2019. november 23., szombat

Almás-mákos "kétperces" cukormentesen

"Kétperces" néven terjedt el az interneten ennek a sütinek a receptje, utalva arra, hogy nagyon hamar elkészül. Az összeállítás valóban alig több mint 2 perc, nagyon könnyen elkészül, csak a sütési idő van még pluszban. Így önmagában is egy finom szaftos, puha süti, de ha készítünk hozzá egy vanília sodót, akkor igazán egy komplett desszert. A formákkal lehet kísérletezni, nekem kerek tortaformában tetszik a legjobban, de lehet szögletes tepsiben, vagy akár muffin formában is kisütni. Az eredeti cukros receptet írom le, csak jelzem az édesítős változatot, ahogyan én készítettem. Nálam most egy rögtönzött szülinapra készült,- ezért a porcukros szórás -, és valóban pár perces munkával, nagy örömet sikerült szereznem vele.

Hozzávalók: 24cm-es tortaformához

1 tojás
10 dkg kristálycukor (helyett 2,5 dkg DW negyedannyi édesítő)
10 dkg finomliszt (lehet teljes kiőrlésű)
1 csapott teáskanál szódabikarbóna
10 dkg darált mák
1 dl étolaj
2,5 dl tejföl
2 közepes alma (idared)

Elkészítés:

A hozzávalókat a felsorolás sorrendjében kézi habverővel összekeverjük, legvégén a nagy lyukú reszelőn lereszelt almát adjuk hozzá. Sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt ( tűpróbáig) megsütjük.



Jó étvágyat hozzá! :-)

2019. november 22., péntek

Fügével - és szilvalekvárral töltött keksz


A kedvenc olasz kekszemet próbáltam elkészíteni, házi és ch csökkentett változatban. Ötvös Zsuzsinál találtam egy jó kis omlós tésztás receptet, amiből csak a cukrot cseréltem fel negyedannyi édesítőre, és a lisztet teljes kiőrlésűre. A töltelékek/ lekvárok nálam cukor hozzáadása nélkül készültek, a szilvalekvárba soha nem teszek, a fügelekvárt pedig általában körtével szoktam dúsítani, és így elég édes lesz. A töltelékhez sűrű lekvár szükséges, hogy ne folyjon ki, ha kicsit hígabb a lekvárunk, akkor addig kell forralni, míg be nem sűrűsödik. Az eredeti recept mennyiségét írom le, de érdemes mindjárt dupla adagot készíteni, mert hamar fogy!😁Dobozban eltéve, sokáig eláll, és finom kísérője teának, kávénak.


Hozzávalók: ( kb. 40 db-hoz)

160g hideg vaj
240g teljes kiőrlésű búzaliszt
60g darált dió
20g 1:4 DW negyedannyi édesítő ( porrá őrölve) 
1 csipet só
1 kk. sütőpor
fél kk. őrölt fahéj
1 egész tojás

Töltelékhez:

kb. 100g sűrű fügelekvár
kb. 100g sűrű szilvalekvár




Elkészítés:

A hideg vajat a liszttel összemorzsoljuk, ehhez adjuk a többi száraz hozzávalót, végül a tojással gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Fóliába csomagolva 2 órára a hűtőbe tesszük. Addig előkészítjük a lekvárokat, ha szükséges kicsit összeforraljuk, besűrítjük.
A lehűlt omlós tésztát 2 felé osztjuk és egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, kb. A4-es lap nagyságra. Hosszában ketté vágjuk, és középre halmozzuk egy csíkban végig a lekvárt, majd két oldalról ráhajtjuk a széleket, és mint egy palacsintát megfordítjuk, és 3 cm-es darabokra vágjuk. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 13 perc alatt megsütjük. Mindenkinek más a sütője, ezért szoktam kb. mondani, mert figyelni kell, amikor kezd barnulni a széle, akkor már kész van. A sütőlapon hagyjuk kihűlni, és jól záródó dobozban tároljuk. 


Jó étvágyat hozzá! :-)

2019. november 16., szombat

Mandragóra csokoládés muffin


Egy ismerősöm kislányának a szülinapi partyjára készítettem ezeket a muffinokat, mely a Harry Potter témakör köré épült. A "Mandragóra babák" egy-egy virágcserépből nőnek ki, marcipánból készültek a fejek, van amelyik nevet, van aki szomorú, és van amelyik kiabál. A muffinok teteje tortadarával van megszórva még sütés előtt, ami kissé rákeményedik, és így készül a "virágföld"a tetejére. A leveleket előre elkészítettem, mert száradniuk kell, hogy megálljanak, és egy fogpiszkáló pálcikával tűztem be.

Hozzávalók: ( 12 db-hoz)

16 dkg finomliszt
4 dkg Holland kakaópor
fél csomag sütőpor
2 dl tej
15 dkg kristálycukor
10 dkg olvasztott vaj
2 egész tojás
1 csipet só
5 dkg étcsokoládé

10 dkg marcipánmassza
12 db marcipán/fondant levél

narancssárga muffin kapszli
fogpiszkáló fapálcika

Elkészítés:

Először az egész tojásokat jól kikeverjük a kristálycukorral, majd vékony sugárban hozzácsurgatjuk az olvasztott, de már nem forró vajat, és ezzel is még jól összekeverjük. A száraz anyagokat összekeverjük, majd a sárgájás krémhez adjuk a tejjel együtt, míg egy sima masszát kapunk. A muffinformába beleteszünk egy-egy papírkapszlit és ebbe beleadagoljuk a tésztát kb. mindegyiket 3/4 részéig töltjük meg. A csokoládét kisebb darabokra törjük és mindegyik közepébe teszünk 1-1 db-ot, ami majd sütés közben beleolvad. A tetejüket megszórjuk tortadarával.
180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.

Amíg sülnek, elkészítjük a fejecskéket marcipánból, 10 dkg-ból pont kijön a 12 db. Az arcokat fém kinyomócsővel mintáztam/szúrtam a marcipánba. A legkisebbel a szemeket, majd a nagyobbal a szájat, hol felfelé, hol lefelé, vagy a teljes körrel a kiabálósat. :)
A leveleket zöld fondantból készítettem, egy levélmintázóval, de ennek híján kézzel is elkészíthető, vagy láttam már kis zöld mentalevéllel, vagy bármilyen élő zölfűszer levelével is díszíteni.  
Az elkészült fejeket egy fa fogpiszkálóra tűztem, ami tetejére egy levél került és így szúrtam a muffinba.


Jó étvágyat hozzá! :-)














Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...