2012. május 28., hétfő

Csokis-zabpelyhes keksz




Valami kalóriaszegény fitness kekszet szerettem volna sütni a reggeli kávéhoz, ezért kicsit átalakítottam a Pocak Panna blogján olvasott csupa csokis keksz receptjét. Először is cukor helyett Xilitet azaz nyírfacukrot használtam, és a 20 dkg fekete csokit lefeleztem és holland kakaóporral pótoltam.
A végeredmény egy nagyon omlós, de néhol mégis ropogós brownie szerű keksz, ami reményeim szerint nem is hízlal annyira ....:-)



Hozzávalók :

  • 2 tojás
  • 12,5 dkg vaj
  • 16 dkg Xilit ( Nyírfacukor)
  • 3 ek. citromlé
  • 1 csomag vaniliáscukor
  • 0,5 csomag sütőpor
  • 1 tk. mandula aroma ( Dr. Oetker)
  • csipet só
  • 10 dkg fekete csoki
  • 1 púpos ek. holland kakaópor
  • 10 dkg fehér csoki
  • 15  dkg zabpehely
  • 13 dkg liszt (1/4-ét lehet teljes kiörlésűvel)

Elkészítés : 

A tojások sárgáját a vajjal és a cukorral jól kikeverjük. Hozzáadjuk a vaniliáscukrot, a citromlét, és a mandulaaromát. A fekete csokit gőz fölött felolvasztjuk és a sárgájás krémhez adjuk. A fehér csokit kis darabokra vágjuk és a lisztbe keverjük a zabpehellyel és a sütőporral együtt és szintén a krémhez adjuk. Végül belekeverjük a csipet sóval felvert tojások fehérjét.



Sütőpapírral bélelt tepsibe két kiskanál segítségével kisebb halmokat rakunk egymástól kb. 5 cm távolságra és kisütjük. Nagyon vigyázni kell, mert hamar leég, 180°-on 10 perc alatt kisül.



Tejjel kávéval nagyon finom ! Jó étvágyat hozzá ! :)
 


2012. május 23., szerda

Citromos-levendulás keksz


Múlt héten sütöttem ezt az illatos, omlós kekszet .... már el is fogyott, csak nem volt időm megírni a bejegyzést. Mindenképpen meg akartam osztani a receptet, mert nagyon nagy sikere volt, különleges íze és illata miatt. Érdemes megsütni, dobozban sokáig eláll, kávé-tea mellé, gyerekeknek iskolába csomagolni stb....  Aki nem annyira bátor ki is hagyhatja a levendulát, illetve felcserélheti más fűszerre ( pl.vanilia, narancshéj, fahéj, kardamom). Amióta megkóstoltam a Kaldeneker- féle levendulás eper dzsemet, azóta enni is szeretem a levendulát. Előtte is imádtam, de csak illatozni, fürödni benne, magamra kenni, és nem utolsó sorban gyönyörködni a levendulamezőkben. :)

Hozzávalók:

500gr liszt
250gr margarin
250gr porcukor
1 egész tojás
1 tojássárgája
1/2 tasak sütőpor
1 citrom leve és héja
levendulavirág  ( tetszés szerint) vagy levendulaszirup

A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, beleszórjuk a sütőport, porcukrot, és összegyúrjuk a tojásokkal citromlével, citromhéjával, levendulával ( a levendulavirágot mozsárban kissé összetörhetjük). Egy cipót formálunk belőle és folpackba csomagolva  1-2 órára a hűtőbe tesszük.


2-3mm vastagságra kinyújtjuk, különféle mintákra kiszaggatjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt kisütjük.






Jó étvágyat hozzá ! :-)

2012. május 14., hétfő

Reszelt túrós - meggyel



Tegnap  sütöttem ezt a süteményt, ami eredetileg csak túróval készül, de most felturbóztam egy kis meggyel. Gondoltam el nem ronthatja, és valóban így még finomabb lett, olyan édesen savanykás. :) 
Természetesen csak túróval is lehet készíteni,  akkor mazsolát szoktam hozzá keverni.


Hozzávalók :


40 dkg liszt
15 dkg porcukor
1 csom. vaníliáscukor
fél csom. sütőpor
25 dkg Ráma (vagy vaj)
1 tojás sárgája
3 evőkanál kakaó



Töltelék :


75 dkg tehéntúró
25 dkg porcukor
1 csom. vaníliáscukor
1 citrom reszelt héja
3 tojás sárgája
4  tojásfehérje (1 fehérje a tésztából marad )
3-4 db babapiskóta lereszelve
1 üveg magozott meggy
(ha meggy nélkül készítjük, akkor 5 dkg mazsola a túróba keverve)

Elkészítés:

A margarint elmorzsoljuk a liszttel, utána a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk. Először úgy tűnik mintha nem állna össze, de nem szabad semmi folyadékot hozzá tenni, mert akkor túl lágy lesz és nem lehet lereszelni. Két cipóba osztjuk, és fóliába csomagolva 3 órát a hűtőbe tesszük.
A túrót krumplinyomón áttörjük, hozzáadjuk a cukrot, tojássárgáját, citromhéjat, vaníliáscukrot, belereszeljük a babapiskótát és jól kikeverjük. Végül beleforgatjuk a habbá vert tojásfehérjéket.
A tepsit sütőpapírral kibéleljük, és nagy lyukú reszelőn az egyik cipót belereszeljük. Villával tudjuk egyenletesen eloszlatni a tésztát a tepsi alján.


A tészta tetejére ráöntjük a túrótölteléket, és a tetejét kirakjuk a lecsöpögtetett magozott meggyel.



