2019. május 31., péntek

Spárgás-sonkás clafoutis



A clafoutis (ejtsd: klafuti), egy klasszikus francia tejespite, ami eredetileg édesség, és magos fekete cseresznyét szórtak bele, csak időközben elterjedtek a különféle sós zöldséges változatok is. Sütöttem már cseresznyéset, melynek a receptjét ITT  találjátok, és készítettem már egy Cukkinis-koktél paradicsomos változatot is. Mivel most spárga szezon van, és sajnos nagyon rövid ideig tart, így próbálom kihasználni, és minél többet, és változatosan felhasználni. Amikor elkezdtem ezt a receptet, igazából csak a friss, zsenge zöldspárga volt a biztos, a többi hozzávaló menet közben alakult. Viszont annyira finom lett, hogy rögtön meg is kell veletek osztanom, és az sem árt, ha én magam sem felejtem el. :)) A zöldséges clafoutis, bármilyen zöldséggel működik, amit csak szerettek, vagy találtok otthon, lehet brokkolival, zöldborsóval, spenóttal, cukkinival ....lehet sajttal vagy anélkül, és mint most én, tehettek bele sonkát is. Nagyon egyszerű elkészíteni, mint egy palacsintatésztát öntjük rá a zöldségekre, csak nem mindegy milyen sűrűségre keverjük, hogy a megfelelő állagra süljön. A zöldségeknél arra kell vigyázni, hogy a keményebbeket elő kell kicsit párolni, ha pl. vastagabb fehér spárgával készítjük, akkor azt le kell forrázni pár percre (blansírozni), majd jéghideg vízbe tenni, és csak utána rakni a piteformába. Nálam ez a zöldspárga ma annyira vékony, és zsenge volt, hogy nem pároltam meg előre, és pont jóra sült meg, puha, de még éppen roppanós kicsit. Grillezett húsok mellé lehet köretnek tálalni, de egy adag zöldsalátával, akár főételnek is megállja a helyét. 


Hozzávalók: ( 28cm-es kerámia piteformához)

500g (1 csomag) zöldspárga
100g Prosciutto vagy más karakteresebb ízű sonka
250ml tej
250ml tejszín
120g finomliszt
3 egész tojás
2 szál zöldhagyma
1 fej lilahagyma
100g reszelt gouda sajt
50 g vaj(forma kikenéséhez)
só,bors, olasz zöldfűszerkeverék 
friss kapor


Elkészítés:

Először a zöldségeket előkészítjük. A spárga fás részét levágjuk, vagy inkább letörjük, mert ahol eltörik, onnan jó. A zöldspárga nem igényel hámozást, csak jól megmossuk/beáztatjuk, majd kb. 1cm-es darabokra felvágjuk a spárga sípot, a spárga fejeket félretesszük, mert az kerül majd a pite tetejére. A lilahagymát félbevágjuk és felszeleteljük, 2 szál zöldhagymát szintén felkarikázunk. A sajtot lereszeljük, a sonkát felcsíkozzuk. A kerámia pitetálat jól kivajazzuk, majd a tál aljára először a felvágott spárgát terítjük, erre kerül a zöldhagyma, majd a reszelt sajt, és a végén a sonka.
A tojásokat habosra keverjük a tejszínnel és a fűszerekkel, majd fokozatosan hozzákeverjük a lisztet és a tejet, hogy egy csomómentes palacsintatészta sűrűségű masszát kapjunk, amit óvatosan a zöldségekre öntünk a piteformába. A tetejét kirakjuk a spárga fejekkel és a lilahagyma szeletekkel, majd durvára vágott kaporral megszórjuk. 180 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütésen, kb. 25 perc alatt készre sütjük. 


Jó étvágyat hozzá! :-)
 


2019. május 17., péntek

Madeleine - a francia teasütemény



A Madeleine-nel az IDE SÜSS! versenyben találkoztam először, ahol a másik társával a Financier-val együtt kellett teasüteményeket sütnünk. Annyit tudtam róla, hogy Franciaországból ered, a franciák kedvelt teasüteménye, de azt gondoltam valami bonyolult édesség lehet. Hát, pont az egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége.:) Gyakorlatilag egy kevert egyensúly tészta, ami 4  fő összetevőből áll, plusz valami ízesítés. Egyedüli nehézség benne, hogy szükség van hozzá egy szilikon madeleine sütőformára, hogy kiadja a kis kagyló alakot, de annyira finom, és annyira egyszerű megsütni, hogy érdemes beruházni. Az ízesítéssel lehet variálni, nálam most az alap citromos vaníliás készült, de lehet pl. narancshéjjal vagy levendulával ízesíteni, illetve a versenyben még kívülről fehér csokoládéba mártottam és liofilizált* málnával szórtam meg. A leírásban az eredeti alapreceptet adom meg, cukorral, de kipróbáltam már 1:4 (negyedannyi) édesítővel is, és úgy is nagyon finom lett. Ez a tésztamennyiség pont egy 20 db-os sütőformához elég, de nem gond, ha kisebb formátok van, akkor a maradék tésztát hűtőbe kell tenni, amíg kisül az első adag. Édesítővel készítve kicsit kevesebb lesz. A madeleine-nek még az a sajátossága, hogy sütés közben egy kis púpocska nő rajta, akkor az igazi, nehogy azt higgyétek valamit elrontottatok. :) 







Hozzávalók:

100g finomliszt
100g kristálycukor ( nálam 25g 1:4 DW édesítő)
100g olvasztott vaj
2 egész tojás
1 csapott tk. sütőpor
1 csipet só
1 citrom reszelt héja
1 tk. vaníliaesszencia

Elkészítés:

A tojásokat a cukorral, a citrom reszelt héjával és a vaníliával habosra keverjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral és egy csipet sóval, majd a sárgájás krémhez forgatjuk, végül óvatosan belekeverjük az olvasztott (nem forró) vajat. Egy homogén masszát kell kapnunk, majd hűtőbe tesszük min. fél órára, hogy kissé besűrűsödjön. Szilikon formába adagoljuk (a formát egy sütőlapra rakjuk), majd 190 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Rácsra téve kihűtjük, majd porcukorral megszórva tálaljuk.



Jó étvágyat hozzá!

* liofilizált: fagyasztva szárított
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...