Régen terveztem már, hogy készítek valamilyen gesztenyés édességet, csak nagyon nehezen tudtam natúr gesztenyemasszát beszerezni. Sajnos a boltokban általában az agyoncukrozott változatot lehet kapni. Az ötlet az egyik kedves ismerősöm mentes cukrászdájából a Sovány Vigasz-ból van, ahol a kedvenc sütink az ő híres gesztenyés krémesük. Természetesen ez a torta nem ugyanolyan, ez a saját receptem, de az inspirációt Klaudiának köszönöm! 😊 A kekszes alaphoz, akinek nem gond a glutén, teljes kiőrlésű cukormentes kekszet is használhat.
Hozzávalók: ( 18cm-es tortaformához)
Kekszes-gesztenyés alap:
250g natúr gesztenyemassza
100g keksz (Gullón gluténmentes)
50 g kókuszolaj
50 g poreritrit
1-2 evőkanál Cocomas
fél tk. őrölt fahéj
1 tk. Dr. Oetker rum aroma
Krém:
350 ml kókusztej
3 evőkanál eritrit
1 csomag gluténmentes vaníliás pudingpor
Tejszínkrém:
250 ml Cocomas (vagy más sűrűbb kókusztejszín)
1 evőkanál poreritrit
1 mk. vaníliaesszencia
1 csomag Dr. Oetker habfixáló
Tetejére:
100 g gesztenyemassza
1 evőkanál poreritrit
1 mokkáskanál rum aroma
Elkészítés:
A kekszet késes aprítóban porrá őröljük, és egy tálban jól összedolgozzuk a kiengedett gesztenyemasszával, és az összes többi hozzávalóval. Egy kapcsos tortaforma aljába nyomkodjuk egyenletesen eloszlatva. Egy pohár aljával végig tudjuk nyomkodni, hogy minél tömörebb legyen, majd amíg a krémet készítjük betesszük a hűtőbe.
A vaníliakrémhez a pudingport összekeverjük az eritrittel és kevés kókusztejjel. A maradék kókusztejet odatesszük melegedni, majd hozzáöntve a pudingot állandó keverés mellett besűrítjük, majd a kekszes alapra öntjük.
A tejszínes réteghez lényeges, hogy a kókusztejszín/kókuszkrém jó hideg legyen, mert akkor jobban felverődik. Lassú fokozaton felverjük, hozzáadagolva a poreritritet, vaníliát és a habfixálót, majd a kihűlt pudingkrémre simítjuk. A torta tetejére gesztenyemasszát nyomunk krumplinyomón vagy reszelőn ráreszeljük. 1-2 órára hűtőbe tesszük, majd mielőtt levesszük a tortakarimát, éles késsel körbe vágjuk.
Jó étvágyat hozzá!