozzá !😊


2012. október 19., péntek

Szezámmagos kiflicskék





Egy nyár végi szalonnasütögetős kerti partin ettem ezt a finom sajttal-sonkával töltött kelt kiflit. Annyira ízlett mindenkinek, hogy rögtön el is kértem a receptet, hogy én is el tudjam készíteni. Nagyon egyszerű kelt tészta, a töltelék apróra vágott sonka(vagy bacon) és reszelt sajt. A tetejére szezámmag, de lehet lenmag vagy sajt is.

Hozzávalók :

25 dkg finomliszt
25 dkg rétesliszt
1 dl étolaj
3 dl tej
3,5 dkg élesztő
1 evőkanál kristálycukor
1 púpos kk. só
15-20 dkg sonka vagy bacon szalonna
15-20 dkg trappista sajt
1 db tojás a lekenéshez
szezámmag

Elkészítés :




A tejet meglangyosítjuk, 1 dl kiveszünk belőle és a cukrot elkeverjük benne, majd belemorzsoljuk az élesztőt ( vagyis felfuttatjuk ). A maradék tejhez hozzáöntjük az olajat.
A kétféle lisztet egy tálba szórjuk a sóval együtt, és először az olajos tejet, majd a felfutott élesztőt öntjük hozzá, és addig dagasztjuk amíg az edény falától elválik. Nem kell megijedni, mert először elég ragacsos, de a dagasztás végére egy könnyű tészta lesz, amit kb. 50 percig letakarva kelesztünk.
Amíg a tészta kel, egészen apró kockára vágjuk a sonkát, és lereszeljük a sajtot.




A tészta akkor jó, ha a duplájára kelt.

A megkelt tésztát két cipóba osztjuk, és lisztezett deszkán 40-45 cm-es átmérőjű kör alakú lapokat nyújtunk, majd pizzavágóval  vagy késsel ( átlósan) 16 egyenlő részre osztjuk.


A szélesebb részre egy-egy kupac sonkát és sajtot rakunk, majd először ráhajtjuk a tésztát  lenyomkodjuk, utána feltekerjük végig.










Sütőpapíros tepsibe rakjuk, megkenjük egy felvert tojással, és megszórjuk szezámmaggal. Közepes hőmérsékleten 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük.




 Nagyon finom pillekönnyű kiflicskék.
 Jó étvágyat hozzá ! :-)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...