A Bio-Fungi Kft. jóvoltából kipróbálhattam a süngombát, más néven oroszlánsörénygombát, amit eddig még életemben nem láttam. Alig mertem hozzá nyúlni, először messziről karfiolnak néztem, aztán közelebbről mintha kis plüss szálak fednék a gomba testét, nagyon érdekes, és most már tudom, hogy nagyon ízletes fajta is. Az íze kicsit a húséra hasonlít, az állaga pedig a tenger gyümölcseire. Szeletekre vágva, vegetáriánus "húst" készíthetünk belőle. Ennél az ételnél látszani nem látszik, de az íze annál inkább dominál. A recept a hűtőm tartalma alapján született, de annyira ízlett, hogy máskor is el fogom készíteni, és természetesen más gombafajtákkal is működik. A lányom miatt készült Szafi Reform liszttel, de sima liszttel is lehet készíteni, csak abból egy kicsit több kell hozzá, de az látszani fog az állagán, hogy ne legyen túl folyós. Nyári vendégségek alkalmával, friss vegyes zöldsalátával tálalva egy igazán kiadós és ízletes fogás.
Hozzávalók:
30 dkg süngomba
2 kisebb cukkini
2 egész tojás
2 evőkanál Szafi Reform szénhidrát csökkentett lisztkeverék
3-4 gerezd fokhagyma ( ízlés szerint)
3 szál zöldhagyma
1 csomag szeletelt bacon
1 csomag petrezselyem
kevés olívaolaj
só, bors, vegeta* ( vagy más fűszerkeverék ízlés szerint)
Elkészítés:
Az újhagymát karikára vágjuk, kevés olívaolajon megfuttatjuk, a kockákra vágott süngombát hozzáadjuk és megpároljuk. Ha kissé kihűlt, késes aprítóban finomra daráljuk. A cukkinit nagy lyukú reszelőn lereszeljük, ha zsenge akkor a héjával együtt, ha vastagabb a héja akkor én csíkosra szoktam hámozni, hogy azért maradjon rajta egy kis szín, de ne kerüljön az összes héj az ételbe. A tálba a cukkinihez adjuk a gombát, ráütjük a tojásokat, fokhagymát, befűszerezzük, apróra vágott petrezselyemmel jól összekeverjük, legvégén a lisztet is hozzákeverjük. Egy nem túl folyós, de még kanalazható masszát kell kapjunk.
A muffin formát előkészítjük, kikenjük egy kevés olajjal (nálam egy-egy olívaspray), és mindegyik lyukba fektetünk egy szelet bacont, ha jut akkor még keresztbe is. A nyílásokat megtöltjük a gombás-cukkinis masszával, és ráhajtjuk a szalonnacsíkokat. 200 fokra előmelegített sütőben, kb. 20 perc alatt szép pirosra sütjük.
Jó étvágyaz hozzá!
* A vegetával kapcsolatban szeretném megjegyezni, hogy én nem tartozom a teljesen "vegetaellenesek" táborába, viszont VEGETA alatt, nem a sárgára színezett, adalékanyagokkal teli sót értem, hanem a jó minőségű szárított/ledarált vegyes zöldségeket, amit saját magam is szoktam nyáron készíteni, és bio boltokban lehet kapni minden mentes változatban.