Egyik kedves barátnőm lánykájának főzök egy hétig paleo ebédet, amíg ő elutazott, és addig természetesen magunknak is ..... aztán hátha rákapunk mi is a végén.😉
Azért tervezek egy posztban összegzést, és több recept megosztását, mert sajnos a fotóknak nagyon híján vagyok. Mivel reggel készítem (vagy legalább is befejezem), utána roham ütemben csomagolom, dobozolom, így már nincs időm fotót készíteni. A műanyag dobozokban pedig sajnos nem annyira mutat az étel.😏
Nagyon izgalmas kihívás nekem, hogy ilyen szoros keretek között, de mégis finom és ízletes ételt készítsek. Sokat olvasgattam a témában, de még sem eleget, mert mindjárt az elején elkövettem egy-két hibát, amire aztán időben figyelmeztettek ...... ezért a "szerű" megjelölés. Igazából ez nem a szigorúan vett paleo étrend, kompromisszumos ...... csak hasonló, ezért találhattok benne hüvelyeseket is ......ami viszont biztos, hogy glutén-, laktóz-, és cukormentes.
Akitől a legtöbb ötletet vettem, Erzsike a Troll a konyhámban blog írója, aki írt is egy paleo szakácskönyvet. A másik ötletadóm Főzelékes Feri, akinek nem kifejezetten paleo az összes főzeléke, de sok olyan van a könyvében, ami kis változtatásokkal beilleszthető a paleo étrendbe is.
Az alap kiindulás nálam, hogy mindent kókuszolajjal , kókusztejjel és nyírfacukorral készítek, már amibe szükséges cukor. Ezen kívül nagyon jó ha van otthon mindig kókusztejszín/kókuszkrém, amivel nagyon jól lehet sűríteni. Ezen kívül a botmixer a legjobb barátunk, mert rendszerint saját magával sűrítjük a főzelékeket, leveseket .....úgy, hogy kiveszünk belőle pár merőkanállal pépesítjük és visszaöntjük az ételbe.
Most pedig jöjjenek a receptek :
Kókuszlisztes paleo palacsinta - eper és banán töltelékkel
Hozzávalók:
4 db tojás
15 dkg kókuszliszt
2 evőkanál nyílgyökérpor
2 evőkanál nyírfacukor ( por)
1 evőkanál kókuszolaj
1 dl kókusztej
fél tk. szódabikarbóna
szénsavas ásványvíz
kókuszolaj a kisütéshez
Elkészítés :
Az összes hozzávalót kézi robotgéppel jól kikeverjük, annyi ásványvizet adunk hozzá, hogy tejföl sűrűségű masszát kapjunk. Kicsit állni hagyjuk, majd utána még általában hígítani kell, mert a kókuszliszt megduzzad.
Teflon palacsintasütőben, kevés kókuszolajon mindkét oldalát megsütjük.
Az eredeti receptben nem szerepelt nyílgyökérpor, de nekem e nélkül nagyon szakadt és nagyon tojásízű volt. Így nagyon jól süthető, és hasonló ízében is a hagyományos palacsintához.
Gyömbéres-mentás zöldborsófőzelék tükörtojással
Hozzávalók:
1 csomag mirelit zöldborsó
1 marék mentalevél
1 darabka ( 2 cm) gyömbér
só
szinesbors
1 gerezd fokhagyma
2 szál újhagyma
kókuszolaj
kókusztej
Elkészítés :
Kevés kókuszolajon üvegesre pirítjuk a karikára vágott zöldhagymát. Hozzáreszeljük a fokhagymát és a gyömbért. Beletesszük a fagyott zöldborsót , kicsit kevergetjük, majd felöntjük annyi vízzel vagy alaplével (még jobb ha van), hogy ellepje. Sózzuk, borsozzuk, bele dobunk 6-7 levél mentát. Amikor már puhára főtt - nem kell neki sok idő - kiveszünk 2 merőkanállal egy edénybe, teszünk hozzá friss mentaleveleket 6-8 db-ot, 1dl kókusztejet és összepürésítjük. A belefőtt egészben maradt mentalevelek kiszedjük, és ezzel a pürével sűrítjük be a főzeléket, ha még szükséges öntünk hozzá kevés kókusztejet. Összeforraljuk és már kész is. Tükörtojással tálaljuk.
Fahéjas almaleves kókusztejszínnel
Hozzávalók :
4 db savanykás alma
1 nagyobb egész fahéj
2 evőkanál nyírfacukor ( ízlés szerint lehet több)
2 karika bio citrom
250 ml kókusztejszín ( kókusz főzőkrém)
1 teáskanál vaníliaesszencia
tetejére őrölt fahéj
Elkészítés :
Az almákat meghámozzuk, felkockázzuk és egy fazékban annyi vízzel, hogy jól ellepje feltesszük főni a két citromkarikával együtt. Hozzáadjuk a nyírfacukrot, fahéjdarabot, vaníliaesszenciát, majd addig főzzük, hogy az almák még ne főjenek szét, csak éppen puhábbak legyenek. Akkor kiveszünk belőle 2 merőkanálnyit, botmixerrel pürésítjük, visszaöntjük a fazékba és a kókusztejszínt is hozzákeverjük. Pár perc alatt összeforraljuk, és már kész is. Langyosan vagy hidegen tálaljuk, tetejét fahéjjal megszórjuk.
