2012. augusztus 25., szombat

Amerikai káposztasaláta





Az amerikai KFC-s ( coleslaw) káposztasaláta, saját változatát készítettem el. Azért nem írom, hogy eredeti KFC-s, mert az tárkonyecettel készül, az enyém pedig almaecettel ( Nigella után), és én vöröshagyma helyett lila hagymával készítem. Nagyon sokféle receptet olvastam, de végül nálunk ez a változat ízlett a legjobban.

Hozzávalók :

1 kisebb ( vagy fél ) fej káposzta
1 szál sárgarépa
1 fej lila hagyma
1 nagy pohár tejföl
1 kis tubus majonéz ( kb. 1 dl )
1 ek. cukor ( vagy foly. édesítő)
1 tk. só
3 ek. almaecet ( eredeti: tárkonyecet, vagy lehet citromlé is)
frissen őrölt bors


Elkészítés:

A káposztát közepes vastagságra legyaluljuk, a répát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a hagymát vékonyan felkarikázzuk ( negyed szeletekre ),  az egészet lesózzuk és hagyjuk állni.
Az öntethez összekeverjük a tejfölt, majonézt, almaecetet, kevés cukrot ( én foly. édesítővel szoktam ), és beledaráljuk a borsot. 
A káposztát kissé kicsavarjuk és beleforgatjuk az öntetbe. Akkor jó, ha legalább egy napot áll a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek.
Bármilyen hús mellé nagyon finom, nálunk most provence-i csirkemellhez készült.


 Jó étvágyat hozzá ! :-)

2012. augusztus 20., hétfő

Szilvás rózsatorta



Lajos Mari receptje alapján készítettem ezt a tetszetős ünnepi tortát. Nem a hagyományos értelemben vett torta, mert kelt tésztából készül, inkább a formája miatt, mert kapcsos tortaformában sütjük, és tortaszerűen szeleteljük. Az illata is mennyei  .... :-) ... reszelt citromhéj és a fahéjas szilva keveréke.



Hozzávalók :


40 dkg finomliszt
1 csom. instant élesztő
10 dkg + 1 ek. kristálycukor
1 csom. vaniliás cukor
1 csipet só
1 citrom reszelt héja
2 dl langyos tej
7,5 dkg vaj
1 egész tojás 
 Töltelékhez:
40 dkg szilva
5 dkg zsemlemnorzsa
fél kk. őrölt fahéj


Elkészítés:

A liszthez  hozzákeverjük a cukrot, élesztőt, citromhéjat, vaniliás cukrot. A vajat felolvasztjuk a tejben, és a tojással együtt a liszthez adjuk, majd hólyagosra dagasztjuk. Egy konyharuhával letakarjuk és 45 percig kelesztjük. Közben a töltelékhez a szilvát kimagozzuk és gerezdekre vágjuk.



 Lisztezett deszkán kb. 30x35 cm-es lapra kinyújtjuk a tésztát. Megszórjuk zsemlemorzsával, ráterítjük a szilvát, megszórjuk fahéjjal és a rövidebb oldalánál fogva feltekerjük.


 Egy kb. 26 cm-es kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral ( vagy vajjal kikenjük), A tésztát 10-12 db csigára szeljük és a vágott felükkel lefelé a formába rakjuk, majd letakarva ismét 20-25 percig kelesztjük.


Összekeverünk 1 evőkanál kristálycukrot egy fél kk. fahéjjal és a tészta tetejére szórjuk, majd előmelegített sütőben kb. 45-50 perc alatt megsütjük.




 Tetejét porcukorral megszórjuk és tortaszerűen szeleteljük.


Jó étvágyat hozzá ! :-)

2012. augusztus 19., vasárnap

Paradicsomos-bazsalikomos penne




Kedvenc olasz tésztánk gyors ( lusta ) változatát szeretném megosztani veletek. Azért gyors, mert kockázott konzerv paradicsomból készítettem, pedig tudom ilyenkor nyáron igazi paradicsomból "illik" készíteni . :) Mi így is nagyon szeretjük, és ha 5 perc alatt kell valamit összedobni, akkor általában ez a menü.

