2015. augusztus 30., vasárnap

Sült túrótorta-bogyós gyümölcsökkel cukormentesen




Szerettem volna valami kímélő cukormentes desszertet készíteni a vasárnapi ebéd után. A gyümölcsök adottak voltak, mert anyukám drága barátnője ellátott minket szederrel a kertjéből, és én is vettem a piacon málnát és áfonyát. Örülök, hogy erre a túrótortára esett a választásom, mert nagyon egyszerű elkészíteni, szinte csak összekeverni, beleönteni a formába, megszórni a gyümölcsökkel, be a sütőbe ......és mind emellett még nagyon finom is. :-) Krémesen lágy, hasonló az állaga a sajttortához, illatos a citromhéjtól és a vaníliától, édeskésen savanykás a gyümölcsöktől. Igazi nyárvégi könnyű desszert.

Hozzávalók :

50 dkg tehéntúró ( zsírszegény)
250 ml tejszín
4 egész tojás
20 dkg eritritpor ( kávédarálón őrölve)
1 csomag vaníliás pudingpor
1 tk. vaníliaesszencia
1 citrom reszelt héja
fél citrom leve

kevés vaj a forma kikenéséhez

15-20 dkg vegyes bogyós gyümölcs ( szeder, málna, áfonya)

Elkészítés :

Egy tálba először a túrót krumplinyomón áttörjük, majd a többi hozzávalóval együtt, kézi robotgéppel krémesre keverjük. 
Egy kb. 20 cm átmérőjű kerek tortaformát, vagy piteformát vajjal kikenünk, majd a túrós masszát beleöntjük. A tetejét megszórjuk, megmosott és jól lecsöpögtetett gyümölcsökkel.
160 fokra előmelegített sütőben, kb. 45-50 percet sütjük, majd tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is megsült-e már. Félidőben, ha a széle nagyon barnulna, akkor egy alufóliát terítünk a tetejére.
Tálaláskor csak porrá őrölt eritrittel szórtam meg, mert bőven van benne gyümölcs, de lehet még mellé gyümölcsszószt is tálalni.


 Jó étvágyat hozzá ! :-)




2015. augusztus 20., csütörtök

Teljes kiőrlésű tönkölypizza


Szénhidrátdiétánk miatt, egyre több teljes kiőrlésű receptet próbálok ki, hogy ne kelljen lemondanunk minden finomságról, így a pizzáról sem. Mivel a teljes kiőrlésű liszteknek lassú a felszívódása, így mértékkel ugyan, de be tudjuk illeszteni a 160 g-os CH diétába. Először sütöttem pizzát  tk. tönkölylisztből, és azt mondhatom, hogy a végeredménnyel elégedett vagyok.. Természetesen azért más mint az eredeti pizzatészta, ne várjuk tőle ugyanazt, de a feltétekkel, pizzaszósszal, mozzarellával és zöldségekkel felturbózva, nagyon finom és egészséges fogás lett. :)

Hozzávalók :

Tésztához:

50 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
3 dkg friss élesztő
1 tk. nyírfacukor
1 tk. só
6 ek. olívaolaj
3 dl langyos víz

Feltét : ( ízlés szerint változhat )

pizzaszósz  ( házi receptet ITT találtok)
sonka
császár szalonna
lila hagyma
mozzarella
koktél paradicsom
zöldfűszerek ( oregánó, bazsalikom, kakukkfű )

Elkészítés :

Az élesztőt a nyírfacukorral és langyos vízzel fefuttatjuk, majd a kimért liszthez öntjük a többi hozzávalóval együtt, és jól összedolgozzuk. Letakarva,  meleg helyen a duplájára kelesztjük.




Amíg a tészta kel, elkészítjük a feltétet, összevágjuk a hozzávalókat, hagymát, sonkát ...stb... 
Majd amikor a duplájára kelt a tészta lisztezett deszkára borítjuk, és két egyenlő részre osztjuk, majd letakarva még 20 percet kelesztjük.




Ez a tésztamennyiség egy nagy gáztepsire való, vagy 2 db kerek pizzára, és legalább 4 főre elég.
Én most egy új formával kísérleteztem, amit az egyik régi kedves gyermekkori barátnőm éttermében a Tommy di Nápoliban láttam, és nagyon megtetszett. Nem tudom, hogy papucsnak vagy masninak lehet nevezni, de a lényeg, hogy mutatós, és ha akarjuk 2 féle ízesítés lehet 1 pizzán belül a középső elválasztás miatt.




