Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány által meghirdetett " Magyarország Cukormentes Tortája" amatőröknek szóló Háziversenyére jelentkeztem még augusztus elején.
50 jelentkezőből sikerült bejutnom a legjobb 10 közé, ami már önmagában is nagy eredmény és megtiszteltetés a számomra.
Ma délelőtt ennek a versenynek volt a döntője, ahol legnagyobb örömömre 3. ( dobogós ) helyezést értem el. :-)
Motivációm a nevezésnél maga a fődíj volt, ez a gyönyörű padlizsánszínű KitchenAid robotgép, ami nagyon nagy vágyam és az "álom"gépem :) Sajnos őt nem sikerült haza hoznom, de innen is szeretettel gratulálok a győztes csokitorta alkotójának !
A háromtagú zsűri nagyon alapos, és hosszas válogatás, kóstolás után hozta meg az eredményt.
Sok szempontot kellett figyelembe venni, a küllem és a finomság mellett, az energia és szénhidráttartalom volt nagyon lényeges a receptekben.
A zsűri elnöke , az egyik kedvenc blogom a Chili & Vanilia blog szerzője Mautner Zsófi volt.
A másik két zsűritag Varga Margit ( Zazzi cukrászda mestercukrásza ) és Szűcs Zsuzsanna ( MDOSZ dietetikusa ) voltak.
Mind a tíz torta nagyon kreatív, izgalmas, és szép kivitelezésű tortaköltemény volt, így büszkeséggel tölt el, hogy az én Szedres-zabkásakrémes tortám lett a 3. helyezett.
Az nyereményeket az alapítvány elnöke Erős Antónia adta át, nekem egy Dcont Trend vércukormérő készüléket.
Családomban, Anyukám kapcsán érintett vagyok a
cukorbetegségben, ezért folyamatosan kísérletezek az édességek,
sütemények diabetikus elkészítésében.
Igyekeztem minél
egészségesebb összetevőkből, és minél alacsonyabb kalória- és szénhidráttartalmú
tortát elkészíteni. Nincs a receptemben sem finomított cukor, sem liszt,
sem hozzáadott zsiradék, csak ami a tejszínben illetve a kókusztejben
van. Így nemcsak a cukorbetegek, de a lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
Szedres - zabkásakrémes torta
Hozzávalók:
Kakaós laphoz :
6 db tojás
80 g Xilit ( nyírfacukor )
50 g cukrozatlan kakaópor ( jó minőségű Holland )
1kk. szódabikarbóna
csipet só
Krémhez:
500 ml kókusztej
80 g aprószemű zabpehely
80 g Xilit
1 vaniliarúd kikapart belseje
20 g kókuszreszelék
250 ml tejszín
1 csom. zselatinfix
250 g friss szeder
citromfűlevél ( díszítéshez )
Elkészítés :
A tojások sárgáját habosra keverjük a nyírfacukorral.
A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük.
A kakaóporban elkeverjük a szódabikarbónát és hozzákeverjük a sárgájás krémhez, majd óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjehabot.
Sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformában kb. 20 perc alatt készre ( tűpróbáig) sütjük.
Krém :
A
kókusztejet a nyírfacukorral a vaniliával feltesszük forrni, majd
tűzről levéve belekeverjük a zabpelyhet, kókuszreszeléket, és lefedve 15
percre félretesszük.
A tejszínből a habfixálóval kemény habot verünk, és a jól megduzzadt és kihűlt zabkásához keverjük.
A tortalap aljáról lehúzzuk a sütőpapírt, és visszatesszük a kapcsos formába.
A krémet elfelezzük, egyik felét rákenjük a tortalapra, kirakjuk friss
szederrel ( félreteszünk belőle a tetejére díszítésnek), majd rákenjük a
krém másik felét.
Hűtőbe tesszük, hogy a krém jól megdermedjen, és majd utána díszítjük ki a tetejét, szederrel, citromfűlevélkékkel.
A teljes torta energia- és szénhidráttartalma :
2029 kcal
159 CH
Egy szelet :
~ 169 kcal
~ 13CH
Jó étvágyat hozzá ! :-)