Idén először ért az a megtiszteltetés, hogy részt vehetek a SEGÍTSÜTI , jótékonysági sütiárverésen. Nagy öröm számomra, hogy tagja lehetek ennek a 30 főből álló gasztroblogger szülői csapatnak, akik évente kétszer, tavasszal és ősszel összefognak, hogy sütiárveréssel segítsenek a rászoruló gyermekeknek a kiválasztott szervezeten keresztül.
Az idei kedvezményezettek a Suhanj Alapítvány-on keresztül látás-, értelmi-, vagy mozgássérült gyermekek lesznek. A jótékonysági akció adminisztrációját, mint mindig a Sose Közhasznú Alapítvány végzi.
Az én licitem tárgya, ez a túrós-mascarponés-csokis epertorta, amit kimondottan erre az alkalomra ötlöttem ki, két előző receptemből variálva. Sokáig gondolkodtam a sütimen, végül arra jutottam, hogy tavasz lévén valami gyümölcsös édesség legyen, és az eper-csoki páros remélem mindig nyerő.:)
A licitálás három napon át zajlik, ma 2014. március.30.-án kezdődik és 2014. április 2.-án zárul. A liciteket a SÜTIÁRVERÉS menüpont alatt lehet megtenni, egy egyszerű regisztráció ( név, e-mail cím) után.
Kérem a segítőszándékú cégeket, magánszemélyeket, kedves ismerőseimet, látogatóimat, hogy lehetőségeikhez mérten licitáljanak és segítsenek, mert adni jó és a süti segít ! :)
Túrós-mascarponés-csokis epertorta
Hozzávalók :
Kakaós piskótához ( 26 cm-es tortaformához) :
5 db tojás
15 dkg kristálycukor
13 dkg liszt
2 dkg holland kakaópor
1 csapott kávéskanál sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál étolaj
Krémhez :
50 dkg tehéntúró
25 dkg mascarpone
2,5 dl tejszín
1 csom. vaníliás cukor
1 citrom (bio) reszelt héja
15 dkg porcukor
1 csomag Dr. Oetker zselatinfix
50 dkg friss eper
étcsokoládé forgács
Elkészítés :
A piskótához az egész tojásokat a cukorral és vaníliás cukorral kézi robotgéppel jól ( fehéredésig) habosra keverjük, majd a kakaóval és sütőporral elkevert lisztet kanalanként óvatosan a sárgájás krémhez forgatjuk, végül a két evőkanál olajat is belecsurgatjuk.
Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten 160-170 fokon, kb. 20 perc alatt tűpróbáig készre sütjük.
Amíg hűl a piskóta, elkészítjük a túrókrémet: a túrót krumplinyomón áttörjük, hozzáreszeljük a citromhéját, hozzáadunk fél citrom levét, a mascarponét, a zselatinfixet, majd a legvégén a habbá felvert tejszínt, porcukrot, és vaníliás cukrot. Egy könnyű, illatos, de mégis jó tartású krémet kapunk.
A piskótalapot középen elvágjuk, a krémből keveset félreteszünk a teteje díszítéséhez, a többit elfelezzük. Az alsó lapra rákenjük a krém felét, kirakjuk megmosott, lecsepegtetett és félbevágott eperszemekkel, majd erre jön a krém másik fele és a piskótalap. A tetejét megkenjük túrókrémmel, és nyomózsákból kis rózsákat nyomunk ki, amire egy-egy szem eper kerül. A torta közepét étcsokoládé forgáccsal szórjuk meg.
. Jó étvágyat hozzá ! :-)
Aki nem tud licitálni, már azzal is sokat segít, ha hírét viszi ennek a nemes akciónak !
Segítsüti, mert a süti segít ! :-)