2014. június 28., szombat

Málnás-gyöngyös torta



Lánykám szülinapja volt a hét elején, de most szombaton ünnepeltük, hogy mindenki ráérjen a családban. Furcsa látnom a tortán a számokat, hogy így szalad az idő, de hát ez van ... 
"öregszenek a gyerekek". :))
Szandikám kívánságára sütöttem ezt a málnás túrótortát, kidíszítve fehér cukorgyöngyökkel. Sima fehér piskótaalapra készítettem, melynek a receptjét ITT találjátok, nálunk így szeretik jobban, de a málnához nagyon jól illik a csokoládé is, ezért lehet kakaós piskótát is sütni hozzá, amelyhez ITT és ITT találtok recepteket. Így a piskóta készítését már nem írom le újra, csak a krémet és a málnazselét.
Nem szeretem a zacskós színezett zseléporokat, ezért mindig gyümölcsléből vagy ebben az esetben gyümölcs püréből, zselatinlap hozzáadásával szoktam készíteni, ami dermedés után inkább egy sűrűbb gyümölcspüré réteg, mint egy gumis zselé. A málnazselébe került egy kevés citrom, hogy kihozza a  málna szép élénk színét, ezért a túrókrémbe kicsit több cukrot tettem, ellensúlyozva a savanykás gyümölcsréteget. Egy igazán üde, könnyű nyári torta lett, mindenkinek nagyon ízlett! :)

Krém hozzávalói :

50 dkg áttört túró
50 dkg mascarpone
20 dkg porcukor
1 csomag vaníliáscukor
1 csomag Zselatinfix
2,5 dl tejszín
1 citrom reszelt héja
fél citrom leve

Málnazselé hozzávalói :

20 dkg friss málna
3 evőkanál porcukor
3 evőkanál citromlé
4 db lapzselatin

Tetejére:

20 dkg mála
cukorgyöngy ( opcionális)

Elkészítés :

Először a piskótalapot elkészítjük a fent leírt módon, lehet akár előző nap is, ha előre szeretnénk dolgozni.

A túrókrémhez a túrót krumplinyomón áttörjük, hozzáadjuk a mascarponét, citromhéjat, citromlevet, és jól összekeverjük. Utána adjuk hozzá a kissé felvert tejszínt és a zselatinfixet, majd legvégül a cukrot a vaníliáscukorral együtt.

A málnát a citromlével és a porcukorral botmixerrel összeturmixoljuk, majd szűrőn keresztül egy kis lábasba átpasszírozzuk, hogy ne legyenek benne a magok. Közben hideg vízbe beáztatjuk a lapzselatinokat 5 perce, majd kicsavarjuk és a málnapüréhez adjuk, majd mérsékelt tűzön kevergetve addig melegítjük ( nem szabad forralni ! ), amíg a zselatin lapok felolvadnak.

Amíg a málnapüré hűl összeállítjuk a tortát.

A tortalapot megkenjük a vastag túrókrémmel, szépen körben eligazítva az oldalát egy széles pengéjű késsel, vagy kenőlapáttal. 
A tetejét körben kirakjuk málnaszemekkel, amilyen formában szeretnénk, én körkörösen raktam, a következő sort két málnaszem közé.

Amikor a málnapüré kihűlt elkezdjük evőkanállal a torta közepétől adagolni a málnaszemek között a zselét, egészen a széléig, óvatosan, hogy ne folyjon le. Nem kell tőle félni, szépen fog terülni, de eléggé sűrű lesz, hogy ne folyjon le. Aki mégis tart tőle, hogy lecsorog az oldalán, akkor lehet úgy is, hogy visszatesszük rá a kapcsos tortakarimát, vagy körbevesszük alufóliával és úgy adagoljuk rá a zselét. 
A málnaszemek között fehér cukorgyönggyel díszítettem.





Jó étvágyat hozzá ! :-)






2014. június 25., szerda

Cukkinis-köleses lecsó


Nagyon szeretjük a lecsót, ezért nyáron sűrűn készítek valamilyen formában, attól függően éppen mi van itthon hozzá. Ez a lecsó is úgy készült, hogy találtam egy cukkinit a hűtőben, paprika paradicsom mindig van, és egy kis kölessel dúsítottam. Kevés bacont is vágtam alá, csak az íze kedvéért, és egy csokor újhagymával készítettem, hogy minél frissebb íze legyen. Könnyű elkészíteni, mégis laktató és egészséges egytál étel.



