És most lássuk a receptet:
Sablé keksz számok
Ez a tésztamennyiség egy két számjegyű tortához 2-2 db-ra elég, plusz még egy kevés apró kekszet lehet a maradékból készíteni.
Hozzávalók:
350g finomliszt
50g kukoricaliszt
250g vaj
200g porcukor
1 teáskanál sütőpor
3 tojássárgája
1 csipet só
1 vaníliarúd kikapart magja ( vagy 2tk. vaníliaesszencia)
Elkészítés:
A lisztet, kukoricalisztet a vajjal elmorzsoljuk, és a többi hozzávalóval gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Fóliába csomagolva min. fél órára a hűtőbe tesszük.
A fele tésztát sütőpapíron vékonyra kb.3-4mm-re kinyújtjuk, ráhelyezzük a kivágott számsablont ( rá fog ragadni a papír) és éles késsel (szikével, vagy pizzavágóval) óvatosan körbevágjuk. A felesleget körben leszedjük, a sablon papírt is a tetejéről, majd a sütőpapírral együtt áthúzzuk egy sütőlapra. A maradék tésztát összegyúrjuk, és ugyanígy készítünk még egyet belőle, majd a másik számjegyből is készítünk 2 db-ot. Általában még marad egy kis tészta, amiből kis mintázott kekszeket, szívecskéket lehet szaggatni még díszítésnek a torta tetejére. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 8 perc alatt megsütjük a számokat egyenként, majd a maradék kis kekszeket is. Figyelni kell ne barnuljon meg, mert hamar megég. Forrón nem szabad hozzányúlni mert rögtön törik, de ha kihűlt akkor is nagyon óvatosan tegyük félre, amíg nem lesz betöltve. Ezt a kekszalapot is akár napokkal előtte el lehet készíteni, hűvösebb helyen egy konyharuhával letakarva nem lesz semmi baja.
Fehércsokoládés-mascarpóne krém:
1000g ( 1kg) mascarpone
200g fehércsokoládé
250ml habtejszín
150 g porcukor
1 tk. vaníliaesszencia
1 csomag zselatinfix
Elkészítés:
A tejszínt felforraljuk, és a kockára tört fehércsokoládéra öntjük, vaníliával ízesítjük, majd langyosra hűtjük. A mascarpónét a porcukorral lassú fordulatszámon elkezdjük keverni, és apránként hozzáadjuk a tejszínes fehércsokit, míg egy sűrű, jó tartású krémet kapunk. Legvégén a biztonság kedvéért egy zselatinfixet is belekeverünk, hogy még jobb tartása legyen, mert sok mindent kell elbírnia a tetején.
Díszítés:
Ruby csokoládé kistáblák:
200 g ruby csokoládé
2 g porított kakaóvaj
A ruby csokoládét felolvasztjuk, majd temperáljuk, 34 foknál hozzáadjuk a porított kakaóvajat, majd 31-32 fokig hűtjük. Szilikon kistábla formába öntjük és hűtőben kihűtjük, majd kifordítjuk a formából.
Macaronokat betöltjük, és díszíthetjük a tetejét a színekhez illően. Olvasztott fehércsokoládét egy kis zacskóba teszünk, és átlósan megcsíkozzuk a macaronhéjakat, majd ebbe szórhatunk különféle gyöngyöket, vagy liofilizált málnadarabokat, kakaóbabtöretet, pusztáciuát stb ....
Kb. 200 g epret megmossuk, és papírtörlőn leszárítjuk.
Összeállítás:
A krémet egy simacsövű habzsábka töltjük. A tortakartonra kis krémet nyomunk a sablé alá, hogy ne csússzanak el. Rárakjuk az első sor számjegyeket, és végig nyomjuk a krémmel kis halmokkal. Óvatosan rátesszük a másik két számlapot, és ezt is végig teljesen kitöltjük a kis krém halmokkal. A krémet olyan sűrűn tegyük, hogy a kekszalap sehol ne látszódjon ki, és lehet akár csillagcsővel is nyomni, ha úgy jobban tetszik, vagy rózsaformában.
Ezután következik a díszítés, először a macaronokat és a nagyobb fő díszeket szoktam rátenni, az epreket, a kis ruby táblákat, végül a cukorgyöngyöket, habcsókokat , és kis élővirágokat.
Inspirációnak a végén teszek még képeket, régebbi cream tartokról, díszítési ötleteknek.
Nagyon jó alkotást kívánok, ehhez az igazán kreatív tortához!
Régebbi tortákból nézzetek meg egy kis válogatást: