A jól bevált pizzatészta receptemet már leírtam egyszer, itt a Házi pizza bejegyzésemben. Most inkább csak a fázisokat mutatom meg képekben és a feltéteket írom le. Annyiban tér el a szokványos pizzatésztától, hogy van benne 10 dkg áttört burgonya, és tejjel dagasztom nem vízzel. Így kicsit vastagabb és puhább a tésztája, de a széle és az alja ugyanolyan ropogós, mint a vékonyabb pizzáké.
A tésztából el szoktam lopni egy keveset, és csinálok a tetejére két csavart választóvonalat. Egyrészt szép díszítés, másrészt így ha akarjuk akár többféle ízesítést is csinálhatunk, mint ahogy én most 2 feltéttel készítettem. Ez egy nagy gáztepsire való mennyiség, ami kb. 4-5 főnek elegendő. A házi készítésű pizzaszósz sokkal finomabb mint a boltban kapható tubusos, én sok zöld fűszerrel, lehetőleg frissel és saját befőzésű paradicsomlével készítem.
A tésztánál még annyit újítottam az előzőekhez képest, hogy közvetlenül a sütőpapíron nyújtottam ki, mert így könnyebb a tepsibe áttenni.
A tészta készítése képekben:
Pizzaszósz :
1 kis dob. sűrített paradicsom (arany fácános)
2 dl házi sűrű paradicsomlé
2 evőkanál olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
oregano
bazsalikom
só
bors
Az olívaolajon megfuttatjuk az áttört fokhagymát, beletesszük a sűrített paradicsomot és felöntjük a paradicsomlével. Sózzuk, borsozzuk, befűszerezzük és összeforraljuk. Ha szárított fűszereket használunk azt előbb beletehetjük, ha friss zöldfűszert azt éppen csak a végén.
Megkenjük vele a kinyújtott pizzatésztát, és mehetnek rá a feltétek.
Két részt hawaii feltéttel készítettem :
- sonka
- ananász
- kukorica
- lilahagyma
- bacon szalonna
- pizza mozzarella
- reszelt sajt (pecorino)
- bacon
- lilahagyma
- csípős kolbász
- kaliforniai paprika
- koktélparadicsom
- pizza mozzarella
- reszelt sajt (trappista)
A feltétekkel megrakott tésztát, 200 fokra előmelegített sütőben, kb.i15 perc alatt szép pirosra sütjük.
Jó étvágyat hozzá ! :-)