2015. július 28., kedd

Zsályás sárgarépafőzelék gránátalmával


Gyerekkoromból elég rossz emlékek élnek bennem a menzás sárgarépafőzelékről, ez a főzelék viszont teljesen más, nagyon ízletes és finom. Ezért is szeretném gyorsan megosztani a receptjét, hogy bátran próbáljátok ki, glutén- és laktózmentes, paleo-s étrendbe is beilleszthető. Az eredeti recept FőzelékesFeri könyvéből származik, annyiban tértem el, hogy kókusztejszínnel és kókuszolajjal készítettem.

Hozzávalók :

1 kg sárgarépa felkockázva
1 fej vöröshagyma
3 ek. kókuszolaj
2 gerezd fokhagyma
1 kk. őrölt római kömény
fél kk. currypor
4-5 db friss zsályalevél apróra vágva
1 kk. só
1 dl kókusztejszín 
4-5 dl alaplé ( leveskockából vagy bio ételízesítő)
frissen őrölt bors
chilipehely
2-3 ek. gránátalmamag

Elkészítés :

A hagymát apró kockára vágjuk és kevés kókuszolajon elkezdjük párolni. Hozzáreszeljük a fokhagymát, sózzuk, és 1-2 evőkanál vízzel jól megpároljuk. Fűszerezzük a köménnyel, a zsálya felével, és a curryvel. hozzáadjuk a felkockázott sárgarépát, párszor átforgatjuk, majd felöntjük az alaplével. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk ízlés szerint a chilivel és 10-15 perc alatt puhára főzzük. 
Amikor megfőtt, egy edénybe kiveszünk 1-2 merőkanállal és botmixerrel pürésítjük, majd visszaöntjük az alaphoz. Kókusztejszínnel felöntjük a megfelelő sűrűségre.
Tálaláskor friss zsályalevelekkel és gránátalmamaggal tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá !


2015. július 12., vasárnap

Indiai ebéd : Tandoori csirke, naan lepénykenyér, uborkás-mentás raita


Ezen a vasárnapon India csodálatos világába kalandoztam a konyhámban. Régen tervezgettem már egy igazi indiai menüt. Naan kenyeret többször sütöttem már különféle mártogatósokhoz, de így komplett ebédet most főztem először. Lányom volt egy főzőkurzuson a Chefparade-ban, a tandoori recept onnan származik, aminek többféle változata létezik, ez most egy szaftosabb tandoori csirke curry. Az autentikus tandoori csirkét a pácolás után ( tandoori)kemencében sütik, és tulajdonképpen egy nagyon élénk színű ropogós csirkesült.  Nagyon sokféle fűszer van benne, de nem kell megijedni mert lehet kapni kész fűszerkeverékeket, masalat (tandoori, garam ), és ami még kell hozzá, az elmaradhatatlan gyömbér, koriander, és római kömény. A Raita tulajdonképpen egy joghurtos mártás, amit most uborkával készítettem, ugyanolyan mint a görög tzatziki, csak kapor helyett ebben menta van, és természetesen ebből sem maradhat ki a római kömény. Fűszeres rizst terveztem, de közben rájöttem, hogy a csirke annyira fűszeres, hogy már ez sok lenne a mi ízlésünknek, így csak sima rizst készítettem még a lepénykenyér mellé, kinek-kinek mi ízlik hozzá.
Nagyon finom lett, pont annyira csípős ahogy szeretjük, különleges ízélmény, érdemes elkészíteni ! :)
A recept elsőre bonyolultnak tűnik, a sokféle fűszer miatt, de egyáltalán nem az, ha mindent gondosan előkészítünk, akkor a pácolási időn kívül a csirke fél óra alatt elkészül. 

Tandoori csirke 

Hozzávalók :

Páchoz :

60-70 dkg csirkemellfilé ( csíkokra vágva )
2 dl natúr görög joghurt
2 evőkanál tandoori masala ( fűszerkeverék)
1 evőkanál garam masala ( fűszerkeverék )
2 evőkanál étolaj ( vagy tisztított vaj)
2 gerezd áttört fokhagyma
frissen reszelt gyömbér ( kb. 3cm)

A pácot összekeverjük, beletesszük a csirkemell csíkokat, és pár órára (egy egész éjszakára még jobb) a hűtőbe tesszük.


Curry :

1 fej vöröshagyma ( apróra vágva)
2-3 gerezd fokhagyma
2-3 cm-nyi gyömbér
1 doboz kockázott paradicsom ( vagy egy sűrített paradicsom + 2 paradicsom kockára vágva) 
fél lime leve
1 evőkanál garam masala
2 tk. kurkuma
2 tk. fahéj
3 db babérlevél
1 tk. római kömény
1 tk. őrölt zöld kardamom
chili ( ízlés szerint)
bors ( nálam színesbors)
2 dl tejszín
1 evőkanál méz
kevés olaj   


Tálaláshoz :

friss koriander

Elkészítés :

Egy magas falú serpenyőben, kevés olajon megfonnyasztjuk a hagymát, belereszeljük a fokhagymát és a gyömbért. Kissé átforgatjuk, beletesszük a fűszereket, majd a bepácolt csirkemelleket jól átsütjük, átforgatjuk a fűszeres alapban, a páclével/joghurttal együtt. Ehhez jön a kockázott paradicsom, a lime leve és egy kevés víz, amiben készre főzzük a csirkemellcsíkokat. A legvégén összeforraljuk a tejszínnel és egy evőkanál mézzel. A végén még ízlésünkhöz igazítva fűszerezhetjük, és frissen vágott korianderrel a tetején tálaljuk. 

Naan lepénykenyér :


Hozzávalók :

50 dkg liszt
2 dkg friss élesztő
1 tk. cukor
2 tk. só
2 evőkanál étolaj
1,5 dl natúr joghurt
1 mokkáskanál sütőpor
kb. 2 dl langyos víz

Elkészítés :

A langyos vizet elkeverjük a kiskanál cukorral, egy evőkanál liszttel, az élesztővel ......félretesszük és felfuttatjuk. Akkor jó, amikor más habos a teteje.
Egy tálba belemérjük a lisztet, joghurtot, sót, olajat, sütőport, végül hozzáöntjük a felfutott élesztőt és jól összegyúrjuk. Ha szükséges még tehetünk hozzá langyos vizet, hogy egy jól gyúrható, de nem annyira ragadós tésztát kapjunk. Letakarva meleg helyen 2 órát kelesztjük, míg a duplájára megkel.
Utána 10-12 db-ra szedjük és kis gombócokat formálunk belőle, majd lisztezett deszkán, egy konyharuhával letakarva még 15-20 percet állni hagyjuk. 
Egy teflonserpenyőt szárazon ( minden zsiradék nélkül) felforrósítunk, és a gombócokból kinyújtott kis tésztakorongot megsütjük benne, úgy hogy pár percet kell sütni mindkét oldalát, amíg látjuk, hogy felhólyagosodik. Amíg sül az egyik kis lepény, addig kinyújtjuk a következőt. Ha elkészültek, egy tányérra egymásra rakjuk őket és konyharuhával letakarjuk.


Raita 

Hozzávalók :

1 db kígyóuborka
1 marék mentalevél
1 kk. őrölt római kömény
2-3 gerezd fokhagyma
2 dl joghurt

Elkészítés:

A kígyóuborkát nagy lyukú reszelőn lereszeljük és besózzuk, és kicsit állni hagyjuk. A joghurtot elkeverjük az áttört fokhagymával, római köménnyel és a csíkokra vágott mentával, majd a kinyomkodott uborkát hozzákeverjük és hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.





Jó étvágyat hozzá ! :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...