2017. május 23., kedd

Epres-kókuszos paleo süti


Időnként próbálkozom mindenmentes süteményekkel, de bevallom  nem mindig ízlik. Ez viszont egy olyan paleo sütemény, ami ráadásul még finom is! 😊 Nekem csak a cukorral, szénhidráttal van problémám, de a családban van laktóz-, illetve gluténérzékeny is, ezért kísérletezgetek. Most eperszezon van, így amíg lehet mindent eperrel készítek, de bármilyen más gyümölccsel is készíthető. Legközelebb áfonyával is ki fogom próbálni. Nagyon hamar összeállítható, amíg a sütő melegszik, két tálba kimérjük a nedves/száraz hozzávalókat, összekeverjük, rá a gyümölcs és mehet a sütőbe. 

Hozzávalók: (26 cm-es tortaformához)

150 ml kókuszkrém 
50 ml kókuszolaj
1 tk. vaníliaesszencia
3 egész tojás
5-6 evőkanál eritrit ( ízléstől függően lehet több, kevesebb)
150 g kókuszreszelék
2 evőkanál nyílgyökérliszt
fél csomag sütőpor

20-30 dkg eper

Elkészítés:

Egy tálban összekeverjük a kókuszkrémet, az olvasztott de már nem forró kókuszolajat, a tojásokat, az eritritet és a vaníliát. Kézi habverővel simára keverjük. Egy másik edényben kimérjük a kókuszreszeléket, a nyílgyökérlisztet, sütőport, és ezeket hozzákeverjük a tojásos masszához. Sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, körberakjuk a megmosott, lecsöpögtetett eperrel, és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával tudjuk ellenőrizni, hogy mikor jó már.

Jó étvágyat hozzá!
 


2017. május 9., kedd

Fűszeres túróval töltött gombafejek


Ismét egy gombás étel receptjét szeretném megosztani veletek, melyhez a gyönyörű és óriási grill csiperkegombát a Bio-Fungi Kft. biztosította. Adta magát a recept, mert ilyen szép nagy gombafejeket kár lett volna felaprítani, ezért inkább megtöltöttem. Kívülről egy szelet baconnal körbefogtam, de e nélkül is megállja a helyét a recept, ha esetleg valaki vega ételnek szeretné elkészíteni. Régebben csak juhtúróval töltöttem, most kipróbáltam vegyesen, tehéntúró-juhtúró keverékével, és így nekünk sokkal jobban ízlett, érdemes kipróbálni. Vendégvárónak sem utolsó, ráadásul előre el lehet készíteni, és hűtőbe tenni a sütésig. Grillszezonban, kitűnő kísérője lehet a grillhúsoknak, de önálló fogásként is laktató étel. 


Hozzávalók: ( 12 db-hoz, 5-6 főre)

500g tehéntúró
125g juhtúró
só, bors, fokhagyma
1 nagy marék friss snidling, kakukkfű, petrezselyem
12 szelet bacon
200g cheddar sajt 

kevés olívaolaj






Elkészítés:

Először a túrót összekeverjük egy tálban, belenyomjuk a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, majd az apróra vágott zöldfűszerekkel jól összekeverjük. Félretesszük, amíg a gombafejeket előkészítjük.
A gomba szárakat kitörjük, és a gombafejeket megpucoljuk. Ezekről a nagy csiperkegombákról csak úgy kézzel húztam le a bőrét. Utána egy sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, majd megszórjuk egy kevés színes borssal, és olívaolajjal, én olajspray-vel szoktam. Egy evőkanál segítségével betöltjük a túrókrémet a gombákba, majd átfogjuk egy szelet baconnal, úgy hogy az aljára kerüljön, és mint egy kis kosár átfogja. Végül a reszelt sajtot halmozunk mindegyik tetejére. 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 20-25 perc alatt megsütjük, amíg látszik, hogy ropogós a bacon és szép pirosra ráolvadt a sajt.




Kuszkusszal és nyers céklasalátával tálaltam.

Jó étvágyat hozzá! :-)




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...