Tehát, kerekre nyújtottam az egy-egy cipót, és megkentem először pizzaszósszal, majd ráraktam a feltéteket, a császárhúst, sonkát, lila hagymát, mozzarellát, koktélparadicsomot és megszórtam fűszerekkel. Középen megfogtam a tészta szélét, és összecsíptem a pizza közepén, majd így tettem be egy sütőlapra a 220 fokra előmelegített sütőbe, és kb. 15-20 perc alatt készre sütöttem.




Zöldsalátával tálaltam.

Jó étvágyat hozzá ! :-)

2015. augusztus 6., csütörtök

Csalamádé télire



Legkedvesebb velencei volt szomszédom Ignác receptje alapján készítem a csalamádét. Az eredeti recepttől annyiban tértem el, hogy zöld paradicsom helyett is káposztát tettem bele, mert nálunk mindenki a káposztát szereti benne túlnyomórészt. Az összetétele ízlés szerint változhat, csak a súlyra kell ügyelni, hogy az ecetlé mennyisége megfelelő legyen. A sok évvel ezelőtt leírt recept  9 kg mennyiségről szól, ennek én a felét készítettem el, amiből 8 üveggel lett, de a receptben az eredeti mennyiséget fogom leírni. Többféle csalamádét kipróbáltam már, de mind közül ez a legfinomabb ! :)

Hozzávalók :

3 kg káposzta legyalulva
2 kg paprika kimagozva, vékonyra szelve
1 kg zöld paradicsom szeletelve 
1,5 kg uborka, héjastól legyalulva
1 kg vöröshagyma vékonyra szelve
0,5 kg sárgarépa lereszelve

Ecetlé :

400 g cukor
100 g só
6 dl 10%-os ecet
15 g nátriumbenzoát
2 kávéskanál borkén
1 kk.őrölt kömény
1 kk. őrölt bors
5-6 db babér levél

Elkészítés :

A hozzávalókat jól megmossuk és legyaluljuk, szeleteljük, majd egy nagy tálban összekeverjük.  Az elkészített ( összekevert) ecetlét a csalamádéra öntjük, és jól megkeverjük. Egy napig állni hagyjuk, néha átforgatva. Utána üvegekbe szedjük, jó szorosan, majd a lét is elosztjuk rajta. A csavaros üvegeket 5-10 percre fejtetőre állítjuk, majd hűvösebb helyre a polca rakjuk. Felbontás után hűtőben tároljuk !




 Jó étvágyat hozzá ! :-)

 

2015. augusztus 3., hétfő

Kedvenc tk. tönkölykenyerem



Vasárnap este még gyorsan összedobtam egy teljes kiőrlésű tönkölykenyeret, hogy legyen másnap reggelire. Tulajdonképpen nagyon könnyen elkészíthető, nem is nagyon kell dagasztani, inkább csak az időráfordítás sok, ami kb.2,5-3 óra a kelesztéssel és a sütéssel együtt. Az eredeti recept a Tipikus Flammeres oldalról származik, ahonnan már több kenyérreceptet kipróbáltam, és más 160 grammos szénhidrát diétás receptet, és még soha nem csalódtam. Ez a tönkölykenyér is a kedvencem,  nem az a nagyon tömör és száraz, mint amilyenek általában a 100%-os tk. kenyerek, hanem kicsit könnyedebb az állaga. Mivel teljes kiőrlésű, így lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, ezért sokkal egészségesebb, mint a fehér kenyér.

Hozzávalók :

430 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
20 g búzasikér
9 g só
19 g friss élesztő
345 ml víz

Elkészítés :

Két tálra lesz szükség, az egyikbe kimérjük a szárazanyagokat a másikban a langyos vízben elkeverjük az élesztőt. Az élesztős vízbe beleöntjük a lisztes keveréket, éppen csak összegyúrjuk, és letakarjuk a lisztes tállal és 10 percig kelesztjük. Utána kívülről a közepe felé haladva behajtogatjuk a tésztát és a közepébe nyomjuk, közben elforgatva a tálat .....utána 10 perc kelesztés letakarva ..... ezt megismételjük 4x, a negyedik gyúrás után letakarva a tállal 1 órát kelesztjük. Amikor letelt az utolsó kelesztési idő, akkor lisztezett deszkára borítjuk, kinyomkodjuk belőle a levegőt, és megformázzuk a kenyeret. Kicsit ellapogatjuk, majd minden oldalát a közepe felé hajtjuk, hogy egy négyszögletes formát kapjunk, majd vekniformára feltekerjük, és beletesszük a sütőformába. Letakarjuk és még 35 percet kelesztjük.
200 fokra előmelegített ( ha lehet légkeverés) sütőben 30 perc alatt szép pirosra sütjük. A sütő aljába egy kis edénybe vizet töltünk, ettől a párától lesz a kenyér héja ropogós.




Jó étvágyat hozzá ! :-)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...