Hozzávalók :

1 közepes cukkini
3 db paprika
4-5 db paradicsom
1 csokor zöldhagyma
5 dkg bacon kocka
6 evőkanál köles
só, kevés bors, piros paprika ízlés szerint
olaj


Elkészítés :

A zöldségeket megmossuk és felaprítjuk, a cukkinit hámozás nélkül kockázzuk, a paradicsomról a héját le szoktam húzni.
Kevés olajon a bacont megpirítjuk, rádobjuk a karikára vágott zöldhagymát, és üvegesre pároljuk. Megszórjuk pirospaprikával és rögtön beleöntjük a paprikát, paradicsomot, sózzuk, borsozzuk és kevés vízzel elkezdjük főzni. A cukkinit már csak akkor adjuk hozzá, ha félig kész, hogy ne főjön benne szét.


Amikor a zöldségek már majdnem megpuhultak, hozzáadjuk a kölest és még egy kevés vizet, hogy a köles megpuhuljon benne kb. 15 perc alatt.
Jó étvágyat hozzá! :-)




2014. június 24., kedd

Feketeerdő dzsem




A feketeerdő dzsem tulajdonképpen egy csokis meggylekvár, kevés alkohollal, ami el is hagyható ha gyerekek is esznek belőle. Ma készítettem először, még az üvegek a dunsztban vannak, de már annyian kértétek tőlem a receptet, hogy úgy döntöttem előre megírom a bejegyzést, aztán majd utólag teszek fel fotót az elkészült dzsemekről. Több receptet végigolvastam, végül egy saját variációt próbáltam ki, és ahogy megkóstoltam, szerintem annyira jól sikerült, hogy nyugodtan merem ajánlani mindenkinek.:)
A pektin mennyiségén ízlés szerint lehet változtatni, hogy mennyire szeretnénk keményebb vagy lágyabb dzsemet, de általában a lédúsabb gyümölcsökhöz, mint a meggy is vagy az őszibarack, jó ha dupla mennyiséget használunk, mint ami a dobozokon/zacskókon fel van tüntetve. A citromsavat azért tettem hozzá, hogy a csoki ne nyomja el teljesen a meggy szép színét, a fahéjat pedig azért gondoltam, hogy még jobban előhozza a csokoládé ízét. 
A végeredmény, egy mennyei ízkombináció, a csokoládé krémes kissé kesernyés íze, a meggy pikáns savanykás ízével, itt-ott a fahéj és a pálinka kellemes illatával, erejével. Mennyei ! :)


Hozzávalók :

1,5 kg meggy ( tisztán mérve magozás után )
35 dkg cukor
1 késhegynyi citromsav ( a színe miatt )
10 dkg jó minőségű étcsokoládé ( min. 70%-os )
0,5 dl cseresznyepálinka ( opcionális ) 
1 mokkáskanál fahéj
25 g pektin


Elkészítés :
 
Először a meggyet jól megmossuk és kimagozzuk, majd egy lábasba mérjük és a megfelelő mennyiségű cukrot rászórjuk. Így hagyjuk állni pár órát, vagy ha lehet egy egész éjszakát. 



Így hagyjuk állni pár órát, vagy ha lehet egy egész éjszakát.

 Utána botmixerrel pürésítjük, annyira hogy maradjanak benne egész szemek is.

A gyümölcspépből kiveszünk annyit amiben majd a pektint elkeverjük, a többit feltesszük főni, időnként megkevergetve. Amikor felforrt hozzákeverjük a kockákra tördelt csokoládét és felolvasztjuk a lekvárban, majd hozzáadjuk a csomómentesre kevert pektint és ezzel is pár percig forraljuk. A legvégén belekeverjük a pálinkát, és ha szükséges leszedjük a tetejéről a habot.



 Üvegekbe töltjük, 5 percre fejtetőre állítjuk, majd mehetnek a száraz dunsztba másnap reggelig.




Jó munkát, jó befőzést kívánok ! :-)





2014. június 22., vasárnap

Levendulaszörp


Már többször írtam a levendula imádatomról, kekszek linzerek tésztájába, bonbonok töltelékébe, fagyihoz, pohárdesszertekhez öntetként, sokféleképpen használom.  Limaránál láttam meg ezt a levendulaszirup receptet, és ma el is készítettem. Már a színe miatt is megéri elkészíteni, annyira szép rózsaszín, az illatáról nem is beszélve .:) Finom limonádét lehet belőle készíteni, ami üdítő és egyben nyugtató hatású is.

