Többször készítettem már lasagnet különféle zöldségekkel, egy spenótos-ricottás változatot ITT meg is találhattok, de mind közül nálunk ez a padlizsános-juhtúrós a kedvenc. Külön-külön is imádjuk az összetevőket, a padlizsánt minden formában, és a juhtúrót is ..... így egyben pedig egy igazán különleges ízhatást alkotnak.
Hozzávalók :
2 db padlizsán
25 dkg lasagne tészta
4 db paradicsom
10 dkg mozarella
olívaolaj
só,bors
Besamelhez :
5 dkg vaj
2 evőkanál liszt
5 dl tej
15 dkg juhtúró
só, bors
Paradicsommártáshoz :
1 kis doboz sűrített paradicsom
2,5 dl paradicsomlé
3-4 gerezd fokhagyma
olívaolaj
só, bors, bazsalikom
Elkészítés :
Először a padlizsánokat felszeleteljük és besózzuk, hogy a keserű levét kiengedje, majd grillserpenyőben mindkét oldalát átsütjük egy kevés olívaolajon.
Utána elkészítjük a besamelt és a paradicsom mártást:
A besamelhez 5 dkg vajon a két evőkanál lisztet átpirítjuk, és fokozatosan adagoljuk hozzá a tejet, majd kevergetve addig főzzük amíg besűrűsödik. Sózzuk, borsozzuk kicsit, és kézi habverővel hozzákeverjük a juhtúrót.
A paradicsommártáshoz, olívaolajon megfuttatjuk az áttört fokhagymát, beleöntjük a sűrített paradicsomot és a paradicsomlét, befűszerezzük és pár percig összefőzzük.
Egy tűzálló tálban elkezdjük rétegezni a tésztát : aljára egy kevés besamel, kirakjuk a tésztalapokkal, ezt meglocsoljuk a paradicsom szósszal, erre jön egy sor átsütött padlizsán, tetejére paradicsomkarikák, megszórjuk pici borssal, sóval ( lehet még kis bazsalikomot, oregánót rászórni), ezután egy réteg besamel ....
...megint egy sor tészta, paradicsomszósz, padlizsán, paradicsom, fűszerek , besamel .....stb.... amíg el nem fogynak a hozzávalók. Nekem 4 emeletes lett :)
A tetejét besamellel zárjuk és rászeleteljük a mozarellát, vagy amilyen sajtot szeretnénk. Nekem most Cserpes fonottka volt itthon, abból szeleteltem a tetejére.
180-200 fokra előmelegített sütőben, 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük. Amire a tetején megpirul a sajt, addigra a tésztalapok és átpuhulnak.
Jó étvágyat hozzá ! :-)