Régen készültem már kipróbálni ezt a receptet, mert több gasztroblogon is láttam, és nagyon tetszett. A kombe tulajdonképpen egy töltött és hajtogatott kelt tészta, amit bármilyen töltelékkel, kolbásszal, juhtúróval, sajttal, spenóttal ....stb. lehet tölteni, a variációk sora végtelen, nálam most juhtúró, tejföl és bacon került bele. Eredetileg átlósan szokták bevágni, de szerintem akkor nagyon nagyok a szeletek, így kockában jobban lehet felvágni és tálalni.
Egy nagyon finom omlós, foszlós ( rétegeire tépkedhető) kelt kalács, amit lehet ebédre második fogásként egy leves után fogyasztani, vagy önálló fogásként reggelire, vacsorára vagy vendégvárónak.
Érdemes kipróbálni ! :)
Hozzávalók :
65 dkg liszt
3 dl tej
1 dl víz
2,5 dkg élesztő
1 kk cukor
2 kk só
10 dkg vaj
5 evőkanál olaj
Töltelék :
20 dkg juhtúró
1 dl tejföl
kevés bors
15-20 dkg bacon
Tetejére :
1 tojás( megkenni)
lenmag, szezámmag ( megszórni)
Elkészítés :
A tejet, vizet a cukorral felmelegítjük, az élesztőt belemorzsoljuk és állni hagyjuk amíg habos lesz a tetején ( vagyis felfuttatjuk).
A lisztet kimérjük, összekeverjük a sóval, és a felfuttatott élesztővel összegyúrjuk. Egy ragacsosabb tésztát kapunk, amit 3 cipóba osztunk, és lisztezett deszkán félretesszük 10 percre.
Addig a vajat felolvasztjuk az olajjal, és előkészítjük a tölteléket, a juhtúrót összekeverjük a tejföllel, a bacont apró kockára vágjuk és kisütjük ( ropogós pirosra) a zsírját.
A tészta kinyújtása nem könnyű feladat, mert eléggé ragad, ezért jól lisztezett deszkán kell dolgozni, és vékonyra kell nyújtani.
Az első lapot ha kinyújtjuk, félrehúzzuk, és a második lapot is kinyújtjuk, majd megkenjük az olvasztott vaj-olaj keverékkel, és ráfektetjük az első lapot.
A második lap tetejére kerül az egész töltelék, először a tejfölös juhtúrót rákenjük, majd a baconkockákat rászórjuk ( erről sajnos elfelejtettem fotót készíteni), és befedjük a harmadik lappal, melynek a tetejét szintén megkenjük az olvasztott vajjal.
Utána összehajtjuk a következő módon :
Két oldalról befelé hajtjuk középre, és alul-felül behajtjuk a széleit, majd egy picit nyújtófával elegyengetjük.
Sütőpapíros tepsibe fektetjük, éles késsel bevágjuk, és letakarva 1 órát kelni hagyjuk.
Miután megkelt, egy felvert tojással megkenjük és a magokkal megszórjuk ( nekem csak lenmagom volt itthon).
180 fokra előmelegített sütőben (közepes lángon) 35-40 perc alatt szép pirosra sütjük.
Jó étvágyat hozzá! :-)