2012. július 26., csütörtök

Almás pite / lepény





Kedvenc családi sütink ez az almás lepény, anyukám receptje szerint. Soha nem tudom eldönteni, hogy lepénynek vagy pitének kell nevezni, ezért írtam mindkettőt. Próbáltam már utána járni mi a különbség, de nem lettem okosabb.  A lényeg, hogy ebből az omlós tésztából más töltelékkel is készíthetünk pitét, pl. mákkal, meggyel, túróval ....., és az almatöltelék alá tehetünk pl. darált diót is, de mi csak így simán fahéjjal szeretjük a legjobban. :)Természetesen aki nem szereti, illetve nem tejérzékeny, az a margarint lecserélheti vajra, de én most az eredeti receptet osztom meg.




Hozzávalók:

Tésztához : 

50 dkg liszt
25 dkg Ráma margarin
10 dkg cukor
1 poharas (kicsi) tejföl
1 csom. vaníliáscukor
1 csom. sütőpor
1 egész tojás+2 tojás sárgája


Töltelék:

2,5 kg savanykás ( Idared) alma
fél citrom leve
cukor  ( ízlés szerint )
1 tk. őrölt fahéj

Megkenéshez:

1 egész tojás

Elkészítés:

Először az almát lereszeljük nagy lyukú reszelőn, meglocsoljuk a citromlével és kb. 10 perc alatt megpároljuk. Ízlés szerint cukrozzuk (lehet édesítővel is) és belekeverjük a fahéjat. Amíg hűl az alma, összeállítjuk a tésztát.



A lisztben elmorzsoljuk a Rámát a két tenyerünk között, utána az összes többi hozzávalóval tésztát gyúrunk. Jó ha van időnk pihentetni a tésztát, mert akkor könnyebben nyújtható (ez minden tésztára igaz), de nem muszáj várni. Két cipóba osztjuk, és lisztezett deszkán kinyújtjuk az egyik lapot, majd sütőpapíros vagy vajazott tepsibe rakjuk (kb. 40x28).



Egyenletesen eloszlatjuk rajta az almatölteléket, szórhatunk alá egy kis zsemlemorzsát ha túl lédús az alma, és a tészta másik felével beborítjuk. Körben a széleit lenyomkodjuk, villával végig megszurkáljuk, hogy ki tudjon jönni a gőz, végül egy felvert tojással megkenjük. Villával mintákat húzhatunk a tésztába.
Előmelegített sütőben, közepes lángon (170 fok) 25-30 perc alatt megsütjük, amíg szép piros lesz a teteje.




Jó étvágyat hozzá ! :-)
 
* A régi ( rossz minőségű) képekből párat lecseréltem, a recept változatlan.
 
 




2012. július 18., szerda

Görög gyümölcsleves-főzés nélkül


Ennek a főzés nélküli gyümölcslevesnek ilyenkor van a szezonja, amikor van sárgadinnye, szeder, áfonya, őszibarack ....stb.  Mirelitből is lehet készíteni, de friss gyümölcsből az igazi. Cukorból, fűszerekből nem írok mennyiséget, mert elrontani nem lehet és ízlésfüggő ki mennyire szereti édesen, lehet bármilyen más édesítővel, nyírfacukorral, fruktózzal, eritrittel stb. Elsőre talán kicsit furcsán hangzik, hogy narancslét kell összekeverni tejszínnel, de higgyétek el nagyon finom lesz a végeredmény. Pillanatok alatt össze lehet keverni, egy éjszakát érdemes a hűtőben tartani, hogy összeérjenek az ízek.

    Hozzávalók :
  • 1l (1 doboz) 100%-os narancslé
  • 0,5 l tejszín
  • 1 csom. vaníliáscukor (vagy 1 tk. vanília kivonat)
  • porcukor
  • őrölt fahéj
  • őrölt szegfűszeg
  • 1 kisebb sárgadinnye
  • 1 doboz áfonya (10 dkg)
  • 1 doboz szeder (10 dkg)
  • 1 doboz málna (10 dkg)
  • 2 db őszibarack
  • 1 marék ribizli

A gyümölcsöket megmossuk, és értelemszerűen megpucoljuk, meghámozzuk, és feldaraboljuk. A sárgadinnyéből karalábévájóval szoktam kis gömböket kivágni, a bogyósokat egyben hagyom, az őszibarackot felkockázom. Bármilyen más gyümölcsöt is lehet beletenni, ki mit szeret vagy éppen mi található otthon.
Először a narancslét összekeverjük a tejszínnel, porcukorral (édesítővel), és utána a fűszerekkel is jól elkeverjük. Beleszórjuk a gyümölcsöket, és mehet a hűtőbe.
Mentával, citromfűvel vagy 1-1 karika lime-mal lehet még pikánsabbá tenni.

