A legkedvesebb velencei szomszédasszonyomtól Marikától van a recept, aki sokszor meglepett minket vele. Évek óta ezt a receptet használom, mert annyira finom könnyű a tésztája, és elronthatatlan, ha pontosan betartjuk a mennyiségeket. Szintén a Marikától tanultam, hogy pohárral szaggassuk ki, ne kockára vágjuk, mert így egyforma méretű gombócok lesznek. Ebből a mennyiségből kb. 40 db lesz, nekem kicsit kevesebb, mert én a leeső részekből nudlit szoktam készíteni. Sárgabarackkal és szilvával egyaránt finom! Nem mondom, hogy kis vállalkozás, de megéri a végeredmény! 😊
Hozzávalók :
- 90 dkg főtt áttört burgonya (kihűtve)
- 30 dkg liszt
- 1 egész tojás
- 1 diónyi (kb.3dkg) vaj
- 1 csapott ek. cukor
- 1 csipet só
Töltelék :
- sárgabarack
- kockacukor (vagy fahéjas kristálycukor)
- őrölt fahéj
- zsemlemorzsa
- vaj
- barna cukor
- tetejére fahéjas porcukor
1. A burgonyát enyhén sós vízben feltesszük főni, leszűrjük, majd krumplinyomón áttörjük és hagyjuk teljesen kihűlni.
2. Hozzáadjuk a lisztet, tojást, vajat, cukrot, sót, és jól összegyúrjuk. A tészta állaga akkor jó, ha nem ragad a kézhez.
3. Egy nagyobb fazékban feltesszük a vizet forrni egy csipet sóval.
4. Lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát kb. félujjnyi vastagságra, és egy nagyobb pohárral kiszaggatjuk. A leeső darabokból én nudlit szoktam készíteni de lehet újra összegyúrni és kiszaggatni amíg el nem fogy a tészta.
5. A sárgabarackot kimagozzuk, és minden fél szembe egy kevés fahéjat és egy szem kockacukrot teszünk. Ha nincs otthon kockacukor, akkor egy teáskanál fahéjas kristálycukor.
6. A tészta közepébe egy szem barackot teszünk és gombócot formálunk belőle. Először összecsípjük a széleit, majd két tenyér között gömbölyítjük.
7. A gombócokat enyhén sós lobogó vízbe tesszük, és miután feljönnek a víz felszínére még 3-4 percet főzzük, hogy belül is jól megfőjön.
8. Közben egy serpenyőben vajat olvasztunk és megpirítjuk benne a zsemlemorzsát. Amikor már majdnem kész hozzáadjuk a barna cukrot és még azzal is pirítjuk kicsit.
9. A kifőtt gombócokat a pirított morzsába forgatjuk.
Fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá!