Hozzávalók:
1 kg friss zöldborsó
1 csomag új sárgarépa (4-5 szál)
1 csomag új fehérrépa (3-4 szál)
1 nagy csokor petrezselyem
2 szál zöldhagyma
1 paradicsom
1 paprika
1 evőkanál liszt
olaj, só, bors, pirospaprika
1 mokkáskanál kristálycukor (elhagyható)
Galuskához:
1 db tojás
1 tk. vaj
kb. 10 dkg liszt
só
pici víz
Elkészítés:
A zöldborsót kifejtjük, a zöldségeket megpucoljuk és feldaraboljuk. A répákat karikára, a zöldhagymát és paradicsomot egyben hagyjuk, a paprikát félbe vágjuk. Kevés olajon először elkezdjük párolni a répákat, majd hozzáadjuk a zöldborsót, és még ezzel is kevergetjük pár percig. Rászórjuk az aprított petrezselymet és a lisztet, ezzel is jól összeforgatjuk, majd a fűszerek és felöntjük vízzel. Egy idős nénitől ( Margit nénimtől) úgy tanultam, hogy egy pici kristálycukor kihozza a borsó édeskés ízét, persze ettől a leves nem lesz édes. Forrástól számítva, fél órán belül elkészül. Addig összeállítjuk a vajgaluskát, amit 1 tojás felvesz és még egy pici víz, hogy lágyabb legyen, kikeverjük, és kiskanállal beleszaggatjuk a levesbe. Amikor feljönnek a leves tetejére, már készen is van. A legvégén még megszórjuk friss petrezselyemmel.