A clafoutis (ejtsd: klafuti), egy klasszikus francia tejespite, ami eredetileg édesség, és magos fekete cseresznyét szórtak bele, csak időközben elterjedtek a különféle sós zöldséges változatok is. Sütöttem már cseresznyéset, melynek a receptjét ITT találjátok, és készítettem már egy Cukkinis-koktél paradicsomos változatot is. Mivel most spárga szezon van, és sajnos nagyon rövid ideig tart, így próbálom kihasználni, és minél többet, és változatosan felhasználni. Amikor elkezdtem ezt a receptet, igazából csak a friss, zsenge zöldspárga volt a biztos, a többi hozzávaló menet közben alakult. Viszont annyira finom lett, hogy rögtön meg is kell veletek osztanom, és az sem árt, ha én magam sem felejtem el. :)) A zöldséges clafoutis, bármilyen zöldséggel működik, amit csak szerettek, vagy találtok otthon, lehet brokkolival, zöldborsóval, spenóttal, cukkinival ....lehet sajttal vagy anélkül, és mint most én, tehettek bele sonkát is. Nagyon egyszerű elkészíteni, mint egy palacsintatésztát öntjük rá a zöldségekre, csak nem mindegy milyen sűrűségre keverjük, hogy a megfelelő állagra süljön. A zöldségeknél arra kell vigyázni, hogy a keményebbeket elő kell kicsit párolni, ha pl. vastagabb fehér spárgával készítjük, akkor azt le kell forrázni pár percre (blansírozni), majd jéghideg vízbe tenni, és csak utána rakni a piteformába. Nálam ez a zöldspárga ma annyira vékony, és zsenge volt, hogy nem pároltam meg előre, és pont jóra sült meg, puha, de még éppen roppanós kicsit. Grillezett húsok mellé lehet köretnek tálalni, de egy adag zöldsalátával, akár főételnek is megállja a helyét.
Hozzávalók: ( 28cm-es kerámia piteformához)
500g (1 csomag) zöldspárga
100g Prosciutto vagy más karakteresebb ízű sonka
250ml tej
250ml tejszín
120g finomliszt
3 egész tojás
2 szál zöldhagyma
1 fej lilahagyma
100g reszelt gouda sajt
50 g vaj(forma kikenéséhez)
só,bors, olasz zöldfűszerkeverék
friss kapor
Elkészítés:
Először a zöldségeket előkészítjük. A spárga fás részét levágjuk, vagy inkább letörjük, mert ahol eltörik, onnan jó. A zöldspárga nem igényel hámozást, csak jól megmossuk/beáztatjuk, majd kb. 1cm-es darabokra felvágjuk a spárga sípot, a spárga fejeket félretesszük, mert az kerül majd a pite tetejére. A lilahagymát félbevágjuk és felszeleteljük, 2 szál zöldhagymát szintén felkarikázunk. A sajtot lereszeljük, a sonkát felcsíkozzuk. A kerámia pitetálat jól kivajazzuk, majd a tál aljára először a felvágott spárgát terítjük, erre kerül a zöldhagyma, majd a reszelt sajt, és a végén a sonka.
A tojásokat habosra keverjük a tejszínnel és a fűszerekkel, majd fokozatosan hozzákeverjük a lisztet és a tejet, hogy egy csomómentes palacsintatészta sűrűségű masszát kapjunk, amit óvatosan a zöldségekre öntünk a piteformába. A tetejét kirakjuk a spárga fejekkel és a lilahagyma szeletekkel, majd durvára vágott kaporral megszórjuk. 180 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütésen, kb. 25 perc alatt készre sütjük.
Jó étvágyat hozzá! :-)