2022. február 19., szombat

Boldogi kisrózsa - avagy farsangi rózsafánk





Még tart a farsangi fánk szezon, ezért gyorsan megosztom veletek ezt a mutatós fánk receptet. Az egyik sütis csoportomban Tóthné Csíki Annamária receptje, amit lefeleztem, mert eredetileg 1 kg lisztből készült volna. Az elkészítése nem túl bonyolult, inkább a sütése kicsit pepecselős, mert egyszerre 2 db-ot tudunk az olajba tenni ahhoz, hogy ilyen szép virágformára nyíljanak. Egy parafadugót szúrunk egy villára vagy kés hegyére, és ezzel nyomjuk le a fánk közepét az olajban. Ebből az adagból kb. 30 db fánk lesz, 5cm-es átmérőjű virág kiszúróval, de mivel én még Valentin-napon sütöttem, így készítettem pár szív alakút is belőle. A virág kiszúróm nem az eredeti boldogi forma, mert direkt lehet olyat is kapni hosszabb szirmokkal, de szerintem így a sima linzervirág kiszúrómmal is szépek lettek. A tésztája még másnap is finom puha, főleg mikróban kicsit átmelegítve, olyan mintha akkor sütöttük volna. Házi sárgabaracklekvárral tálaltam.





Hozzávalók:


50 dkg finomliszt

4dl tejföl

fél csomag sütőpor

2 tojássárgája

1 dkg élesztő 

1 kisebb diónyi zsír

1 evőkanál cukor

pici só

késhegynyi szódabikarbóna


tojásfehérje - az összeragasztáshoz

1 liter étolaj a kisütéshez


sárgabaracklekvár és porcukor a tálaláshoz

 




Elkészítés:

A hozzávalókat hidegen összegyúrjuk, nem kell az élesztőt felfuttatni, csak a tejfölre morzsolni. A tésztát jól kidolgozzuk, nem kelesztjük, csak fél órát pihentetjük. Utána kb. fél cm vastagra kinyújtjuk és virág formákra kiszaggatjuk. Két-két virágot tojásfehérjével  összeragasztunk, kicsit elcsúsztatva, hogy a szirmok ne fedjék egymást, majd sütés előtt a közepét az újjunkkal összenyomjuk. Közepesen forró olajban kb. 180 fok sütjük, hogy a közepe is jól megsüljön, de kívül ne égjen meg. Ahogy írtam az elején a parafadugós eszközünkkel lenyomjuk a közepét, amíg szépen kinyílnak a szirmok, majd átforgatjuk sütés közben. Papírtörlőn vagy rácson lecsepegtetjük a felesleges olajat róla, majd porcukorral megszórva, lekvárral kínáljuk.




Jó étvágyat hozzá!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...