2020. január 19., vasárnap

Százforintos szelet


Ez a sütemény egy igazi retró családi recept, szintén a gyermekkoromból a sokat emlegetett sóstói Keresztmamámtól való.  A nevét nem tudom miért százforintos, az interneten inkább "Vendégváró szelet"-nek hívják, de nálunk csakis százforintosnak nevezték, ami valószínű abban az időben egy drágább süteményt jelentett.😃 Ünnepekkor ez a sütemény (is) mindig készült, még a fatörzs, a zserbó, és a mézes-krémes mellé .... akár Húsvét,  Karácsony .... vagy csak egy disznóvágás volt a családban. Nagy háztartást vitt a Kersztanyám, persze ez az egész családunkra is jellemző, de valahol úgy gondolom tőle, Édesanyám nővérétől ered, ez a gasztronómia iránti rajongásom. Sok éve nincs már köztünk, de a receptjei, és a sok emlék a terített asztalairól, a mai napig bennünk élnek. Ne tévesszen meg senkit az angyalka, nem karácsonyra készült, a mostani apropója a sütinek az, hogy a lányom pár hónappal ezelőtt, nagy életmódváltásba kezdett, és a nagyon elfoglalt munkája mellett, beiktatta a napirendjébe a rendszeres testmozgást egy személyi edző segítségével. Ma volt a 100. alkalom az edzőteremben, amit ezzel a 100 Ft-os süteménnyel ünnepeltek meg, megköszönve az edzőnek a nagyon sikeres és látványos munkáját. Persze csak egy-egy kis szelettel, de azért ennyi munka után néha bűnözni is lehet. 😉Az eredeti kézzel írott receptet is befotózom és felteszem ide, de a leírásban kicsit változtattam a mennyiségeken az én tepsim méretéhez igazítva. A receptben szereplő zsírt én nem cseréltem le vajra, de aki szeretné annak a mértékegység 8 dkg zsír felel meg 10 dkg vajnak. Ez az adag kb. 25x35 cm-es tepsihez felel meg, és ahogy látjátok a képen egy magasabb piskóta réteggel készítettem.

Hozzávalók:

Piskóta:

4 tojás
16 dkg liszt
16 dkg kristálycukor
1 csomag sütőpor
4 evőkanál víz
4 evőkanál étolaj
csipet só

Kakaós lapok:

35 dkg liszt
10 dkg zsír
1 egész tojás
20 dkg cukor (nálam 15 dkg)
1 csomag sütőpor
4 dkg holland kakaópor 
kb. 0,5-1 dl tej ( amennyi kell az összegyúráshoz)

Krém:

5 dl tej
5 evőkanál liszt (10 dkg)
25 dkg vaj
20 dkg porcukor
2 teáskanál rum (vagy aroma)

Tetejére csokimáz:
10 dkg vaj
10 dkg porcukor
3 púpos evőkanál holland kakaópor
2 evőkanál tej (lehet víz is)

Elkészítés:

Először a piskótát készítjük el. A tojásokat ketté választjuk, a sárgájához hozzámérjük a cukrot és 4 evőkanál vizet, a fehérjéhez egy csipet sót. A lisztet kimérjük, és hozzákeverjük a sütőport. A tojássárgákat jól kikeverjük, amikor már fehéredik akkor vékony sugárban hozzácsurgatjuk a 4 evőkanál étolajat, végül hozzákeverjük a lisztet, és a felvert tojásfehérjehabot. Sütőpapíros tepsibe öntjük, majd 190 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig készre sütjük.

Amíg a piskóta sül, összeállítjuk a kakaós tésztát. A hozzávalókat egy tálba mérjük és annyi tejjel, amennyi szükséges egy közepesen lágy tésztát gyúrunk. Kétfelé osztjuk, és egy-egy lapot nyújtunk belőle, lehetőleg akkorát, amekkora a piskóta lesz.
Sütőpapíros tepsire/sütőlapra tesszük, és 180 fokos sütőben, kb. 10 perc alatt készre sütjük. Amikor elkészül vigyázni kell, mert nagyon törik.

Ha a lapok kisültek, következik a krém. A tejből és lisztből egy besamelt főzünk, majd kihűtjük. A vajat a porcukorral habosra keverjük, majd kanalanként hozzáadjuk a tejes krémet, végül rummal ízesítjük. 

Összeállítás:

Az egyik kakaós lapot megkenjük a krém felével, majd erre jön a piskóta lap, amit a krém másik felével kenünk meg. A tetejére a második kakaós lap, amit majd ha összepuhul kicsit, akkor csokimázzal lekenünk. Érdemes előző nap összeállítani, mert a kakaós lapoknak kell idő míg megpuhulnak a krémtől. Fóliával letakarva hűvös helyre tesszük pár órára, vagy másnapig.

A csokimázhoz a hozzávalókat vízgőz felett összeolvasztjuk, majd a sütemény tetejére öntjük és elkenjük. Szépen lehet dolgozni ezzel a mázzal, de igyekezni kell, mert elég hamar köt, viszont jól lehet szeletelni nem törik annyira mint ha egy tábla csokit olvasztunk rá.

Az edzőterembe így vitte a lányom:



Otthon pedig így tálaltam:


Jó étvágyat hozzá! :-)
Az eredeti recept innen:





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...