A fűszervajat nagyon sokoldalúan tudjuk felhasználni, húsokhoz, zöldségekhez, grillezéshez, melegszendvicshez, fűszeres bagetthez stb. Könnyen elkészíthető és sokáig eltartható a fagyasztóban, ezért érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget készíteni belőle. Ezt az olasz gremolátás fűszerezésű vajat, egy csirkemell steak recepthez használtam, és többen kérdeztétek a FB-on, hogy mit jelent ez az elnevezés. Gremolátának a petrezselyem, fokhagyma és citromhéj keverékét nevezik, és alapvetően ez az olasz osso bucco fűszere. Ehhez még szabadon adhatunk sót, borsot, olívaolajat, vagy mint most vajat, fűszervajnak elkészítve.
Hozzávalók:
20 dkg vaj
1 nagy csokor petrezselyem
1 citrom héja
fél citrom leve
4-5 gerezd fokhagyma
só
frissen őrölt bors
Elkészítés:
Az összes hozzávalót tálba tesszük, a fokhagymát és a citromhéjat reszelve, a petrezselymet apróra vágva, majd az egészet villával jól összekeverjük. Egy fóliára halmozzuk, és "szaloncukorszerűen" szorosan feltekerjük, henger alakúra, és így mehet a fagyasztóba. Amikor szükséges egy-egy karikát levágunk és mint most nálam pl. a forró csirkesteak-re tesszük, ami szépen ráolvad, és bevonja a húst a finom illatos fűszeres vajjal.
Jó étvágyat hozzá! :-)