Öcsém kislányának, Kittikének a névnapjára sütöttem ezt a gyümölcstortát. Mivel eperszezon van, ráadásul hirtelen beköszöntött ez a nagy meleg , így erre a könnyű hűsítő süteményre esett a választásom.
Hozzávalók:
( 29 cm-es gyümölcstorta formához)
4 db tojás
8 dkg olvasztott vaj
18 dkg kristálycukor
15 dkg liszt
2 kk. sütőpor
Töltelék:
1 csom. vanília pudingpor
5dl tej
5 ek. kristálycukor
5 dkg vaj
eperlekvár a lap megkenéséhez
50 dkg friss eper
1 csom. Dr. Oetker express tortazselé ( piros)
Elkészítés:
A tojások sárgáját a cukorral jól kikeverjük, óvatosan hozzáadjuk a nem túl forró olvasztott vajat, majd a sütőporral elkevert lisztet. Végül hozzáforgatjuk a felvert tojásfehérjehabot. Vajazott-lisztezett gyümölcstortaformába öntjük és 20-25 perc alatt készre sütjük. a formában hagyjuk kihülni, és akkor könnyedén kijön belőle.
Amíg hül a lap, elkészítjük a krémet, 5 dl tejből, 5 ek. cukorból pudongot főzünk, és még melegen belekeverünk 5 dkg vajat. Ettől selymesebb, krémesebb lesz, és jobban tapad a piskótához.
A tortalapot először megkenjük eperlekvárral , én Kaldeneker féle Levendulás eperdzsemet használtam, ettől még pikánsabb lett az íze. Erre jön a vaniliakrém, majd a tetejét kirakjuk a megmosott felszeletelt eperrel " tetőzsindely"-szerűen.
Végül elkészítjük a zselét az utasításnak megfelelően, 2,5 dl hideg vízzel, kézi habverővel elkeverve és rácsorgatjuk az eperszemekre a torta közepétől kiindulva.
Hűtőbe tesszük és megvárjuk amíg a zselé megdermed. Jó étvágyat hozzá ! :)