Már régóta terveztem, hogy felkerüljön a blogra ez a régi családi kedvenc, de vagy a fotó nem sikerült, vagy időm sem volt lefotózni, mert annyira hamar elfogyott. 😀Rendhagyó számomra ez a Húsvét, mert hónapok óta lakásfelújításban vagyunk, és még nem készült el a konyhám, de azért ne teljen el az ünnep egy új recept nélkül.😊Anyukámnál lakunk, így együtt sütünk-főzünk és készülünk az ünnepre.
Ezzel a klasszikus házi süteménnyel szeretnék
Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánni Mindenkinek!
Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánni Mindenkinek!
Hozzávalók:
6 tojás
20 dkg cukor ( nálam fruktóz)
38 dkg rétesliszt
15 ek. meleg víz
10 ek. étolaj
1 csomag sütőpor
1 tk. szódabikarbóna
2 ek. cukrozatlan kakaópor + 1 ek. meleg víz
vaj+liszt a forma kikenéséhez
Krém:
2 csomag vaníliás pudingpor
7 dl tej
15 dkg porcukor ( nálam fruktóz)
25 dkg vaj
1 tk. vaníliaesszencia
Tetejére:
(eredetileg)
20 dkg étcsokoládé
1 tk. étolaj
Nálunk most : csokireszelék
Elkészítés:
Elkészítés:
A tojásokat ketté választjuk, a sárgáját a cukorral jól kikeverjük, majd apránként hozzáadjuk a vizet és az olajat. A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. Először a sütőporral és szódabikarbónával elkevert lisztet keverjük a sárgájás krémhez, majd a tojáshabot óvatosan hozzáforgatjuk. Elfelezzük a tésztát, az egyik felébe 2 evőkanál kakaót és még 1 evőkanál meleg vizet teszünk. Két darab vajazott, lisztezett őzgerincformába öntjük és kisütjük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük, majd sütés közben 180 fokra mérsékeljük és kb. 20-25 perc alatt tűpróbáig megsütjük.
Amíg hűl a tészta elkészítjük a krémet. Mi vaníliakrémmel szeretjük, de szokták puncs pudinggal is készíteni, akkor vanília helyett rumot keverünk a krémbe. A 7 dl tejben megfőzzük a két csomag pudingport, és folpackkal a tetején (hogy ne bőrözzön be) hűlni hagyjuk. A vajat és a porcukrot robotgéppel habosra keverjük, majd a kihűlt pudingot kanalanként hozzáadjuk és jól kidolgozzuk a krémet. A tésztát a bordák mentén ujjnyi vastagra felszeleteljük, és egy fehér, egy barna piskótát ragasztunk össze a krémmel. Ami a szeletek között kijön és ha még marad krém, azt körbe rákenjük a rudakra, és 1 órára a hűtőbe tesszük. Eredetileg a tetejére csokimáz kerül, a csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk és elkeverjük az olajjal, majd bevonjuk vele a méteres kalácsot. Nálunk most csak csokireszeléket szórtam a krém tetejére, mert a másik két húsvéti sütink a Zserbó és az Isler is csokimázzal készült. Másnap amikor jól kihűlt, ferdén szeleteljük, így lesznek szép csíkosak a szeletek.
Jó étvágyat hozzá!