Jó étvágyat hozzá! :-)



2012. július 10., kedd

Citromos-fahéjas almatorta


Egy kedves régi barátnőmtől Anditól kaptam ezt a finom almatorta receptet. Eredetileg tojásfehérjehab van a tetején, hullám formában rákenve és kissé megsütve, de ebben a hőségben ezt kihagytam és csak mandulaforgácsot szórtam a tetejére. Hűvösebb időben majd megsütöm a habos változatot is, és megosztom veletek. Kissé munkaigényes, főleg a sok almapucolás és szeletelés miatt, de állítom megéri a fáradozást, mert egy nagyon könnyű inkább gyümölcs mint tészta, illatos citromos desszert.

Hozzávalók :

Tészta:
25 dkg liszt
20 dkg cukor
1 db tojás
15 dkg vaj
1 csipet só 

Töltelék:
1,8-2 kg alma (pucolva)
1 citrom leve
450ml almalé ( pl. Sió dobozos)
3 csomag Dr.Oetker vanília főzős pudingpor
1 nagyobb fahéjrúd
3 evőkanál zsemlemorzsa
szeletelt mandula a tetejére

Elkészítés:

A lisztet, 7,5dkg cukrot, csipetnyi sót, tojást és a vajat linzertésztává gyúrjuk, majd alufóliában a hűtőben kb. 1 órát pihentetjük.


Az almát megpucoljuk,  kis szeletekre vágjuk és a citrommal meglocsoljuk.
300 ml almalevet, 12,5dkg cukorral és a fahéjrúddal felforralunk, a darabolt almát hozzáadjuk és kb.10 percig pároljuk.
Az almát lecsöpögtetjük, közben a levét felfogjuk és az edényben felforraljuk.
A pudingport 150ml almalével csomómentesen elkeverjük és kevergetés közben a felforralt léhez öntjük, majd a darabolt almákat óvatosan belekeverjük és hagyjuk kihűlni. (a fahéj rudat kivesszük)




A tésztát kinyújtjuk és egy kivajazott 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kibélelünk vele. A tésztát villával megszurkáljuk és rászórunk az aljára 3 evőkanál zsemlemorzsát.




Az almatölteléket a tésztára simítjuk és előmelegített sütőben (175C) kb. 45-50 percig sütjük. A mandulát félidőben szórjuk rá, mert különben nagyon megég.




A tortát a formában hagyjuk kihűlni, hogy a töltelék teljesen megszilárduljon.



 Jó étvágyat hozzá ! :-)


2012. július 8., vasárnap

Kovászos uborka





Ritkán készítettem eddig itthon kovi ubit, mert ami az öcsémék boltjában kapható, finom és mindenki szereti a családban, de gondoltam azért a házi mégis csak más....... és igazam lett! 😉
Gyorsan meg is osztom a receptet, semmi extra nincs benne (se bors, se babér stb.), csak a fokhagyma talán, az is csak aki szereti ízlés szerint, de amúgy hagyományos klasszikus nagyanyáink-féle kovászos ubi. Nálunk egész nyáron így vagy úgy, de nem fogyhat ki a hűtőből !


Hozzávalók : ( 5 literes üveghez)
 
 

 
2,5-3 kg kovászolni való uborka
3 l víz
3 ek. só (púpos)
2 csokor száraz kapor
4-5 gerezd fokhagyma (opcionális)
kenyér a tetejére



Elkészítés:

Az uborkákat jól megmossuk, ha szükséges lekeféljük a kis szúrós tüskéit, levágjuk a végeit, és mindkét oldalon átlósan bevágjuk. Nem végig, hogy ne essen szét, de hogy könnyen szét lehessen szedni és belül is jól átjárja a lé ...., ahogy nyíregyházi unokatestvéremtől Adéltól tanultam.




Közben föltesszük forrni a vizet a sóval és hagyjuk langyosra hűlni.
Az üveg aljára teszünk egy csokor összehajtott száraz ( virágos) kaprot, és elkezdjük szépen körbe belerakni az uborkát míg el nem fogy.



 
A közepébe beleszórjuk a fokhagymákat, és a tetejére szintén egy nagy csokor kapor. Utána ráöntjük a sós vizet, hogy teljesen ellepje.
Végül mehet rá a kenyér csücske, vagy egy nagyobb szelet, tetejére egy kistányér.



Napos helyre tesszük ( ablakba, erkélyre, kertbe ...) és 2 - 3 nap múlva kész. Ebben a hőségben, az enyém 2,5 nap alatt megérett. Vigyázni kell nehogy tovább maradjon, mert akkor megpuhulnak az uborkák. A kenyeret mindenképpen le kell róla venni a 3. napon, és ha még nem elég érett akkor lehet hagyni még egy kicsit.





Amikor elkészült, leszedjük róla a kenyeret, kaprot és a levét leszűrjük, üvegbe, vagy jól záródó dobozba a hűtőbe tesszük.





Finom roppanósan érett.

 Jó étvágyat hozzá ! :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...