Ilyenkor tavasszal jelenik meg a piacokon a spárga. Nem véletlenül nevezik a zöldségek királynőjének, valóban nagyon finom, ha jól készítjük el. Én a zöldséglevest fehér spárgából szoktam készíteni, a zöld spárgából pedig krémlevest, vagy párolva húsokhoz. A zöld spárga nem igényel pucolást annyira zsenge, a fehér spárgát viszont alaposan meg kell pucolni, különben kesernyés lesz az étel. A másik fontos dolog, hogy a spárgasípok végén 2-3 cm-t le kell vágni, mert az a része fás. A legnemesebb része a spárgának a feje, az a leggyengébb legízletesebb. Főzésnél egy mokkáskanál cukrot ( vagy 1 kockacukrot ) hozzá szoktam adni, mert jól előhozza a spárga ízét. Ez most egy klasszikus zöldségleves, sok zöldséggel, petrezselyemmel és vajgaluskával, de a fehér spárgából magában is lehet levest főzni tejszínnel vagy tejföllel behabarva.
HOZZÁVALÓK :
1 csom. ( 0,5 kg) fehér spárga
1-2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 csom. petrezselyemzöld
2 szál zöldhagyma
1 paprika
1 paradicsom
1 kockacukor
2 db leveskocka vagy ételízesítő, pici pirospaprika
kevés olaj, liszt a rántáshoz
Vajgaluskához:
1 tojás
2,5 dkg vaj
liszt
só
1. A zöldségeket megpucoljuk, feldaraboljuk, majd vízben odatesszük főzni.
2. Hozzáadjuk egészben a paradicsomot, fél zöldpaprikát, 2 szál zöldhagymát, és a leveskockát/ ételízesítőt, 1 szem kockacukrot.
3. Amikor a zöldségek már puhák, egy vékony rántást készítünk kevés pirospaprikával és a fele mennyiség petrezselyemmel. A másik felét csak frissen tálalás előtt szoktam beleszórni, mert úgy szebb zöld.
4. Amíg a leves fő, elkészítjük 1 tojásból a vajgaluskát és a forrásban lévő levesbe szaggatjuk.
A galuskát legtöbbször kézzel szoktam a levesbe szaggatni, de most kicsit siettem, és ez a Tupper nokedliszaggató olyan hosszúkás galuskákat csinál, mintha kézi lenne.
Jó étvágyat hozzá ! :-)
A facebook-on is tudtok CSATLAKOZNI hozzám !