A meggyre ráreszeljük a másik tészta cipót,  szépen eloszlatjuk rajta, majd mehet a 180 fokra előmelegített sütőbe kb. 25-30 percre.





Jó étvágyat hozzá ! :-)

2012. május 12., szombat

Görög citromos csirkemell tzatzikivel



Sajnálom, hogy nem illatos a blog :) , mert ezt az ételt már a citrom és a zöldfűszerek üdén friss illatáért is érdemes elkészíteni, persze ezen kívül még finom is.

Hozzávalók :

1 nagyobb csirkemellfilé
5 dkg vaj
4-5 gerezd fokhagyma
1 dl fehérbor
1 tk. méz
1 tk. dijoni mustár
fél citrom leve (+ 2-3 karika)
olívaolaj
só, bors
friss kakukkfű
1 csokor petrezselyem


A csirkemellet kisebb darabokra vagy szeletekre vágjuk, sózzuk borsozzuk és vajon kissé átsütjük. Közben összekeverjük az olívaolajat, mézet, mustárt, citromlét, és ráöntjük a csirkemellre.Köré szórjuk a fokhagymagerezdeket, megfűszerezzük a kakukkfűvel majd 2-3 karika citromot is ráteszünk. 1 dl fehérbort aláöntünk, és lassú tűzön pároljuk. Mielőtt elkészül még friss petrezselyemmel is megszórjuk és szép aranysárgára lesütjük.


Tzatziki hozzávalói :
2 db kígyóuborka
2 kis doboz natúr joghurt
3-4 gerezd fokhagyma
só, fehérbors
1 evőkanál olívaolaj
1 csokor kapor



A kígyóuborkát lereszeljük és besózzuk. A joghurtot összekeverjük a zúzott fokhagymával, 1 ek. olívaolajjal, kevés fehérborssal és apróra vágott kaporral. A kinyomkodott uborkát belekeverjük a joghurtba és kb. 1 órára hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.


Krumplipürével, tzatzikivel tálaltam ezt a finom illatos csirkehúst.

Jó étvágyat hozzá ! :-)

2012. május 6., vasárnap

Anyák napi diétás édesség - EPRES TÚRÓKRÉM


ANYÁK NAPJÁN szeretettel köszöntöm az összes ÉDESANYÁT !



Ma Anyák napja alkamából Anyukám meglepett minket egy finom ebéddel, rántott husi volt franciasalátával, utána sajtos pogi. Így hárman ettünk anya-lánya-unokája, és még a Dunában is gyönyörködhettünk , mert az erkélyen terített. 
Az én meglepetés desszertem volt ez a könnyű hűsítő pohárkrém, amit Az otthon ízei blogon olvastam.

Hozzávalók :

50 dkg sovány tehéntúró
50 dkg eper
1 kis dobozos  natúr joghurt
8 ek. szénsavas ásványvíz
5 ek. nyírfacukor ( Xilit )
pisztácia ( elhagyható )

Elkészítés :

A túrót az ásványvízzel, joghurttal, nyírfacukorral krémesre turmixoljuk. A túrókrémet megfelezzük, az egyik fele fehér marad, a másik felébe megy az eper. Az eperből 12 db-ot félreteszünk, a többit összeturmixoljuk és belekeverjük az egyik túrókrémbe. 8 szem epret felszeletelünk, 4 szem marad a poharak tetejére díszíteni.
Elkezdünk lerakni a pohár aljára egy kis fehér krémet, utána eperszeletek, majd az epres krém, eperszeletek, végül a fehérkrém és a tetejére egy szem eper, amilyen formában tetszik én legyezőnek vágtam. Az eredeti receptben még durvára vágott pisztáciát is szórnak a tetejére, de nekem sajnos nem volt itthon.




4 személyre, azaz 4 ( nagy) pohárra elegendő ez a mennyiség. Fél órára hűtőbe tesszük a poharakat, és utána fogyasztható. Egy igazán kellemes hűsítő nyári édesség. Más gyümölcsökkel is ki fogom majd próbálni.
Jó étvágyat hozzá! :)

2012. május 1., kedd

Zöldséges csirkemell - nyári színekben


Ma valami könnyű és gyors ebédet szerettem volna készíteni, hogy ne álljak egész délelőtt a konyhában. Az egyik blogon olvastam egy hasonló receptet, csak ott cukkini is volt benne, de bármilyen zöldséggel elkészíthető, ami éppen van otthon. 30-40 perc alatt kész is !

Hozzávalók : 

1 db csirkemell filé

1 db paprika

1 db paradicsom

1  kisebb kaliforniai paprika

1 db sárgarépa

2 -3 gerezd fokhagyma

só, bors, kakukkfű

étolaj


Előkészítjük a zöldségeket, a répát julienre, a paprikákat csíkokra, a paradicsomot lehéjazva kimagozzuk és úgy felszeleteljük. A csirkemellett nagyobb falatokra vágjuk sózzuk borsozzuk és kevés olajon hirtelen megpirítjuk. Utána egy kevés vizet öntünk hozzá, mindig apránként ahogy szükséges, és elkezdjük adagolni hozzá a zöldségeket a keménységük sorrendjében. Először a sárgarépát, utána paprikák, végül a paradicsom. Közben befűszerezzük az egészet kakukkfűvel (vagy lehet Provence fűszerkeverékkel) és  rányomjuk a fokhagymát is. Inkább csak rázogassuk, ne keverjük nehogy összetörjön.


Vigyázni kell, ne főjenek szét a zöldségek, roppanósak maradjanak. Rizzsel és friss salátával tálaltam.


Jó étvágyat hozzá ! :-)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...