Nyíregyházi unokatestvérem Adél receptje ez a holdacska. Sokszor ettünk nála vendégségben, családunk régi nagy kedvence.
Az ünnepek közeledtével gondoltam megosztom veletek is a receptjét, mivel a formája és a diós töltelék miatt beleillik a hagyományos karácsonyi sütemények sorába. Más alkalmakkor is érdemes elkészíteni, mert nagyon nagyon finom és kiadós aprósütemény. Az alja egy puha vajas piskóta, a tetején egy lágyan roppanós diós tojáshab ...... kell ennél több ? :-)
Hozzávalók :
A tésztához :
18 dkg cukor
6 tojássárgája
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 citrom reszelt héja
25 dkg vaj vagy Ráma ( eredetileg 12 dkg zsír )
35 dkg liszt
1,5 -2 dl tej
A cukrot a tojássárgákkal a vajjal és citromhéjjal jól kikeverjük. A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával és a sárgájás krémhez keverjük annyi tejjel, hogy jól kenhető massza legyen.
Lisztezett- vajazott tepsibe ( gáztepsi nagyság ) simítjuk a tésztát, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 percre elősütjük. Addig elkészítjük a dióhabot.
Tetejére :
6 tojás fehérje
18 dkg cukor
18 dkg darált dió
sárgabaracklekvár a kenéshez ( 3-4 evőkanállal)
A tojásfehérjét elkezdjük habbá verni, miközben fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, míg egy fényes kemény habot kapunk, majd lazán hozzáforgatjuk a darált diót is.
Az elősütött tésztát kivesszük a sütőből, picit hűlni hagyjuk, megkenjük baracklekvárral, majd egyenletesen rásimítjuk a dióhabot. Visszavesszük kissé a hőfokot 160 fokra és kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Akkor jó ha a tetején a dió szép pirosas barnára sül.
Megvárjuk amíg kihűl, majd pogácsaszaggatóval holdacskákat szaggatunk belőle. Először kiveszünk egy kerek pogácsa formát, majd szépen sorban kiszaggatjuk a félholdakat.
Jó étvágyat hozzá ! :-)