2016. augusztus 18., csütörtök

Gremolátás fűszervaj


A fűszervajat nagyon sokoldalúan tudjuk felhasználni, húsokhoz, zöldségekhez, grillezéshez, melegszendvicshez, fűszeres bagetthez stb. Könnyen elkészíthető és sokáig eltartható a  fagyasztóban, ezért érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget készíteni belőle. Ezt az olasz gremolátás fűszerezésű vajat, egy csirkemell steak recepthez használtam, és többen kérdeztétek a FB-on, hogy mit jelent ez az elnevezés. Gremolátának a petrezselyem, fokhagyma és citromhéj keverékét nevezik, és alapvetően ez az olasz osso bucco fűszere.  Ehhez még szabadon adhatunk sót, borsot, olívaolajat, vagy mint most vajat, fűszervajnak elkészítve. 



Hozzávalók:

20 dkg vaj 
1 nagy csokor petrezselyem
1 citrom héja
fél citrom leve
4-5 gerezd fokhagyma

frissen őrölt bors


Elkészítés:



Az összes hozzávalót tálba  tesszük, a fokhagymát és a citromhéjat reszelve, a petrezselymet apróra vágva, majd az egészet villával jól összekeverjük. Egy fóliára halmozzuk, és "szaloncukorszerűen" szorosan feltekerjük, henger alakúra, és így mehet a fagyasztóba. Amikor szükséges egy-egy karikát levágunk és mint most nálam pl. a forró csirkesteak-re tesszük, ami szépen ráolvad, és bevonja a húst a finom illatos fűszeres vajjal.


Jó étvágyat hozzá! :-)

2016. augusztus 13., szombat

Albert kekszes süti



Biztos sokan ismeritek ezt a csíkos kekszes sütit, amolyan nincs kedvem begyújtani a sütőt, mégis jó lenne valami édesség. Igaz nem lehet rögtön fogyasztani, kell egy pár óra mire bepuhul, de gyorsan össze lehet dobni, és igazán mutatós és finom sütemény lesz belőle. Hasonlóan a méteres kalácshoz egyenként/szeletenként kell megkenni és összerakni, majd ferdén szeletelni, hogy kiadja a csíkokat. A csokoládés pudingport én fel szoktam javítani, vagy 2 evőkanál holland kakaóporral, vagy egy fél tábla jó minőségű kb. 70%-os csokival. Még lehet fokozni a csokis ízt egy kevés kávéval, amit a tejbe teszünk mielőtt megfőzzük benne a pudingot. Én ezt most kihagytam, mert nálunk most fogyott el a Tiramisu, ami éppen eléggé kávés volt. :)


Hozzávalók:

2 csomag/rúd Albert keksz
1 csomag csokoládés pudingpor ( Dr. Oetker étcsokis)
2 evőkanál holland kakaópor ( cukrozatlan)
500 ml tej
3-5 evőkanál cukor ( nálam Eritrit)
100 g vaj
kevés kókuszreszelék a szóráshoz  

Elkészítés:


A pudingport elkeverjük a kakaóporral és a cukorral/eritrittel, majd kevés tejjel simára keverjük. A többi tejet feltesszük főni, majd amikor már majdnem forr, belekeverjük a pudingos tejet és sűrűsödésig kevergetve főzzük. Tűzről levéve, apránként hozzákeverjük a hideg vajat, míg sima fényes krémet kapunk.
Alufóliát rakunk egy tálcára megszórjuk kókuszreszelékkel, erre rakjuk majd a két sor töltött kekszet. Egyenként megkenjük a kekszeket ( még melegen!) a krémmel és egymáshoz ragasztjuk őket. A végén a maradék krémet kívül eloszlatjuk egy késsel, majd megszórjuk a tetejét is kókuszreszelékkel. Felhajtjuk két oldalt az alufóliát, így ott is kókuszos lesz és nem ragad hozzá, majd hűtőbe tesszük, hogy összepuhuljon a keksz a krémmel. Még jobb, ha előző nap tudjuk elkészíteni, de legalább kell várni  2-3 órát a szeletelésig.
Ferdén szeletelve mutatós csíkos süteményt kapunk, ami vendégvárónak teához, kávéhoz is kitűnő választás.




Jó étvágyat hozzá! :-)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...