2013. június 30., vasárnap

Rózsatorta szülinapra - mascarponekrémmel, ribizlivel




Lányom szülinapjára készült ez a pillekönnyű szépséges habos torta. Rózsatortának csak én neveztem el a díszítés miatt, egyébként egy szokásos sárga piskótalap, tejszínes mascarponekrémmel, friss ribizlivel töltve. Igazi könnyű nyári gyümölcsös torta .....  Isteni finom !!!

HOZZÁVALÓK :

Piskótalap( 25 cm-es kapcsos tortaformához ):

6 db tojás
6 evőkanál cukor
6 evőkanál liszt
1 csipet só
1 tk. sütőpor

Mascarpone krém :

500 g mascarpone
250 ml habtejszín
1 citrom héja
fél citrom leve
1 csom. vaniliáscukor
10-15 dkg porcukor ( ízlés szerint )
1 csom. Dr. Oetker Zselatin fix ( instant )

25 dkg friss ribizli




A tojásokat szétválasztjuk, és a sárgáját a cukorral jól ( fehéredésig) kikeverjük kézi robotgéppel. A lisztbe belekeverjük a sütőport, és hozzászitáljuk a sárgájás krémhez. A tojások fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük és két részletben hozzáforgatjuk a lisztes krémhez.
A tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük at oldalát vajazzuk-lisztezzük, és beleöntjük a piskóta masszát.
Előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. A sütő ajtaját sülés közben nem szabad nyitogatni, mert visszaesik a piskóta, és miután elkészült, akkor is csak fokozatosan nyissuk ki a sütőajtót, illetve vegyük ki a sütőből.

Rácsra téve kihűtjük, lehúzzuk az aljáról a sütőpapírt, és ketté vágjuk a tortalapot.

Közben elkészítjük a krémet :

A mascarpone krémet a cukorral, reszelt citromhéjjal, vaniliával, kézi robotgéppel jól kihabosítjuk. A tejszínhabot félig felverjük, majd hozzáöntjük a zselatin fixet és továbbverjük. Végül összeforgatjuk a krémmel.





A krém felével megkenjük a torta egyik felét, majd rászórjuk a megmosott lecsöpögtetett ribizlit. Picit félreteszünk a tetejére dísznek. Rátesszük a tortalap másik felét, és kívülről is vékonyan megkenjük a tortát. A maradék krémet habzsákba szedjük, és nyomócsővel rózsaformákat nyomunk körben az oldalára és a tetejére is. Fogyasztás előtt nem sokkal érdemes elkészíteni, mert ez a könnyű krém, ha sokat áll kicsit összeesik.










Jó étvágyat hozzá ! :-)






2013. június 23., vasárnap

Kókusztejes zabkásapuding málnával


A Szépségtár blog oldalán láttam meg ezt a zabkásapudingot, csak ott Nutellával készült, legközelebb úgy is kipróbálom. Én most friss málnával készítettem és egy kis teljes kiőrlésű kekszet morzsoltam a pohár aljába. Ebben a melegben csak valami könnyű gyümölcsös desszertre vágyik az ember. Ha szeretitek a zabpelyhet, zabkását, akkor ne hagyjátok ki ezt a pohárkrémet, mert igazán finom, és szerintem egészséges édesség is. :)
Bármilyen gyümölccsel elkészíthetjük, vagy valamilyen dzsem is kerülhet a rétegek közé. A keksz helyett műzlit, diót vagy mandulát is szórhatunk a pohár aljába illetve a puding tetejére. A variációk sora végtelen, csak az ízlésünk szabhat határt ! :)

HOZZÁVALÓK :
( 4 pohárhoz )

4 dl kókusztej
2 dl tejszín
6 dkg zabpehely
1 csom. vaniliáscukor
1-2 evőkanál Xilit ( Nyírfacukor ) ízlés szerint
25 dkg friss málna
5-6 db teljes kiőrlésű csokis keksz

ELKÉSZÍTÉS :

A tejet a nyírfacukorral, vaniliáscukorral felforraljuk, majd tűzről levéve belekeverjük a zabpelyhet. Lefedve 10 percet állni hagyjuk, amíg jól megduzzad.
Visszatesszük a tűzhelyre és állandó keverés mellett hozzáöntjük a tejszínt, és összefőzzük. Ha kihűlt elkezdjük a poharakba  a gyümölccsel és keksszel rétegezni.
A pohár aljára durvára tört csokis keksz, erre jön egy adag zabkásapuding, egy réteg málna, majd újból puding, és a tetejét szintén friss málnaszemekkel kidíszítjük.

