2016. január 8., péntek

Leopárd kalács - 4. blogszülinapra


Engem is megfertőzött a blogokon végigsöprő leopárd kalács láz. :) Mindig elhatározom, hogy nem fogok felülni minden divathullámnak, de végül soha nem tudom megállni, hogy ne próbáljam ki. Ennél a kalácsnál nem is bántam meg, mert nagyon finom igazi foszlós illatos kalács, tetszetős kakaós leopárd mintával. Mivel ma van a blogom 4. születésnapja, szerettem volna ezt valami új recepttel megünnepelni. Illéskrisz-nél láttam meg a napokban ezt a kalácsot, de végül több receptet olvasgatva állt össze ez a változat, amit megsütöttem. Ránézésre bonyolultnak tűnik, de egyáltalán nem nehéz elkészíteni, -  majd mutatom fázisfotókon -  csak kicsit időigényes, mint minden kelt tészta. Vajjal megkenve, egy bögre kakaóval csodás szülinapi reggelim volt! :-)


Hozzávalók:

38 dkg liszt
2 dkg étkezési keményítő
1 csipet só
7 dkg porcukor 
1 csomag vaníliáscukor
5 dkg olvasztott vaj
2,5 dkg friss élesztő(+ 1 tk. cukor)
2,5 dl tej 
1 tojássárgája
1 narancs ( vagy citrom) reszelt héja

5+15 g cukrozatlan kakaópor
2 evőkanál tej

1 tojásfehérje a lekenéshez
jégcukor a szóráshoz ( opcionális)

Elkészítés :

A lisztet, keményítőt, sót, porcukrot, vaníliás cukrot egy tálba mérjük, belereszeljük a narancshéjat és jól összekeverjük. Közben egy teáskanál cukorral, langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd az olvasztott vajjal, és az 1 tojássárgájával együtt a lisztes keverékhez öntjük, és jól összegyúrjuk. Mikor szép fényes rugalmas tésztát kapunk, ami nem ragad már a kezünkhöz, akkor ketté osztjuk. Az egyik gombócot félretesszük, a másikat még ketté osztjuk. Az egyikbe belegyúrjuk az 5g kakaót+ 1 evőkanál tejet, a másikba a 15g kakaót+1 evőkanál tejet. Mindhárom gombócot letakarva félretesszük, és meleg helyen 1 óra hosszát kelesztjük. Mikor megkelt a tészta, lazán átgyúrjuk és mindhárom gombócot 7 részre osztjuk, vagyis 21 db gombócot kapunk. Először a kakaós tésztákból sodrunk kb. 21 cm-es hurkát, a sötétebbet a képen látható módon kinyújtjuk és a világosabbat belecsavarjuk. Amikor mind a 7 kakaós rúddal elkészültünk, akkor a fehér tésztákat ugyanúgy kisodorjuk és egy hosszúkás formára kinyújtjuk, hogy beleférjenek a kakaós rudak. Sütőpapírral kibélelünk egy kb.11x22 cm-es püspökkenyér formát és 2-3-2 formában lerakjuk a tésztarudakat. Letakarva megint 1 óra hosszát kelesztjük, míg a duplájára nő. Kelesztés után a megmaradt tojásfehérjével lekenjük, jégcukorral megszórjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt szép pirosra sütjük.










Végül szeretném megköszönni, hogy az eltelt egy évben megint velem voltatok, biztattatok, lelkesítettetek, együtt örültetek velem ..... vagy vigasztaltatok, ha szükségem volt rá. Nehéz év van mögöttem, számomra a 2015-ös év nagyon komoly döntéseket, változásokat hozott, de ezekben a nehéz időkben is mindig megnyugvást, kikapcsolódást és feltöltődést jelentett számomra a konyhában eltöltött idő. Bizakodva nézek 2016 elé, töretlen a lelkesedésem a gasztronómia iránt, remélem az idén is sok közös gasztroélményben lesz részünk! :-)

A szokásos statisztika sem maradhat el:
Oldalmegjelenítések száma: 436 517
Bejegyzések száma: 248
FB kedvelők száma:1340



Jó étvágyat hozzá ! :-)


Megjegyzés: A jégcukor nálam kissé megolvadt és ráégett a kalács tetején, ezt lehet legközelebb kihagyom, vagy hamarabb letakarom alufóliával a sütőben.

  
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...