Narancsos lencsefőzelék, céklás-sárgarépás rösztivel
Hozzávalók :
50 dkg lencse
1 fej vöröshagyma
1 bio narancs héja +leve
2 gerezd fokhagyma
1 ek. dijoni mustár
1 kk. őrölt római kömény
2-3 db babérlevél
só
frissen őrölt szinesbors
kókuszolaj
Rösztihez:
1 db nyers cékla
1 db sárgarépa
1 tojás
1 evőkanál nyílgyökérliszt
1 evőkanál utifűmaghéj
1 csokor petrezselyem
só, bors
kókuszolaj a kisütéshez
Elkészítés :
A lencsét előző este átválogatjuk és beáztatjuk. Kevés kókuszolajon megfuttatjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd 1-1 evőkanál vízzel addig pároljuk mígnem teljesen puhára fő. Ráreszeljük a fokhagymát, fűszerezzük a római köménnyel és ráöntjük a beáztatott lencsét. Hozzáadjuk még a borsot, és a babérlevelet, a sót csak a vége felé. 20-25 perc alatt puhára főzzük, majd kiveszünk belőle pár merőkanálnyit, amit botmixerrel pürésítünk és visszaöntünk a főzelékhez. Egy kis tálkában lereszeljük a narancs héját, kifacsarjuk a levét, összekeverjük a dijoni mustárral, és ezt is a főzelékhez öntjük. Pár perc alatt összeforraljuk.
A rösztihez a répát és a céklát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, kissé besózzuk majd 5 percet állni hagyjuk. Utána jól kinyomkodjuk a levét, hozzáadunk 1 egész tojást, sót, borsot, 1-1 evőkanál nyílgyökérlisztet és utifűmaghéjt, apróra vágott petrezselymet és jól összekeverjük. Teflon serpenyőben 2 evőkanál kókuszolajat jó forróra hevítünk, és a céklás masszából evőkanállal halmokat rakunk és mindkét oldalát szép pirosra sütjük.
Karfiolkrémleves petrezselyem pestoval
Hozzávalók:
1 fej karfiol
1 póréhagyma
kevés kókuszolaj
kb.2 dl kókusztej
só, bors, bio ételízesítő
Petrezselyem pestohoz:
1 nagy csokor petrezselyem
3 evőkanál kókusztejszín
1 evőkanál kókuszolaj
Elkészítés :
A póréhagymát karikára vágjuk és kevés kókuszolajon elkezdjük párolni, majd a megmosott rózsáira szedett karfiolt is hozzáadjuk. Kicsit átforgatjuk az olajban, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Fűszerezzük sóval, borssal, bio zöldséges ételízesítővel és puhára főzzük. Utána botmixerrel pürésítjük és kókusztejjel felöntjük a megfelelő sűrűségre, majd összeforraljuk.
A petrezselyem pesto hozzávalóit turmixgépbe tesszük és összeturmixoljuk, míg egynemű szép zöld krémet kapunk.
Tálaláskor a leves tetejére pöttyözzük a pestot és egy fogpiszkálóval elhúzzuk szív formákra.
Thai zöldségleves
Hozzávalók :
1 cs. újhagyma
3 gerezd fokhagyma
1 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
30 dkg gomba
1 db lime ( zöldcitrom)
2 dl kókusztej
1 darabka ( 2 cm) friss gyömbér
1 kk. kurkuma
1 kk. curry por
1/2 kk. őrölt koriander
1 kevés chili pehely
só
frissen őrölt bors
kókuszzsír
Elkészítés :
Kevés kókuszzsíron elkezdjük
pirítani a karikára vágott zöldhagymát, hozzáadjuk az aprított fokhagymát, majd
a julienre vágott répákat, felszeletelt gombát és a fűszereket, majd felöntjük
annyi vízzel, hogy jól ellepje, és puhára főzzük. A legvégén bele facsarunk egy
fél lime levét, és beleöntjük a kókusztejet és még pár percre összeforraljuk.
Tálaláskor ízlés szerint lehet még lime-mal és chilivel ízesíteni.
Összegzésképpen elmondhatom, hogy nagyon érdekes kirándulás volt ez az egy hét az egészségesebb táplálkozás világába. Sok étel és több alapanyag megtetszett amit ezután is megtartok, de őszinte leszek, a teljes paleo étrendre nem tudnék áttérni. A kókuszzsír a kedvencem lett, ezután többet fogom használni. Nincs semmilyen mellékíze, nincs kókuszíze vagy illata, teljesen semleges olaj, tehát ugyanúgy lehet használni egy sima sült krumplihoz vagy rántott húshoz is. A süteményeknél viszont maradok a hagyományosnál.
Mindenkit arra bíztatok, hogy kísérletezzen, próbáljon ki új ízeket, fűszereket, alapanyagokat, mert a változatosság gyönyörködtet ! :-)
Jó étvágyat mindenkinek ! :-)