Jó étvágyat hozzá ! :-)



 

2013. június 13., csütörtök

Töki pompos - kemencés lángos, langalló ....

 



A vásárok kedvenc eledele a töki pompos, más néven kemencés lángos, kenyérlángos, vagy langalló. Ha a vásári hangulatot nem, de a finom ízeket ide tudtam varázsolni a mai ebédhez. :)
Ne hagyjátok ki, nagyon finom !!!
Ez az adag egy nagy gáztepsihez való, de nem is érdemes kevesebbet sütni, mert pillanatok alatt elfogy.  Én a bevált pizzatésztámból készítettem, mert mi szeretjük a vastagabb pizzatésztát, és tulajdonképpen csak a feltét más, illetve a pizzát olívaolajjal szoktam dagasztani, egyébként ugyanilyen.

Hozzávalók :

Tészta :

50 dkg liszt
15 dkg Ráma ( vagy 3-4 ek. olaj)
2 dkg élesztő ( pici cukorral kevés tejben felfuttatva )
10 dkg főtt burgonya
1 tojás sárgája

langyos tej, amennyi szükséges hogy összegyúrjuk

Tetejére :

1 nagy doboz tejföl
2 -3 db lila hagyma
20 dkg bacon
3 gerezd fokhagyma
5 dkg reszelt sajt (pl.gouda)

őrölt bors





A tészta hozzávalóit egy tálba tesszük és a felfuttatott élesztővel együtt jól összedolgozzuk, dagasztjuk ..... annyi langyos tejjel, hogy jól dagasztható tésztát kapjunk. Akkor jó a kelt tészta, ha elválik az edény falától és kezd hólyagos lenni.




Letakarva, melegebb helyen a duplájára kelesztjük.





Amíg a tészta kel, elkészítjük a feltétet. A lila hagymát felkarikázzuk (félkarikára), a bacont felkockázzuk, a tejfölbe belenyomjuk a fokhagymát és belekeverünk kevés borsot, sót.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk,  kb. 0,5 cm vastagságra kinyújtjuk és sütőpapíros vagy kiolajozott tepsibe rakjuk.






Először megkenjük a tésztát a fokhagymás tejföllel, majd rászórjuk a hagymát, a kockázott bacont és nagy lyukú reszelőn a sajtot. 20 percet pihentetjük, majd 200 fokos sütőben kb.30 perc alatt készre sütjük.






Langyosan a legfinomabb ! Jó étvágyat hozzá ! :-)


2013. június 9., vasárnap

Cseresznyés clafoutis



A clafoutis egy klasszikus francia gyümölcsös édesség, magyarul tejespite. Eredetileg a franciák cseresznyével találták ki, de bármilyen más gyümölccsel, meggyel, szilvával,barackkal .....stb. is lehet készíteni. Pillanatok alatt elkészül, szinte elronthatatlan. Többféle receptet lehet olvasni, eltérés talán abban van, hogy egyikben van olvasztott vaj és csak tej, a másikban nincs vaj viszont van benne tejszín ..... én az utóbbit választottam.

Hozzávalók :

50 dkg cseresznye
8 dkg porcukor
15 dkg liszt
3 egész tojás
2,5 dl tej
2,5 dl tejszín
1 evőkanál cseresznyepálinka ( elhagyható)
1 csom. vaníliáscukor
1 csipet só

vaj, és zsemlemorzsa a forma kikenéséhez

Elkészítés :
  • A cseresznyét kimagozzuk, és 1 evőkanál cseresznyepálinkával vagy más likőrrel meglocsoljuk.
  • A tojásokat a cukorral, csipet sóval, vaníliáscukorral habosra keverjük.
  • Hozzáadjuk a lisztet és csomómentesre elkeverjük.
  • Belekeverjük a tejet és a tejszínt. Egy palacsintatésztához hasonló masszát kapunk.
  • A piteformát jól kivajazzuk és megszórjuk zsemlemorzsával.
  • A sütőtál aljára szórjuk a cseresznyét, és ráöntjük a tésztát.
  • Közepes hőmérsékleten 30 perc alatt készre sütjük.




Porcukorral megszórva még langyosan fogyasszuk ! 
Isteni finom :)


Jó étvágyat hozzá ! :-)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...