2017. augusztus 8., kedd

Vadas gombamártás pirított laskával és polentával


Először próbáltam vadast főzni gombából, de szerintem nem utoljára, mert nagyon ízlett a családnak. Nálunk mindenki nagyon szereti a vadast, de ebben a hőségben kicsit nehéz étel lenne, ezért találtam ki ezt a könnyedebb gombás változatot. Maga a mártásban is van laskagomba, és a tetején pirítva is. Köretnek polentát készítettem, ami nagyon jól harmonizált az ételhez. A mártástól nem látszik, de a kiszaggatott korongokat, kicsit lepirítottam egy teflonserpenyőben, így még jobb íze van.

Hozzávalók: (4 főre)

Mártáshoz:

500 g laskagomba
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 fej vöröhagyma
2 babérlevél
borókabogyó, bors, só
2 karika citrom
2 tk. mustár
1 ek. kristálycukor
2 ek. liszt
kevés olaj

Tetejére:

500 g laskagomba
kevés olaj
só, bors

Polentához:

200 g kukoricadara
500 ml víz

1 tk. vaj

Elkészítés:


A mártáshoz a zöldségeket megpucoljuk és felaprítjuk. A hagymát kevés olajon üvegesre pirítjuk, rádobjuk a többi zöldséget, fűszerezzük, kevés vízzel felöntjük, és puhára főzzük. Az elpárolgó vizet időnként pótoljuk, míg annyira puha lesz, hogy botmixerrel pürésíteni tudjuk. A mixelés előtt a babérleveleket kiszedjük belőle. 
Amíg a mártás fő, addig egy másik serpenyőben a megmosott és egészben (kisebb csokrokban) hagyott gombákat kevés olajon lepirítjuk, majd sózzuk borsozzuk. 
Amikor a mártás elkészült, egy kevés olajon rántást készítünk, amelyhez egy evőkanál cukrot is karamellizálunk. Beleöntjük a leturmixolt zöldségeket, és beállítjuk az ízét, egy kis mustárral, cukorral, ízlés szerint.
A polentához feltesszük forrni a sós vizet, majd állandó keverés mellett beleöntjük a kukoricadarát. 8-10 percig kevergetve főzzük, a vége felé belekeverjük a vajat. Egy hőálló edénybe kiöntjük, majd ha megszilárdult/kihűlt, akkor tallérokat szaggatunk belőle, és egy üres teflonserpenyőben mindkét oldalát megpirítjuk.



A gyönyörű laskagombát ismét a Bio Fungi Kft. biztosította.



Jó étvágyat hozzá! :-)


 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...