Biztos mindenki hallott már a chia magról, számos jó tulajdonsága miatt superfood-ként tartják számon. Nagyon jó fehérjeforrás, gluténmentes, magas rosttartalma miatt telítettségérzetet ad, kálciumot, káliumot, vasat, és omega-3 zsírsavat tartalmaz nagy mennyiségben. Ezért főként egészséges reggelinek szokták ajánlani, de szerintem desszertként is megállja a helyét. Egyszerű az elkészítése, főzni sem kell, csak megfelelő ideig áztatni, hogy megduzzadjanak a magok és zselészerű állaga legyen. Sokféle ízesítéssel készíthető, most az eperszezonban érdemes kipróbálni, mert nagyon jól passzol hozzá.
Hozzávalók: ( 4 adaghoz)
4 dl kókusztej
5 ek. chia mag
2 ek. kókusztejszín *
2 ek. eritrit (vagy xilit)
10 dkg eper
2 evőkanál bodzaszörp ( opcionális)
Elkészítés:
A kókusztejhez hozzáadjuk az édesítőt és a chia magot, jól elkeverjük, majd hűtőbe tesszük pár órára, még jobb egy egész éjszakára. Tálalás előtt hozzákeverjük a kókusztejszínt, amitől krémesebb állaga lesz, majd kiadagoljuk és a tetejére halmozzuk a friss epret. amit meglocsolhatunk bodzaszörppel. Ebből a mennyiségből 4 normál vagy két nagyobb kb. 2 dl-es üveggel lesz.
Glutén,- laktóz,- és cukormentes.
Jó étvágyat hozzá! :-)
* A kókusztejszín elhagyható, ha jobb minőségű, sűrűbb (konzervdobozos) kókusztejet használunk.