Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
4dl tejföl
fél csomag sütőpor
2 tojássárgája
1 dkg élesztő
1 kisebb diónyi zsír
1 evőkanál cukor
pici só
késhegynyi szódabikarbóna
tojásfehérje - az összeragasztáshoz
1 liter étolaj a kisütéshez
sárgabaracklekvár és porcukor a tálaláshoz
Elkészítés:
A hozzávalókat hidegen összegyúrjuk, nem kell az élesztőt felfuttatni, csak a tejfölre morzsolni. A tésztát jól kidolgozzuk, nem kelesztjük, csak fél órát pihentetjük. Utána kb. fél cm vastagra kinyújtjuk és virág formákra kiszaggatjuk. Két-két virágot tojásfehérjével összeragasztunk, kicsit elcsúsztatva, hogy a szirmok ne fedjék egymást, majd sütés előtt a közepét az újjunkkal összenyomjuk. Közepesen forró olajban kb. 180 fok sütjük, hogy a közepe is jól megsüljön, de kívül ne égjen meg. Ahogy írtam az elején a parafadugós eszközünkkel lenyomjuk a közepét, amíg szépen kinyílnak a szirmok, majd átforgatjuk sütés közben. Papírtörlőn vagy rácson lecsepegtetjük a felesleges olajat róla, majd porcukorral megszórva, lekvárral kínáljuk.
Jó étvágyat hozzá!