Ismét meglepett a Bio-Fungi Kft. egy különleges, általam még nem ismert gombával, a déli tőkegombával. Ahogy megláttam, rögtön egy tésztás étel jutott eszembe, amiben jól látszanak a kis barna gombafejek, mert annyira mutatósak és guszták. Nem akartam egy túl szaftos ételben elrejteni őket. Kis csokrokban vannak, csak a tönkjét vágtam le, a szára is használható, végig nagyon finom. Van már a blogon egy pirított tészta recept, tulajdonképpen ez adta az alapot, de mégis teljesen más étel lett. A gomba mellett cukkinit, sárgarépát, és kápia paprikát használtam, ezek jól harmonizálnak a gomba aromájával, nem nyomták el az ízét. Spagettiből teljes kiőrlésűt használtam, így a diétás étrendbe is jól beilleszthető.
Ázsiai zöldséges-csirkés pirított tészta, déli tőkegombával
Hozzávalók: ( 4 főre)
1 egész csirkemellfilé
500 g tk. spagetti
1 db cukkini
1 db nagyobb sárgarépa
500 g déli tőkegomba
1 db kápia paprika
1 csomag zöldhagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 darabka (3-4 cmfriss gyömbér
olívaolaj
2-3 evőkanál sötét szójaszósz
só, bors, chili paprika
Elkészítés:
A csirkemellet apró kockákra vagy csíkokra vágjuk. A zöldségeket megpucoljuk, a hagymát karikákra, a cukkinit, répát, kápiát csíkokra, fokhagymát és gyömbért lereszeljük. A gombát bő vízben megmossuk, a tönkjeit levágjuk, így darabjaira esnek a kis gombák. Wokban olívaolajat hevítünk, ebben először a hagymát megdinszteljük majd ebbe belereszeljük a fokhagymát és a gyömbért. Erre dobjuk a csirkemellet, és először magasabb hőfokon megpirítjuk. Utána keménységük szerint hozzáadagoljuk a zöldségeket, először a sárgarépát, paprikát, végén a gombát és cukkinit, majd kevés víz hozzáadásával puhára pároljuk. Közben fűszerezzük, sóval, borssal, szójaszósszal, ízlés szerint chili paprikával.Vigyázni kell a sózással, mert a szójaszósz is sós.
A spagettit sós vízben kifőzzük, majd az elkészült zöldséges csirkemellel összeforgatjuk és még pár percig pirítjuk.
A recepthez a gombát a Bio-Fungi Kft. biztosította.
Jó étvágyat hozzá!