Hozzávalók :

1 l víz
1 kg cukor
30 g levendulavirág
1 citrom leve ( vagy 1 tk. citromsav )

Elkészítés :


A vizet a cukorral felforraljuk, beleszórjuk a virágokat  pár percig még forraljuk, majd beleöntjük a citromlét vagy a citromsavat. Lefedve pár órát állni hagyjuk ( lehet egy éjszakát is ). Utána leszűrjük és újra felforraljuk, majd üvegekbe töltjük és száraz dunsztba tesszük. Ha nem akarjuk dunsztolni, akkor hűtőben 6 hónapig eláll, de szerintem nem lesz annyi ideje. :)




Kellemes , illatos felüdülést kívánok ! :-)


2014. június 9., hétfő

Panna cotta málnával - nyírfacukorral


A Panna cotta egy olasz desszert, tojás nélküli tejpuding, amit lehűtve tálalunk valamilyen gyümölcsszósszal, és/vagy friss gyümölccsel. Meleg nyári napokon, kitűnő hűsítő édesség, amit most cukormentes változatban, nyírfacukorral készítettem el. Lehet kis formákból kiöntve tálalni, vagy pohárkrémnek rétegezni a gyümölcspürével. Mindkét változatot megmutatom, érdemes kipróbálni, mert könnyen elkészíthető, mégis finom és mutatós desszert. :) 


Hozzávalók :

2,5 dl tej ( 3,5% -os)
2,5 dl tejszín
3-4 evőkanál cukor ( nálam nyírfacukor )
1 csomag vaníliás cukor ( vagy egy vanília rúd kikapart belseje)
2 teáskanál étkezési zselatin ( por)

Málnapüréhez :

30 dkg málna ( + 10 dkg a tetejére )
fél citrom leve
2 evőkanál cukor ( nyírfacukor )
1 teáskanál étkezési keményítő


Elkészítés :

A tejet a tejszínnel, vaníliacukorral és nyírfacukorral felforraljuk. Tűzről levéve hozzákeverjük a 2 teáskanál zselatint, és addig keverjük amíg teljesen feloldódik benne, és krémes állaga lesz. Hagyjuk kicsit hűlni, majd  hideg vízzel öblített formákba vagy poharakba öntjük. 




A poharakat ferdén állítottam, hogy dermedés után málnapürével töltsem ki a másik felét. Amíg a pudingok hűlnek a hűtőben, elkészítjük a málnapürét.
A málnát a cukorral citromlével és 1-2 evőkanál vízzel összefőzzük, majd szűrőn átpasszírozzuk. Visszatesszük a tűzre és a kevés vízzel elkevert étkezési keményítőt hozzáöntjük, majd összeforraljuk amíg besűrűsödik.
Mikor langyosra hűlt a megdermedt pudingokra kanalazzuk és friss málnával és citromfű vagy mentalevelekkel díszítjük.



 Jó étvágyat hozzá ! :-)

2014. június 3., kedd

Csipkés tiramisu keksz


TücsökBogár-nál találtam ezt a nagyon finom pudingporos kekszet, karamellás változatban. Kicsit változtattam rajta, tiramisu pudingporral ízesítettem, és a kekszmintázó nyomda helyett, a kedvencemmel, csipkemintával készítettem el. Bármilyen pudingporral lehet ízesíteni, vanília, puncs, tiramisu, karamell, csoki.....dobozban hetekig eláll, reggelire, uzsonnára, kiránduláshoz, kitűnő rágcsálni való.

Hozzávalók :

15 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 tojás
8 dkg főzhető pudingpor ( 2 csomag Haas Tiramisu )
20 dkg liszt
3 evőkanál kukoricaliszt ( csodát tesz a kekszekkel !)
1 teáskanál sütőpor

Elkészítés :

A vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást és folytatjuk a keverést amíg egynemű sima masszát nem kapunk. Utána hozzákeverjük a többi száraz anyagot, jól összedolgozzuk (ekkor még lágy, ragacsos a tészta) és fóliába csomagolva 30 percre a hűtőbe tesszük.



Lisztezett deszkán 2-3 mm vastagra kinyújtjuk, és tetszőleges mintával (kekszmintázó hengerrel, szaggatóval, üvegpohár aljával, sütipecséttel) nálam erre a célra tartott csipketerítővel, megmintázzuk.



Derelyevágóval vagy pizzavágóval tetszőleges méretekre vágjuk, és sütőpapíros sütőlapra rakosgatjuk.




180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük.



Jó étvágyat hozzá ! :-)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...