Hozzávalók:
50 dkg darált marhahús ( nálam most fele sertés)
10 dkg füstölt szalonna
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 db babérlevél
1 szál sárgarépa
2 szál szárzeller
1,5 dl száraz fehérbor
2-3dl sűrű paradicsomlé vagy 1 dob. kockázott paradicsom
só, színesbors, szerecsendió, őröltszegfűszeg
szárított kakukkfű, rozmaring
friss bazsalikom
1 dl tejszín a végén (opcionális)
reszelt parmezán a tetejére
1 dob. spagetti
1db cukkini spirálozva
Elkészítés:
A szalonnát apró kockára vágva zsírjára lepirítjuk Erre jön a felkockázott vöröshagyma, melyet üvegesre párolunk. Rádobjuk a darálthúst és fehéredésig pirítjuk, majd hozzáadjuk a lereszelt sárgarépát és az apró kockára vágott zellerszárat. Felöntjük a fehérborral és ezzel pároljuk, közben befűszerezzük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, babérlevelet, zöldfűszereket. Nálam a kakukkfű, és rozmaring szárított volt, a bazsalikom friss, ezért azt csak a legvégén kevertem hozzá. Ez teljesen egyéni, éppen amilyen van otthon, lehet mind szárított is vagy friss az egész. Utána hozzáöntjük a passátát, és ezzel alacsony hőfokon kb. 1 órát főzzük. A legvégén hozzákeverjük a tejszínt, amitől selymesebb lesz, de ez ízlés kérdése. Az eredeti olasz receptekben tejet adnak hozzá a végén.
Amíg fő a ragu, kifőzzük a spagettit, legyaluljuk a cukkinit. A cukkinit lesózzuk 5-10 percig állni hagyjuk, majd a forró spagettihez keverjük. Rátesszük a ragut, és reszelt parmezánnal megszórjuk.
Jó étvágyat hozzá!