Hozzávalók :

1 dob. Barilla tricolor penne
2 evőkanál olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
1 csokor friss bazsalikom
1 dob. konzerv kockázott paradicsom
1 dob. sűrített paradicsom ( Aranyfácán)

bors
oregano
tetejére sajt (parmezán)


Elkészítés :

A tésztát enyhén sós vízben feltesszük főni, és addig elkészítjük a szószt.


Olívaolajon megfuttatjuk a zúzott fokhagymát, és ráöntjük  a kockázott paradicsomot a sűrített paradicsommal együtt. Összeforraljuk, és hozzáadjuk a fűszereket. Sót, kevés borsot, oreganót, és az összevágott friss bazsalikomot.
A kész szószt összeforgatjuk a kifőtt tésztával, és frissen reszelt sajttal tálaljuk.

 
Jó étvágyat hozzá ! :-)

2012. augusztus 14., kedd

Padlizsánkrém


Most éppen szezonja van a padlizsánnak, és mi nagyon szeretjük minden formában ...... rántva, grillezve, töltve, ...de talán krémnek a legjobban. Ez a padlizsánkrém egy könnyű habos változat, és kicsit pikánsan  savanykás a majonéztől. Pirítóssal kitűnő reggeli, vacsora vagy vendégváró mártogatós. Hűtőben több napig is eláll, ezért nem érdemes kis mennyiséget csinálni belőle.... és egyébként is hamar elfogy ! :-) 


Hozzávalók:

3-4 db padlizsán
2 evőkanál olívaolaj
5 dkg vaj
2 evőkanál majonéz
3-4 gerezd zúzott fokhagyma

bors



Elkészítés:

A padlizsánokat megmossuk, megtöröljük, villával kicsit megszurkáljuk és sütőben a rácson megsütjük. Akkor jó, ha a bőre már ráncos lesz. Hagyjuk kicsit kihűlni, ketté vágjuk, a húsát kikaparjuk, és az összes többi hozzávalóval együtt aprítógépbe (turmixgépbe) tesszük és habosra keverjük.
Friss, ropogós pirítóssal tálaljuk.



 Jó étvágyat hozzá ! :-)



 





2012. augusztus 6., hétfő

Szedres hétvége :)


Ezen a hétvégén nálunk minden a szederről szólt. Anyukám barátnőjétől kaptunk egy kisebb vödör szedret, amit eredetileg dzsemnek akartam befőzni, de aztán lebeszéltem magam, mert sem elég üvegem, sem elég befőzőcukrom nem volt itthon. Így elkezdtem feldolgozni a szedret, mert sokáig nem áll el. Főztem szederlevest, sütöttem szedres gyümölcstortát, ettük vaníliafagyival és csak úgy magában is.......szóval szedret ettünk szederrel ! :-)



A szederleves receptjét itt olvashatjátok, mert az alapja  ugyanaz mint a fahéjas almalevesé, csak a fűszerezésén változtattam egy kicsit. Egy fűszerkeveréket ( őrölt) használtam, amiben kardamon és narancs is van a fahéjon és szegfűszegen kívül. ( Kotányi muffin fűszerkeverék ). Egyébként ugyanúgy tejszínnel és pudingporral sűrítettem. A meggylevest és más vegyes gyümölcslevest is általában így szoktam készíteni. Szederből már a színe is önmagáért beszél, de az íze is igazán finom lett .



A szedres gyümölcstorta receptjét már szintén leírtam,  itt  találjátok epres változatban. Mindent ugyanúgy készítettem, csak szederrel és átlátszó gyümölcszselével.




Amilyen mutatós, annyira finom is ! 
Jó étvágyat hozzá ! :-)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...