2020. november 21., szombat

Havas háztető


Tavaly karácsonykor kóstoltam először ezt a süteményt, egy kolléganőm sütötte a munkahelyi karácsonyra. Annyira megtetszett és ízlett, hogy rögtön el is kértem a receptjét. Eredetileg a háztetőn csokimáz van, kókuszreszelékkel megszórva, de nálunk annyi csokival bevont sütemény készült karácsonykor (zserbó, mézeskrémes, hólabda), hogy ennél a sütinél már kihagytam, és csak simán porcukorral "havaztam" be a háztetőt. A fotók még tavalyi képek, de az idén is tervezem megsütni, mert nagy sikere volt a családban, és akkor majd csokival a tetején is megmutatom.  Az elkészítésétől ne ijedjetek meg, nem annyira bonyolult, mint amilyennek látszik! 

Hozzávalók:

125g porcukor

50g vaj

1,5 evőkanál méz

2 evőkanál tej

1 db tojás

fél teáskanál szódabikarbóna

300g finomliszt

1 evőkanál kakaópor (Holland)


Krémhez:

1,5 csomag vaníliás pudingpor

500ml tej

200g kristálycukor

200g vaj


Tetejére (eredetileg):

150g étcsokoládé

1 evőkanál vaj

1 teáskanál étolaj

10g kókuszreszelék

( Nálam csak porcukorral megszórva)



Elkészítés:


1. A vajat a porcukorral, mézzel, a tejjel és a tojással, kézi habverővel összekeverjük, majd vízgőz fölött összemelegítjük, míg a cukor elolvad, a végén hozzákeverjük a szódabikarbónát.

2. A liszthez öntjük a langyos keveréket és sima tésztává gyúrjuk. Ketté szedjük, és az egyik feléhez hozzáadjuk a kakaóport.

3. A kakaó nélküli fehér tésztát kb. 30x40cm-es téglalapra nyújtjuk egy sütőpapír tetején, és egy sütőlapon vagy tepsi hátulján, kb. 200 fokra előmelegített sütőben 7 perc alatt készre sütjük. A sütőlapról még melegen lehúzzuk, és a tésztát háromfelé vágjuk, úgy hogy a középső csík valamivel szélesebb legyen, mint a két szélső. A középső csík lesz az alja, a két szélső pedig a háztető.

4. A kakaós tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, amelyből egyenként egy kb. 40 cm hosszú vékony rudat sodrunk, sütőpapíros tepsibe rakjuk és a 200 fokos sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük.

5. A pudingport a cukorral, tejjel csomómentesre keverjük és lassú tűzön, állandó keverés mellett besűrítjük. Fóliával a tetején hűlni hagyjuk.

6. Amikor a pudong teljesen kihűlt, kézi robotgéppel apránként hozzákeverjük a puha vajat, és egy könnyű krémet kapunk.

7. A sütemény összeállításához a középső szélesebb tésztacsíkra krémet kenünk és ráhelyezünk 3 db kakaós tésztarudat. Utána megint megkenjük krémmel, és erre jön a két közbe 2 db kakaós rúd, majd ismét krém, és végül a tetejére 1 db rúd. A maradék krémet a tetejére, és az oldalára simítjuk. A másik két tésztacsíkkal, tető alakban ( háromszögben) befedjük.

8. A csokoládét a vajjal, olajjal, vízgőz felett felolvasztjuk, majd a háztetőre simítjuk, végül kókuszreszelékkel megszórjuk.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...